Blastanus – Collapse

Kirjoittanut Juha Attola - 13.8.2011

Vuonna 2007 perustettu Blastanus on saanut valmiiksi toisen levynsä ja omakustanteena julkaistava albumi kantaa nimeä ”Collapse”. Yhtyeen musiikki on teknistä ja brutaalia death metallia, toisin sanoen nykyään niin usein kuultavaa extreme-metallia. Mielenkiintoa lisää tämän yhtyeen kohdalla sen kokoonpano, koska sieltä kun löytyy tässä genressä kohtalaisen vähän käytetty soitin, nimittäin saksofoni.

Avausraita ”Tomorrow Is Better” on aika perinteistä nyky-deathiä, siinä on nopeampaa tykitystä sekä vähän hitaampitempoista ja raskaampaa runnomista. Vokalistina yhtyeessä toimii kaveri nimeltä Kari Tapio, joka kieltämättä hoitaa hommansa kunnialla kotiin. Nopeammat osuudet vedetään hieman black metal -henkisillä korinoilla ja hitaammat osuudet perinteisemmillä, matalilla death metal -murinoilla. Soittopuolella löytyy teknisyyttä ja varsinkin rumpali Henri Fredrikssonille on annettava tunnustusta erittäin asiallisesta paukutuksesta.

Levyn ongelmakohdat ovat periaatteessa samat kuin lähes jokaisella tämän genren yhtyeellä, eli kappaleiden liiallinen samankaltaisuus. Mistään täysin samasta puusta väännetyistä kipaleista ei kuitenkaan ole kyse, joten levy kyllä kestää kuuntelua huomattavasti paremmin kuin monet muut samankaltaiset albumit. Ehkäpä yhtyeen kannattaisi lisätä saksofoni-osuuksia hetkittäin, tuomaan musiikkiin ikään kuin enemmän sitä ”omaa juttua”. Esimerkkinä mainittakoon levyn päättävä nimikko kappale ”Collapse”, jonka keskivaiheilla tuleva fiilistely-kohta tuntuu aluksi todella hämmentävältä, mutta jo seuraavalla kuuntelukerralla huomaa sen hienouden. Lisää tämäntyylisiä kappaleita.

Blastanus on jälleen hyvä esimerkki kotimaisesta osaamisesta. Brutaalia death metallia tulee nykyään todella paljon, mutta erittäin harva näistä yhtyeistä jaksaa herättää sen kummempaa kiinnostusta. Levyt ovat pääsääntöisesti kertakäyttötavaraa, jota ei pahemmin soittimessaan jaksa pyörittää. Kotimaisia alan yhtyeitä on viimeaikoina tullut esiin muutamia, jotka ovat luoneet jälleen uskoa tähänkin genreen. Hieman lisää saksofonia ja sitä kuuluisaa suomalaista hulluutta, niin tuloksena on jo todella kovaa tavaraa. Soitto/sävellys-taidoista se ei tämän yhtyeen kohdalla ole kiinni ja mielenkiinnolla jään odottamaan yhtyeen seuraavaa tuotosta, jonka kappaleiden kirjoitus on kuuleman mukaan jo alkanut.

7/10

Kappalelista:

1.Tomorrow Is Better
2.Reward Failure
3.Science Of Tyranny
4.Culture Of Entitlement
5.Hammerfist
6.Decoded
7.Evolutionary Dead End
8.Arctic Despair
9.Hegemony
10.Liberation / Salvation
11.Collapse

http://www.myspace.com/blastanus1

Kirjoittanut: Juha Attola