Blaze Bayley vauhdissa Mäntyharjulla

on aina välittänyt faneistaan ympäri maailmaa ja pitänyt huolen siitä, että hänen bändinsä esiintyy jokaisessa pienessäkin klubissa; Mäntyharjun Krouvi on yksi näistä paikoista. Vaikka bändi tekee kiertueellaan useammankin keikan Suomessa, valitsen aina Mäntyharjun, koska tunnelma kyseisessä paikassa on joka kerta katossa, vaikka yleisömäärä ei päätä huimaa. Tämäkään ilta ei poikennut kaavasta: paikan päällä oli ehkä 40 – 50 henkilöä, mutta tunnelma oli kuin täyteen varatussa Circuksessa.

Vaikka Blaze Bayleyn näkee vuosittain, ovat keikat joka kerralla yhtä viihdyttäviä pelkästään jo sen takia, että settilista muuttuu jatkuvasti. Viimevuotisen keikan jälkeen yhtye on ehtinyt julkaisemaan jälleen uuden albumin ”Endure and Survive (Infinite Entanglment part II)”, joka on toinen albumitrilogian osa. Kyseiseltä albumilta illan settilistaan oli tiensä löytänyt viisi uutta kappaletta.

soittamassa akustista keikkaansa.

Skandinavian keikoille Blaze Bayley oli järjestänyt bändinsä lämmittelijäksi Iced Earthista ja Absolvasta tutun Luke Appletonin. Vaikka Luke onkin Iced Earthissa basisti, onnistuu häneltä myös kitaransoitto, eivätkä laulutaidotkaan surkeimmasta päästä ole. Lukelle ei ollut varattu kuin vajaat 30 minuuttia aikaa soittaa, joten kappaleiden määrä jäi varsin alhaiseksi. Oli kuitenkin erittäin hienoa kuulla esimerkiksi Iced Earthin tulevalta albumilta ”Raven Wing” -niminen kappale. En usko, että kyseistä kappaletta pääsee koskaan kuulemaan Iced Earthin soittamana akustisesti. Settilistaan kuului Iced Earthin lisäksi Absolvaa ja Dion ”The Last in Line”, jolla saatiin viimeisetkin yleisön jäsenet laulamaan mukana.

Blaze Bayleyn illan keikkaa oli mainostettu sanoilla ”special” ja ”extended”, mutta todellisuus oli se, että iltaan oli lisätty kolme kappaletta muihin kiertueen keikkoihin verrattuna, joten tämä oli lievä pettymys. Viime vuonna miksauksessa oli ongelmia varsinkin keikan alkupuolella, mutta tällä kertaa miksaus tuntui olevan kohdillaan ja bändi kuulosti erinomaiselta. Soundillisesti en keksi mitään pahaa sanottavaa, ja soittokin tuntui sujuvan erinomaisesti.

Illan settilista perustui hyvin tuttuun kaavaan, eli illan aikana soitettiin niin Blaze Bayleyn omaa tuotantoa kuin Iron Maidenin kappaleita ”Virtual XI”- ja ”The X Factor” -levyiltä. Vaikka illan aikana soitetut Iron Maiden -kappaleet, kuten ”Futureal”, ”Virus” tai ”The Clansman”, ovatkin hyviä, olisi erittäin mukavaa vaihtelua, jos ne vaihdettaisiin välillä Blaze Bayleyn omaan tuotantoon, koska hänelläkin alkaa olla kasassa jo melko laaja valikoima levyjä. Varsinkin uudelta levyltä soimatta jääneet kappaleet olisi ollut mielenkiintoista kuulla, mutta ehkä ensi kerralla.

Puolessavälissä show’ta ”Voices from the Pastin” soidessa eräs neropatti päätti kavuta lavalle (lava on todella matala), mutta Blaze Bayley otti homman haltuun hyvin nopeasti ja työnsi fanin takaisin omalle paikallensa ja piti tämän jälkeen fanille pienen puhuttelen asiasta – kaikki tämä luonnistui ilman kappaleen keskeyttämistä. Mies on selvästi tottunut soittamaan pienemmillä lavoilla ja tietää, että aina välillä voi syntyä erinäköisiä ongelmia.

Rumpusoolo meneillään, joten muut voivat pitää taukoa.

”Man Hunt” -kappaleen aikana bändi otti ohjat omaan haltuunsa ja heitti Blaze Bayleyn taka-alalle. Rummut, basso ja kitarakin pääsivät tässä noin kymmenen minuutin soolossa esille samalla, kun Blaze Bayley sai lepuutella äänihuuliaan. Kolmen viimeisen kappaleen aikana myös Luke Appleton nousi vielä lavalle soittamaan.

Martin McNee

Kokonaisuudessaan keikka kesti noin kaksi tuntia, joten rahoille sai varmasti vastinetta. Kokonaisuudessa keikka oli erittäin hyvä ja onnistui tunnelmansa puolesta voittamaan monet suurempien bändien keikat. Blaze Bayley eroaa monesta muusta artistista siinä, että hän välittää faneistaan. Jokaisen keikan jälkeen mies jää bändeineen keikkapaikalle signeeraamaan mitä ikinä hänen käteensä ojentaa, ja yhteiskuvia artistin kanssa on myös mahdollista ottaa niin halutessaan. Jos et vielä ole Blaze Bayleyta livenä nähnyt, en voi muuta kuin suositella ensi vuonna tarkistamaan hänen livekuntonsa, koska se on korkealla!

Kappalelista:
Endure and Survive
Escape Velocity
Futureal (Iron Maiden)
Blood
Alive
Silicon Messiah
Eating Lies
Samurai
Human
Fight Back
Judgement of Heaven (Iron Maiden)
Voices from the Past
Speed of Light
Virus (Iron Maiden)
Calling You Home
Stare at the Sun
The Clansman (Iron Maiden)
Man Hunt (Wolfsbane)
Man on the Edge (Iron Maiden)
Dark Energy 256
Encore:
A Thousand Years

Blaze Bayleyn kotisivut

Blaze Bayley Facebookissa

Raportti & kuvat: Marko Valve

Kommentoi julkaisua