Blaze ja kumppanit herättävät Brnon eloon – arviossa Blaze Bayleyn uusin livejulkaisu ”Live in Czech”

Birminghamilainen laulaja ja säveltäjä tarjoaa jälleen uudenlaista maistiaista. 2010-luvun alusta lähtien miehen sooloprojektilta on tullut muutamien studiojulkaisujen lisäksi hyvin, hyvin paljon erilaisia livetaltiointeja. Ainakin jos on uskominen The Metal Archives -sivuston listaa. Määrä on sen verran suuri, että melkein naurattaa, mutta huomaa, että Blaze Bayleyn pyörittämällä omalla levylafkalla on riittävästi materiaalia julkaistavaksi. Neljän vuoden takaisen ”William Black” -trilogian levyjulkaisujen jälkeen Blazella ja kumppaneilla on luvassa keikkoja ja, yllätys, yllätys, lisää livejulkaisuja. Viimeisin kantaa nimeä ”Live in Czech”, ja se on nauhoitettu syksyllä 2019 Brnossa, Melodka-nimisessä musiikkiklubissa. Tapahtumasta on tulossa levy- ja dvd-julkaisu. Tämä arvostelu käsittelee ainoastaan levyjulkaisua.

Lähes tunnin ja viidenkymmenen minuutin mittainen keikka koostuu enimmäkseen ”William Black” -trilogian julkaisujen teoksista sekä Iron Maidenin aikaisista kappaleista. Erityisesti harvinaisempi herkku ”Virus” herättää suurta mielenkiintoa, sillä tätä unohdettua klassikkoa ei kuulla hirveän useasti. Näiden lisäksi settilistaan on mahtunut mukaan Blazen vanhempiin tuotantoihin kuuluvia teoksia, kuten ”Silicon Messiah” ja ”Stare at the Sun”.

Livevedon alku starttaa lupaavasti kappaleiden ”The Dark Side of Black”, ”A Thousand Years” ja “Dark Energy 256” myötä. Settilistaan osuu valitettavasti huteja, joista ”The World is Turning the Wrong Way” ja ”Together We Can Move the Sun” eivät sytytä. Soitto kuulostaa tylsältä ja pidemmän päälle puuduttavalta tusinatavaralta.

Kaikista kiinnostavin valinta settilistan puolella osuu ”Virus”-teokseen. Veto ei ehkä ole siitä parhaimmasta päästä, johtuen osittain tunkkaisista soundeista, mutta menee ehdottomasti julkaisun parhaimpiin osuuksiin. Tempo on normaalia nopeampi, sekä alun rakenne on supistettu, mutta muuten mielenkiintoisen kuuloinen versio.

Myöhemmin tulevat ”Life Goes On” ja ”Fight Back” parantavat hetkittäin menoa ja herättää uutta intoa kuuntelutuokioon. Poikkeuksena ”The Soundtrack of My Life” -kokoelmasta napattu ”The Day I Fell to Earth” ei hehku mielenkiintoa, ainakaan cd-painoksesta katsottuna. Raitaan on ängetty ylimääräisiä, pitkiksi venytettyjä soolo-osuuksia ja yleisön huudahduksia. Siinä vaiheessa herää ajatus kelata soittolistaa nopeasti eteenpäin.

Varsinaiset h-hetket tulevat levyn loppupuolella, kun ”Stare at the Sun” ja ennen kaikkea Iron Maidenin aikana levytetyt kappaleet lähtevät soimaan. Blazen nykyisellä kokoonpanolla soitetut ”Man On the Edge” ja ”Futureal” kuulostavat miellyttävän hyviltä, ja aina yhtä hieno teos ”The Clansman” päättää rundin osuvasti Brnossa.

”Live in Czech” on päällisin puolin hyvä, muttei kuitenkaan täydellinen livejulkaisu. Vaikka settilista rakentuu ”William Black” -trilogian kappaleista ja muutamista hiteistä, olisin itse kaivannut esimerkiksi ”Ghost in the Machinen”, ”The Lauchin” tai ”Speed of Lightin” kaltaisia helmiä mukaan, ainakin korvaamaan ne tylsät osapuolet. Plussaa tulee kohta kuuttakymppiä lähestyvän Blaze Bayleyn energisestä ja karismaattisesta työstä. Hän kuulostaa keikalla olevansa hyvällä tuulella.

Toimiva livepaketti kaiken puolin! Toivottavasti saamme kuulla lisää herra Bayleyn töitä tulevaisuudessa.

8-/10

Kappalelista:

1. The Dark Side of Black
2. A Thousand Years
3. Dark Energy 256
4. The World Is Turning the Wrong Way
5. Human
6. Together We Can Move the Sun
7. Solar Wind
8. Virus
9. Life Goes On
10. Fight Back
11. Silicon Messiah
12. The Day I Fell to Earth
13. Eagle Spirit
14. Calling You Home
15. Stare at the Sun
16. Man on the Edge
17. Futureal
18. The Clansman

Blaze Bayley Homepage

Blaze Bayley Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua