Brittiläisen rockin tuorein lippulaiva on tässä ja nyt – arviossa Ingloriouksen neljäs albumi, ”We Will Ride”

Vuonna 2014 alkunsa saanut on ahkeroinut ja saanut suotuisat tuulet purjeisiinsa kuluneiden vuosien alla. Pelkästään viiden viimeisen vuoden aikana brittiläinen hard rock -yhtye on julkaissut kolme pitkäsoittoa, ja neljäs albumi on tuloillaan 12. helmikuuta. Viime vuoden aikana muotoutunut ”We Will Ride” on Ingloriouselle ominaisesti koukuttava, kitaravetoinen levy, jota sävyttää vokalisti Nathan Jamesin sielukas ääni.

Vuosi 2020 oli monelle yhtyeelle kova takaisku monelta eri kantilta katsottuna. Vuosi laittoi taatusti Ingloriouksenkin suunnitelmat uusiksi, mutta se toi mukaan myös hyvää. Albumin mukana tulleessa tiedotteessa vokalisti James paljastaa ”We Will Ride” -albumin valmistelun ja äänittämisen olleen suuri ilonaihe vuodessa, jota leimasi eristäytyminen muista ihmisistä. Pitkäsoiton valmistelu mahdollisti yhteisen soittamisen ja tuntojen purkamisen. James kertoo katsoneensa vuoden aikana lukuisia dokumentteja maailmantilanteesta, jotka inspiroivat häntä myös monien kappaleiden kirjoittamiseen. Oman erityisen leimansa albumiin antaa myös se, että on ensimmäinen pitkäsoitto, joka on äänitetty Ingloriouksen nykyisellä kokoonpanolla. Sitä ei ole helppo äkkiseltään uskoa, sillä nykyisen kokoonpanon yhteen soittaminen kuulostaa todella hyvälle, ja voisi kuvitella, että takana on monien vuosien työ.

Uudella kokoonpanolla päivitetty Inglorious loistaa neljännellä pitkäsoitollaan. Brittiläisyhtyeen soitto on rennon, mutta määrätietoisen ja erittäin ammattitaitoisen kuuloista. Jamesin karismaattinen ja sielukas ääni kuulostaa erittäin hyvälle ja miellyttävälle. Lauluosuudet loistavat erityisesti ”She Won’t Let You Go”, ”Messiah” ja ”We Will Ride” -kappaleilla, joissa on runsaasti patoutunutta voimaa. Vastaavasti ”Eye Of The Storm” ja ”We Will Meet Again” -kappaleilla kuullaan hillitympää tulkintaa, joista ensimmäisellä liikutaan onnistuneesti balladiosaston puolella.

Monipuolisten lauluosuuksien ohessa pitkäsoitolla kuullaan myös kirjava joukko erilaisia sävellyksiä, joita kaikkia yhdistää Ingloriouksen vanhan koulukunnan rockia ja modernia rockia yhdistävä ote. Havainnollistaakseni, nostan muutaman esimerkin esiin: ”Medusa” on raskaalla ja säröisellä groovilla kuorrutettu, kun ”Cruel Intensions” hämää kuuntelijaa aluksi pelkistetyllä äänimaisemallaan. ”Cruel Intensions” paljastaa kuitenkin myöhemmin todellisen luonteensa, joka aavistuksen kallella heviin. Myös ”My Miseryllä” on omintakeinen intro, jonka jälkeen täysivaltainen rock ’n’ roll -meininki pääsee esille.

”We Will Ride” on hyvin puhutteleva albumi. Vaikka pitkäsoitto on helposti lähestyttävä, sitä ei kuitenkaan omaksu hetkessä. Levyllä on paljon ammennettavaa ja löydettävää, mistä kiitos kuuluu tietenkin Ingloriouksen partaterän terävälle sävellyskynälle. Monipuolisen ja laadukkaan sisällön lisäksi pitkäsoitossa ilahduttaa erityisesti hyvä tunnelma, joka albumille on onnistuttu taltioimaan. Ja vaikka sanaa ”mahtipontinen” ei välttämättä miellä usein rockiin kuuluvaksi, kuvaa kyseinen termi hyvin monia tämän pitkäsoiton kappaleita. Erityisesti nimikkokappaletta ja ”God Of Waria”. ”We Will Ride” -pitkäsoiton perusteella näyttää sille, että Iso-Britannia on saanut Ingloriouksesta uuden rockin lippulaivan, joka jatkaa maan rikasta rockhistoriaa edustamalla uutta sukupolvea.

9/10

Kappalelista:

 1. She Won’t Let You Go
 2. Messiah
 3. Medusa
 4. Eye Of The Storm
 5. Cruel Intensions
 6. My Misery
 7. Do you Like It
 8. He Will Provide
 9. We Will Meet Again
 10. God Of War
 11. We Will Ride

Inglorious Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua