Brother Firetribe

Brother Firetribe 2014Kotimainen rock-yhtye julkaisee uuden levynsä ”Diamond in the Firepitin” 2. toukokuuta 2014. Edellisestä levystä on ehtinyt vierähtää jo kuusi vuotta, ja keikkataukoa on myös kestänyt jo hyvän tovin. Kaaoszine pääsi haastattelemaan bändin laulajaa Pekka Heinoa ja kyselemään hieman siitä, miksi levyn teossa vierähti niin kauan, ja millaiset tulevaisuudensuunnitelmat bändillä on.

Morjesta. Mitäs bändille kuuluu tällä hetkellä?

Pekka Heino: Kiitos kysymästä! Tässä yritetään suu vaahdossa saada hommaa ikään kuin takaisin kuosiin. Monta vuotta ollut breikkiä ettei ole operoitu ollenkaan, nyt saatiin levy duunattua siihen kuosiin että sen kehtaa jopa julkaista, ja nyt yritetään sitten raivohullun lailla saada juonenpäästä kiinni livemeiningeissä. Eli mikäs tässä, ihan jees!

Bändiltä on ilmestymässä uusi levy nimeltään ”Diamond in the Firepit”, jonka edeltäjä ”Heart Full of Fire” ilmestyi jo 2008. Mitkä ovat fiilikset, kun kuuden vuoden tauon jälkeen on tulossa uutta materiaalia ulos?

Brother Firetribe Diamond In The Firepit 2014Pekka Heino: Luonnollisesti, kyllä tätä on silleen ventannu ku kuuta nousevaa, kuusi vuotta on helvetin pitkä aika. Ei meillä silloin, kun viimeinen keikka tehtiin ja äänitettiin live-DVD Helsingin Apollossa, ollut tarkoitus mitenkään että olis näin pitkäksi venähtäny. Mut elämä vaan meni silleen, et yhtäkkiä hiffattiin et mites tässä näin kauan on mennyt. Sit se meni vähän silleen, et minä ja Tomppa ku kirjotetaan biisit hissukseen ilman aikatauluja, ja breikillä kun oltiin, nii kirjoiteltiin silloin tällöin ja todella hitaalla syklillä noita biisejä siihen pisteeseen saakka, kunnes tajuttiin et meillä on sitten niinko about 6 biisiä kirjoitettuna ja demotettuna. Sit vähän niinkuin herättiin et nythän ollaan siinä pisteessä, et vois jopa puhua että tehdäänkö Brother Firetribe –albumi numero kolme. Ihan kuin se ois asioita nopeuttanut, päinvastoin, sit se vasta hitaaksi kävikin. Biisien kans ko tiesi et okei, nyt aletaan hommiin, niin sit se meni hitaammaksi ja hitaammaksi. Pidettiin se ohjenuora koko ajan kirkkaana pääkopassa, et keskitytään nyt oikeesti ja tehdään oikeesti hyviä biisejä, ja ettei ruveta mitään aikatauluja kelaileen.

Millainen oli levyn luomisprosessi? Ovatko sävellykset ja sanoitukset yhden miehen tekemiä, vai onko kaikilla vastuuta säveltämisessä ja sanoittamisessa?

Pekka Heino: Alusta saakka tän orkesterin kans minä ja meidän kosketinsoittaja Tomppa ollaan kirjoitettu kimpassa kaikki biisit. Tehdään lähtökohtainen demo mikä lähtee sit muille kundeille, ja muut lisää sinne sitten omat asiansa täysin oman näkemyksensä mukaan, ja se yleensä allekirjoitetaan. Et siitä se soppa sit syntyy.

Jos ”Diamond in the Firepitin” materiaalia vertaa vanhempiin albumeihin, onko kuudessa vuodessa tapahtunut suuria muutoksia? Vieläkö bändin tunnistaa Brother Firetribeksi?

Pekka Heino: Kyl mä luottaisin ja uskoisin et bändin selkeesti tunnistaa. Se on kuitenkin jo lähtökohtaisesti sellanen, et tää koira ei karvoistaan pääse mihinkään. Tuo kama tulee sen verran luonnostaan, ettei me olla mitään uusia linjoja ruvettu kelaamaan. Me vaan luotetaan siihen mikä omiin korviin kuulostaa hyvältä ja pistää hymyn huulille, ja sillä mennään. Sen nyt jokainen tajuaa, et jos näillä aamuilla lähtee jotain seuraamaan ja haistelemaan, niin sitten vasta metsään mennään. Et mielummin sitä menee metsään omalla tyylillä ja niillä linjoilla, joista on pidetty kiinni. Mut kuusi vuotta on toki pitkä aika et ehkä siinä on muutoksia tapahtunut. Itse on niin vaikea sanoa, kun on niin lähellä biisejä ja niissä kiinni et on kauheen vaikea sanoa onko siel millaisia nyansseja tai jäänyt jotain pois, et en mä silleen osaa sanoa. Ei Brother Firetribe oikein muuta osaa tehdä ko tota, niin hyvässä kuin pahassa.

Olitteko missään vaiheessa huolissanne siitä, millaisen vastaanoton levy saa? Olette olleet tauolla kauan, eikä keikkojakaan ole viime aikoina ollut muistuttamassa bändin olemassaolosta?

Pekka Heino: No pakko myöntää et ekaa kertaa bändin historiassa just tän pitkän breikin takia, ja kun tää bändi lähti liikenteeseen puhtaasti siltä pohjalta ettei välitetä ollenkaan siitä mitä joku sanoo. Et jos joku diggaa niin se on vain bonusta, et me tehdään tätä kyllä ensisijaisesti itsellemme ja sit sitä kautta toivotaan et tarttuis jengiin ja niin poispäin. Mut nyt kuitenkin niin pitkän breikin jälkeen on semmonen tietty näyttämisen halu, ja sen takia halus osaltaan tehdä tuon levyn pieteetillä ja tehdä itselleen varmaksi sen, ettei tää kama ainakaan hirveästi kalpene edellisten rinnalla. Et on sitä sillee erilailla ehkä varpaillaan.

Levyltä on julkaistu single nimeltään ”For Better or for Worse”. Miten tämä kappale valikoitui ensimmäiseksi näytteeksi levyltä?

Pekka Heino: Elikkä joo, se oli semmonen että ruvettiin kelaileen että millä sinkulla lähdettäis liikenteeseen. Koko bändi oli vähän niin kuin sormi suussa, et kuten tuossa jossain vaiheessa sanoin et sitä on itse niin lähellä noita biisejä, että omasta mielestä nuo kaikki vois vaikka työntää sinkuiksi. Kyl me käytettiin paljon ulkopuolisia korvia, et studioon marssi paljon kavereita, kollegoja, sukulaisia ja ties ketä kaduntallaajia kuuntelemaan niitä. Mut tuo ”For Better or for Worse” oli alusta saakka siinä erässä mitä kelattiin itsekin siihen, et tää ois hyvä kandinaatti tälle liikkeellelähdölle. Siinä on kaikki peruselementit mitä Brother Firetribessä on aina ollut, ne on omasta mielestä aika läsnä, et siinä on aika hyvät koukut biisin kaikissa osioissa ja soundi on kohdallaan. Pitäs bändin tunnistaa ja jotenkin se omiin korviin osui, että se ois jopa kaiken tuotannon kärkipäässä. Et silleen se valikoitui.

Onko levyltä odotettavissa musiikkivideota ja jos on, niin mistä kappaleesta?

Pekka Heino: Joo, sinkkubiisistä eli ”For Better or for Worsesta”. Itse asiassa se on jo valmis.

Ah, kysymys tuli siis hieman myöhässä ja väärässä aikamuodossa.

Pekka Heino: Ei vaan ihan oikeassa, koska kirjaimellisesti odotellaan et saataisiin se pihalle. Levy-yhtiössä jenkeissä on niin tarkat nämä systeemit siitä, että miten ne sen haluaa julkaista. Se on tehty ja se on vain ajan kysymys koska annetaan vihreää valoa ja päivämäärä. Toivottavasti mahdollisimman pian, itsellä sormet syyhyy et sais sen jo pihalle.

Bändi soittaa levynjulkaisukeikan Virgin Oilissa Helsingissä 3. toukokuuta 2014. Onko luvassa mitään erikoisempaa spektaakkelia uuden levyn ja keikkatauon päättymisen kunniaksi?

Pekka Heino: No tietysti jos kerrankin koittais laulaa oikein omasta puolesta.

Eli ei yhtään nuottia väärin?

Pekka Heino: Nimenomaan, siihenhän ei tietenkään pääse, mutta jos edes yrittäis tällä kertaa *naurua*. Ei siis saapa nähdä, kyllähän siel jotain pikku spessua pitää olla, et ehkäpä sotketaan paikkoja tavallista enemmän. Sit tietysti luukutetaan pitkä setti. Et matskua kaikilta levyiltä, joka ei ajallisesti festareilla olis mahdollista, tarkoitus olisi siis vähän venytellä sen mitä jaksaa ja pystyy.

Soitatte kesällä South Park -festareilla Tampereella suurien nimien, kuten W.A.S.P ja Skid Row, sekä useiden suomalaisten bändien kanssa. Millä fiiliksellä lähdetään kohti festarikesää ja ensimmäistä festarikeikkaa pitkään aikaan?

Pekka Heino: No kesää kohti on aina kiva lähtee, oli festareita tai ei. Mutta jos tän poppoon saa yleisön eteen ja jos aurinkokin sattuu paistaan, niin mikäs sen parempi. Et toivoo vaan et ois paljon jengiä katsomassa. South Park vaikuttaa… noh, siel on niin sanotusti kattaus kohdallaan, et mielenkiinnolla odottelen mitä on luvassa.

Onko luvassa enemmänkin keikkoja näiden kahden tiedossa olevan lisäksi?

Pekka Heino: Siel on nyt juuri varmistunut muutama veto, Qstock, Firefest Englannissa ja sit oli muutama joita en muista, et kesä on melko laiha koska ei vain keretty mukaan. Mut kaikki paukut käytetään, ja kädet ristissä toivotaan et saatas hoidettua syksyllä kaikki Suomen kaupungit missä yleensä pitää käydä, ja toivottavasti loppuvuotta kohti pääsisi Eurooppaan rundille. Et siinä on tavoite, kun tää aika on rajoittunut tän orkesterin osalta taas silleen, et toivottavasti loppuvuonna päästäs tekemään mahdollisimman paljon keikkoja.

Millaisia muistoja löytyy menneiden vuosien festarikeikoilta? Onko jotain tiettyä keikkaa minkä haluaisit mainita parhaana?

Pekka Heino: Se on jännä et Brother Firetriben kans tuntuu et ei semmoisia ylitse muiden -juttuja ole, et aina ollut hyvä meininki. Et nyt jos lonkalta heitettynä tuolla Rovaniemellä Simerock, siel oli isot himinät ja oli helvetin hyvä fiilis kun astui lavalle, sit lähti jotenkin käsistä ja kaikilla oli tosi hauskaa.

Millaisia suunnitelmia bändillä on tulevaisuuden varalle? Saadaanko seuraavaa levyä odottaa toiset kuusi vuotta, vai joko sävellyskynä tekee töitä seuraavaa levyä ajatellen?

Pekka Heino: Se on taas herran hallussa jos aikatauluista puhutaan, mut sen mä voin luvata ettei tää viimeiseksi levyksi jää. Tämä on kaikkien mielestä niin hyvä juttu, et ei tätä oo mitään järkeä haudata. Kyl tässä joutuu elämään tiettyjen asioiden puitteissa, mutta niinhän me on eletty niin kauan kuin tää bändi on ollut olemassa, ettei ole mikään yllätys. Täytyy vaan toivoa et jengillä riittää kärsivällisyyttä siihen ja ymmärtää kans sen, että totta kai me tehdään lisää matskua, ja jos luoja suo ja uskallan luvata niin ei siihen jumalauta kuutta vuotta mene!

Kiitoksia haastattelusta, tässä lopussa sana on vapaa!

Pekka Heino: Kovasti terveisiä kaikille jotka on joutunut orkesterin tuotoksia venaamaan näin pitkään! Toivottavasti diggaatte levystä, ja tulette sankoin joukoin kattomaan meitä aina kun siihen on mahdollisuus. Yritetään mahdollisimman paljon päästä ihmisten ilmoille, et ei muuta kuin bisset kylmään!

Tuosta vielä levy soimaan:

Striimi: Imperiumi.net

http://www.brotherfiretribe.com

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua