Brian Slagel / Metal Blade Records

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.6.2012

Los Angelesissa vuonna 1982 perustettu Metal Blade Records kuuluu maailman suurimpiin metallia julkaiseviin levy-yhtiöihin. Levy-yhtiön perustaja Brian Slagel tunnetaan Metal Blade Recordsin perustamisen lisäksi myös siitä, että hän löysi yhtyeet kuten Metallican, Slayerin sekä Cannibal Corpsen.  Levy-yhtiö täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 30 vuotta ja Kaaoszine saikin kunnian saada puhelimen toiseen päähän Brianin ja keskustella hänen kanssaan mm. siitä, että miksi levy-yhtiöstä ei löydy yhtäkään kotimaista metalliyhtyettä ja siitä, että miten Brian itse näkee metallin ja musiikin tulevaisuuden. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Terve. Mitäs itsellesi tällä hetkellä kuuluu?

Brian: Oikein hyvää, olen koko viikon tehnyt haastatteluja ympäri maailman, joten tämä on ollut suhteellisen raskas viikko, mutta muuten kaikki on sujunut hyvin.

Joten on ollut tavallaan raskasta olla artistin asemassa?

Brian: Kyllähän se on ollut aika raskasta, mutta onneksi minun täytyy tehdä näitä vain noin joka viides vuosi. (naurua)

Metal Blade Records täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Onko teillä jo sovittuna suuria juhlia tuon merkin kunniaksi?

Brian: Eipä oikeastaan. Juhlimme jo aika paljon, kun levy-yhtiö täytti 25 vuotta, joten en ole kauheasti suunnitellut asioita tämän merkkipaalun kunniaksi. Tarkoituksena on järjestää pari pientä tapahtumaa tämän kunniaksi, mutta ne ovat vielä aikalailla suunnitteluvaiheessa, enkä siis sen takia pysty niistä vielä sen enempää kertomaan.

Kun perustit levy-yhtiön 30 vuotta sitten, niin pystyitkö edes villeimmissä kuvitelmissasi ikinä kuvittelemaan, että se toimisi vielä 30 vuotta myöhemmin vuonna 2012?

Brian: Jos olen täysin rehellinen, niin en.  En usko, että kukaan meistä jotka olivat mukana levy-yhtiössä, olisivat ikinä voineet kuvitella että tämä jatkuisi näin pitkään. Se on mahtavaa ja vaikka joku olisi sanonut 90-luvulla, että sinä olet levy-yhtiössä vielä töissä vuonna 2012, niin en olisi häntä uskonut. En usko, että ihmiset olisivat uskoneet metalliyhtyeitä olevan vielä 30 vuoden jälkeen siitä, kun aloitimme tämän levy-yhtiön.

Tuona 30 vuoden aikana musiikkiteollisuus on muuttunut paljon. Mitkä asiat ovat mielestäsi muuttuneet eniten?

Brian: Sanoisin näin, että vaikka levyjä myydään yhä vähemmän, niin itsenäisillä levy-yhtiöillä menee paremmin, koska lähinnä suurimmat levy-yhtiöt ovat kärsineet eniten levyjen myynnin laskusta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä pienemmillä on nykyään enemmän valtaa, joka on pelkästään hyvä asia. Levy-yhtiöiden rooli on myös muuttunut hieman vuosien saatossa. Kun ennen levy-yhtiö toimi vain levyjen markkinoinnissa, niin nykyään levy-yhtiöt auttavat enemmän ja enemmän myös yhtyeitä itseään kiertueiden suhteen. Se on mielestäni vain pelkästään hyvä asia.

Olet alun perin löytänyt yhtyeet, kuten Metallican sekä Slayerin. Luuletko, että tämän päivän uusista yhtyeistä joku voi nousta vielä yhtä suureksi kuin nuo kaksi edellä mainittua, ja saada jopa stadionin verran ihmisiä samalle keikalle?

Brian: Eihän sitä koskaan tiedä. Tuskin kukaan uskoi Iron Maidenista tai Metallicastakaan, että heistä tulisi niin suuria, kuin mitä heistä loppujen lopuksi sitten tuli. Kun he aloittivat, niin metalli oli tavallaan vasta aluillaan, mutta nyt kuitenkin metallin kuuntelijoita on paljon enemmän. Sille tasolle pääseminen on tietenkin todella vaikeaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä vaikka joku yhtye siinä onnistuisikin.

Suomi on tunnettu metallin luvattuna maana, mutta kun katsoin Metal Blade Recordsin artistien listaa, niin huomasin, että Metal Blade Recordsilla ei ole yhtäkään suomalaista yhtyettä. Minkä luulet olevan suurin syy siihen?

Brian: Se on itse asiassa aika outoa ja ihmettelen, että meillä ei ole koskaan ollut suomalaisia bändejä rosterissamme. Olemme kyllä julkaisseet Children Of Bodomin levyjä Yhdysvalloissa, joten tavallaan he ovat olleet meidän artisteja, mutta ei meillä varsinaisesti ole ollut suomalaista bändiä meidän rosterissamme varmaan koskaan.  Me emme koskaan valitse yhtyeitä sen mukaan, että mistä maasta he ovat, vaan valitsemme ne aina sen mukaan, että pidämme itse yhtyeistä joita signaamme levy-yhtiöön. Vaikka rosterissamme ei ole niitä tällä hetkellä, niin kolmen vuoden kuluttua niitä voi olla vaikka kymmenen, eihän sitä koskaan tiedä.

Katsotko yhtyeistä jotain tiettyjä asioita ennen kuin signaat ne levy-yhtiöösi?

Brian: Ei ole oikeastaan olemassa mitään tiettyjä piirteitä mitä me yhtyeistä haemme. Totta kai olisi kiva jos yhtye tekisi sitä ”omaa” juttuaan ja kuulostaisi tuoreelta, koska silloin heidän signaaminen levy-yhtiöön olisi helpompaa. Toinen asia mikä on mielestäni todella tärkeää, on jatkuva työn tekeminen. Toivoisin kaikkien yhtyeiden, joita signaamme, tekevän kovasti töitä itsekin. Koska vaikka nykypäivänä teet paljon töitä levy-yhtiössä yhtyeen eteen, niin se on vasta osa markkinointia. Yhtyeen täytyy siis myös itse osata tuoda itseään esille ja olla aktiivinen jokaisella saralla. Emme myöskään tee sopimuksia vain suurien yhtyeiden kanssa, koska haluamme löytää aina myös uusia yhtyeitä levy-yhtiöömme. Se on myös mielestäni yksi Metal Blade Recordsin pitkän iän salaisuuksista.

Teillä on tälläkin hetkellä monta lupaavaa nuorta yhtyettä levy-yhtiössänne. Kuka on mielestäsi heistä tällä hetkellä kaikkein lupaavin?

Brian: Siihen on todella vaikea vastata, koska niitä on niin paljon. Sanoisin, että yksi lupaavimmista varmaankin on yhdysvaltalainen Battlecross, joka tekee aivan uskomattoman paljon töitä oman yhtyeensä eteen. He käyttävät todella hyvin internetiä ja sosiaalisia medioita hyväkseen, joka on nykypäivänä tärkeää yhtyeille.

Kuinka tärkeänä itse näet sosiaaliset mediat yhtyeille?

Brian: Facebook on kyllä kieltämättä todella tärkeä yhteydenpitoväline yhtyeille ja faneille, mutta myös Twitter on todella tärkeä, koska monet ihmiset haluavat seurata suosikkiartistiensa tekemisiä hyvinkin tarkasti.

Kun katsot kristallipalloon, niin näetkö Metal Blade Recordsin vielä toiminnassa kymmenen vuotta tästä eteenpäin?

Brian: Tietenkin toivon niin ja onhan se suunnitelmissa, että se olisi silloin vielä pystyssä. En kyllä näe yhtään syytä siihen, että miksi se ei olisi. Kyllä aina löytyy ihmisiä, jotka ostavat musiikkia ja tukevat rakastamiaan artisteja myös fyysisten levyjen muodossa.

Metalcore, post-hardcore ja deathcore tuntuvat olevan varsin kuumaa tavaraa vieläkin tällä hetkellä. Minkä luulet nousevan seuraavaksi ”trendiksi” metallin parissa?

Brian: Luulen, että yhtyeet ovat menemässä takaisin sinne 70-luvun soundiin yhdistellen sitä nykyajan metalliin. Metal Blade Recordsin yhtyeistä voisin ottaa tästä esimerkiksi In Solituden, joka tekee tuon asian todella tyylikkäästi. Myös ruotsalainen Ghost tuntuu olevan todella kuumaa tavaraa tällä hetkellä.

Kiitoksia todella paljon haastattelusta. Haluatko vielä sanoa jotain lopuksi Kaaoszinen lukijoille?

Brian: Haluan vain kiittää teitä tuestanne kaikkien näiden vuosien ajan. Tukekaa yhtyeitä ja levy-yhtiöitä, koska vain sillä tavalla pidätte metalliscenen hengissä. Kiitoksia myös teille kaikille, jotka teette töitä metallin eteen; toimittajille, valokuvaajille ja myös erilaisten tapahtumien järjestäjille – ilman teitä tätä sceneä ei olisi olemassa!

Brian Slagelin oma Twitter -profiili löytyy täältä.

Luetuimmat

Uusimmat