Bluesin sävyttämää rockia ja henkilökohtaisia sanoituksia – arviossa YouTube-sensaatio Laura Coxin tuorein pitkäsoitto ”Head Above Water”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 1.2.2023

Harvalla muusikolla on YouTube-kanavallaan videoita, joita olisi katsottu useita miljoonia kertoja. Ranskalainen vokalisti-kitaristi Laura Cox on kuitenkin poikkeus säännössä. Coxin ura näkyvänä artistina on siitä erikoinen, että se sai alkunsa juuri hänen YouTube-kanavallaan julkaistujen cover-kappaleiden ansiosta. Asiaa ei tosin tarvitse kummeksua, kun tutustuu kitaristin uusimpaan ”Head Above Water” -pitkäsoittoon. Kyseessä kun on selvästi taidokas blues rock -kitaristi.

Vuonna 2017 esikoisalbuminsa julkaissut Laura Cox on paljon muuta kuin cover-kappaleilla läpi lyönyt muusikko. ”Head Above Water” on ranskalaiskitaristin kolmas albumi, jolla kuullaan kolmen vartin verran bluesin sävyttämää rockia. Kitarankäsittelytaitojen lisäksi huomio kiinnittyy Coxin kauniiseen ja sielukkaaseen ääneen, joka on erityisen upeaa kuultavaa vaikeroivassa ”So Long” -kappaleessa. Kyseisestä kappaleesta voi kuulla aidosti turhautumisen ja helpotuksen, jotka ovat sävyttäneet kitaristin matkaa nykyhetkeen.

Edellä mainittu ”So Long” lukeutuu albumin tarttuviin teoksiin, kuten tekevät myös reippaasti etenevä ”One Big Mess” ja juurevasti polkeva ”Wiser”. Pitkäsoitolta löytyy kuitenkin myös hillitympikin puoli, jota ”Old Soul”, ”Seaside” ja ”Glassy Days” edustavat. Hauskana huomiona todettakoon, että verkkaisemman ja pohdiskelevamman ulosannin lisäksi näitä jokaista kappaletta säestää piristävä banjonsoitto.

Musiikillisen annin lisäksi sanoitukset ansaitsevat myös esiin noston, sillä ne ovat yllättävän henkilökohtaisia. Tähän toisaalta viittaa myös albumin nimi ”Head Above Water”, jonka voi tulkita sinnittelynä. Pitkäsoiton nimi on referenssi kaikkeen siihen, mitä Cox on kokenut viimeisen parin vuoden aikana. Sanoituksissa vilahtavat niin elämän hektisyys, mieltä painaneet asiat kuin iän tuomat kokemukset. Viimeisille kappaleille on vuodatettu sanoja rakkaudestakin.

Kokonaisuutena ”Head Above Water” on hyvin valmiin ja harkitun kuuloinen kokonaisuus. Kappaleiden välillä on sävyisiä kontrasteja ja punaisena lankana toimii blues rock -juurevuus. Energisimmät vedot on sijoitettu albumin alkuun ja loppupuolelle on jätetty tilaa tunteikkaammalle ilmaisulle. Kokonaisuus on tasapainoinen sekä syvällinen ja kykenee yllättämäänkin useamman kerran.

Kappalelista:

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/lauracoxofficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat