Brüssel Kaupallinen – Murheenkruunu

Kirjoittanut Janne Partanen - 20.12.2014

Brüssel Kaupallinen on päässyt verevään 25 vuoden ikään, mitä juhlistetaan uudella levyllä. ”Murheenkruunu” on bändin viides täyspitkä ja tarjoilee tuttua pauketta hieman uusin vivahtein. Oulun rykmentti onkin saanut kasaan yhdeksän biisiä, joissa suomenkielinen rock lyö nyrkkiä yhteen suomenkielisen metallin kanssa.

Brüssel Kaupallinen on aina ollut oman tiensä kulkija niin musiikillisesti kuin sanoitustensakin puolesta. Vokalisti Janne Helttusen laulutyyli on käskyttävän tiukka, sanoitukset kulkevat hulluuden ja nerouden rajamailla ja rytmiryhmän poljento on rokkaavaa mutta raskasta. Tyylillisesti mennään reippaasti aitojen läpi, joten bändin fanikunnasta löytyy niin hc-punkin kuuntelijoita kuin raskaamman metallin ystäviäkin. Bändin aikaisempia levytyksiä on leimannut tietty musta huumori, joka on sopinut todella hyvin bändin muuten rujoon ulkokuoreen. ”Murheenkruunu”-levyn alkaessa soimaan on selkeää, että leikit on leikitty ja huumorin kukka on haudattu syvälle hyiseen maahaan.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Vaikka uutukainen kuulostaakin ihan Brüssel Kaupallisen levyltä, on siinä hyvinkin miellyttäviä muutoksia. Ensimmäisenä tulee mieleen levyn surumielinen ja ahdistava yleistunnelma. Harvemmin tulee vastaan levyä, joka onnistuu ahdistamaan näin paljon. Normaalisti raskaasti runnovat kitarat ovat saaneet seurakseen aavemaisia välikohtia ja hyvinkin kauniita kitaramelodioita. Toisaalta  välillä riffit on vedetty todella raskaaksi. Kaikki nämä asiat on paketoitu yllättävän simppeliksi paketiksi. Toisena muutoksena on Helttusen vokalisointi, johon on tullut entistä enemmän tunnetta. Miehen ääni sopii todella hyvin bändin synkkiin sanoituksiin.

Oulun pojat ovat tehneet varsinaisen helmilevyn, jossa on kumminkin pieniä säröjä. Ensisinkkuna julkaistu ”Cosa Nostra” kärsiin väliosissa hyvin vahvasti efektöidyistä lauluista, joista ei meinaa saada mitään selvää. Toisena tulevan ”Horrossaarnaajan” riffit ovat taas jopa liiankin perinteistä heavy metallia, ja vaikka kappaleen sanoitukset ovat nerokkaat, jää biisistä hieman tylsä maku. Loppulevy onkin täyttä timanttia, varsinkin eeppinen ”Uuden Ajan Merkit” ja äärettömän raskas ”Musta Susi”. Helposti Brüssel Kaupallisen parhaita levytyksiä ja todella kuuntelemisen arvoinen.

9/10

Kappalelista:

01. Kalmalaudat
02. Horrossaarnaaja
03. Cosa Nostra
04. Murheenkruunu
05. Tuhon jäljet
06. Uuden ajan merkit
07. Traumatisoitunut
08. Musta susi
09. Verenseisauttaja

Bändin kotisivut

Kirjoittanut: Janne Partanen

Luetuimmat

Uusimmat