Boråksen miesten kummallisuuksien säveltuokio – arviossa Avtonomin ensimmäinen pienjulkaisu ”Elsewhere, Nowhere”

Etsiessäni ensimmäistä kertaa tietoja pelkästään sanasta Avtonom, hakukone heitti tulokseksi venäläisen mieskristityn etunimen. Sepä kiva, tieto ei tällä kertaa ole tarpeellinen. Oikea kohde on ruotsalainen duoyhtye Boråksen takametsästä. Kim Gunneriussonin ja Jens Ekelin sanojen mukaan heidän pyörittämänsä projekti tarjoaa musiikkia, joka kuulostaa Boråkselta. Okei, mitäköhän tämä sitten tarkoittaa? Tarkemmin tämä ”Borås-musiikki” kuulostaa lähes post-rockilta, johon on ripoteltu hieman synthwavea ja jazzia. Tällaista makupalaa Avtonomin ensimmäinen pienjulkaisu ”Elsewhere, Nowhere” lupailee.

Boråksen ukkojen taidetarjonta debyytillä ei vaikuta kovin hassulta, kun kiekkoon on päässyt muutaman kuuntelukerran jälkeen paremmin sisälle. Levyn kappaleet ovat positiivisella tavalla melkoista sekamelskaa. ”Transatlantic Explorations” kuvaa parhaiten minkälaista hullua luovuutta muusikot saavat aikaiseksi. Vasta toisella ja julkaisun parhaalla raidalla ”Beta-Error” kuullaan enemmän aikaisemmin mainittuja ekstralisukkeita, jotka pitävät teoksen hyvässä tasapainossa. Samalla kappale on kuunteluna edellisen kappaleen jälkeen mieluisampaa ja rauhallisempaa.

Hieman Strapping Young Ladilta kuulostava ”Finding Elsewhere Nowhere” tuo duon raskaamman ja suoraviivaisemman puolen esille. Menevää, mutta ei aivan parasta, mitä yhtye pystyy tarjoamaan.

Julkaisun huonot puolet tulevat esille loppupuolella. ”Our Tongues” aloittaa lupaavasti, mutta loppua kohden kappale jättää hieman kylmäksi. Todellinen kylmyys alkaa EP:n viimeisellä raidalla ”It’s All Because of You”, josta ei saa mitään irti. Koko kolmeminuuttinen on yhtä tyhjää helinää. Tämä kappale on todellinen täytetuotos!

Avtonom on erityisellä tavalla mielenkiintoinen, mutta samaan aikaan outo yhtye. ”Elsewhere Nowhere” on näytteenä mieluinen ja oiva esimerkki, mitä kummallista Boråksen laaksosta on tulossa. Parempaankin lopputulokseen olisi kyllä pystytty, mutta tällä kertaa EP jää ”ihan kiva”-tasolle. Ehkä tulevaisuudessa tulee parempaa taidonnäytettä.

7/10

Kappaelista:

1. Transatlantic Explorations
2. Beta-Error
3. Finding Elsewhere Nowhere
4. Our Tongues
5. It’s All Because of You

Avtonom Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua