Brexit-byrokratia uhkaa muusikkoja kaikkialla Iso-Britanniassa

Kirjoittanut Joonas Arppe - 29.12.2020

Musiikkialan toimijat varoittavat Iso-Britannian EU:sta poistumisen vaikuttavan sangen negatiivisesti kiertuejärjestelyihin maan ulkopuolella. Tapahtumajärjesteleyihin tulee muutoksia myös rajojen sisäpuolella, sillä Brexitin myötä kaikkeen maan rajat ylittävään musiikkitoimintaan tarvitaan jatkossa maksullinen työlupa tai viisumi. Työluvat Eurooppaan saattaisivat maksaa kuusihenkiselle, edes plus-miinus-nolla-tilanteeseen kiertueellaan rahallisesti pyrkivälle yhtyeelle yli 1800 puntaa. Työluvan tarvitsee jatkossa myös Euroopasta Iso-Britanniaan tullessa, joten brittiyleisöt todennnäköisesti joutuvat tottumaan laskuun maassa esiintyvien eurooppalaisyhtyeiden määrässä.

Step Music Managementin perustaja Ellie Giles antaa työlupamaksujen summille perspektiiviä:

”Bändisi julkaisee albumin. Se saa hyvän vastaanoton Euroopassa. Ajattelet että nyt on aika alkaa rakentaa itsellesi live-markkinoita siellä. Sinulle tarjotaan 300 euroa Pariisista, Berliinistä ja Amsterdamista. Jep, tilanne ei ollut hyvä aiemminkaan, mutta nyt se on tuplasti huonompi.”

Englannin The Incorporated Society Of Musicians -liiton puheenjohtaja Deborah Annetts kritisoi jouluna lukkoon lyötyä työlupalakia:

”Todella suuri pettymys kaiken jälkeen mitä ala on viimeisen kymmenen kuukauden aikana joutunut kestämään. Kuinka tämä on mahdollista?”