Borknagar on uudella albumillaan jännän äärellä: ”True Northia” leimaa positiivinen seikkailufiilis

Norjan on edennyt pitkällä urallaan aina yhdenteentoista pitkäsoittoonsa asti, ja tällä kertaa luvassa on jopa yllättävää musisointia. Kauas ollaan tultu vuoden 1996 eponyymistä debyyttialbumista, ja raaimmat black metalit on jätetty taakse jo 20 vuotta sitten. Silti black metal -sukuinen räime näyttelee edelleen roolia Borknagarin musiikissa. ”True North” summaakin oivallisesti yhteen eri vaiheita bändin taipaleelta. Orkesterin jäsenistössä on tapahtunut muutoksia, ja tällä erää line-up koostuu bändin pomon Øystein G. Brunin lisäksi jo tutuiksi tulleista ICS Vortexista (Arcturus, Dimmu Borgir) ja Lars Nedlandista (Solefald). Lauluista vastaavat molemmat herrat yksissä tuumin. Uusia tuttavuuksia sen sijaan ovat kannuttajan pestiä toimittava Bjørn Dugstad Rønnow sekä toinen kitaristi Jostein Thomassen.

Uudelta levyltä huokuu innostunut ja inspiroitunut fiilis heti ensimmäisestä biisistä lähtien. ”Thunderous” on pitkä, mutta mielenkiintoinen kappale, jossa on havaittavissa hienoista folk-vibaa. Toisena kuultava ”Up North” on albumin todellinen yllättäjä: meininki on jopa hyväntuulista, ja kappaleesta huokuu jännä seikkailufiilis. Biisi menee kertaheitolla yhtyeen parhaimmistoon. ”The Fire That Burns” esittelee seesteisen ja tunnelmallisen Borknagarin. Jotenkin ”Lights” vie kuulijan kultaiselle 1990-luvulle, mutta samaan aikaan kappale on hyvinkin moderni. ”Wild Father’s Heart” on balladin omainen tunnelmapala. ”Mount Rapture” taas esittelee Borknagarin raskaamman puolen, mutta rilluttelee toisaalta myös veikeästi Hammondilla. Lähes kymmenminuuttinen ”Tidal” sisältää useita eri osioita ollen kuitenkin ehyt kokonaisuus. Kansanlaulumainen ”Voices” on omiaan albumin päätösraidaksi. Tuskin valehtelen, jos sanon tämän biisin olevan Borknagarin paras levyn lopetus ikinä.

Kaiken kaikkiaan ”True North” on erittäin onnistunut tekele, joka pohjantähden tavoin antaa suunnan kohti kotia, ja kotiin on Borknagar toden totta tämän levyn myötä löytänyt. On myös ilo huomata, kuinka veteraanibändi on onnistunut luomaan 2010-luvun parhaan levynsä. Koko Borknagarin uraa ajatellenkin, ”True North” on erittäin hyvä lätty. Yllättävä seikkailufiilis on jotain, mikä antaa levylle innostuneen oloisen tunnun, joka osiltaan saattoi olla hieman kadoksissa viimeisten kolmen levyn aikana. Borknagar on tullut kotiin ja toivottavasti jäädäkseen.

Kappalelista:

1. Thunderous
2. Up North
3. The Fire That Burns
4. Lights
5. Wild Father’s Heart
6. Mount Rapture
7. Into the White
8. Tidal
9. Voices

Borknagar Facebookissa

Kommentoi julkaisua