Brüssel Kaupallinen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 9.8.2012

Jyrkkä Rock 2012 -tapahtumassa tiukan keikan heittänyt Brüssel Kaupallinen antoi Kaaoszinelle haastattelun ennen keikan alkua. Jutustelemaan saatiin yhtyeen vokalisti Janne Helttunen ja basisti Petteri Korkala, jotka paljastivat hieman bändinsä taustaa…

Mikä ihme on Brüssel Kaupallinen?

Petteri: Suomenkielisen rockin parhaiten varjeltu salaisuus. (naurua)

Janne: Suomenkielinen aggressiivista punk metallia soittava bändi, joka on toiminut jo kaksikymmentä vuotta, ylikin itse asiassa. Kaikki bändin jäsenet asuvat Oulussa.

Petteri: Mutta bändinä emme vaikuta missään! (naurua)

Janne: Bändihän piti seitsemän vuoden tauon 1996 tulleen ”Aika”-levyn jälkeen, jolloin ei soitettu tai treenattu ollenkaan. Kaikkien työkuviot sotkivat kun harrastepohjalta bändiä tehdään, eli aika ei vain tuntunut riittävän, vaikka Oulussa kaikki asuttiin. Kavereita toki oltiin keskenämme, mutta sitten kaikilla ryhtyi aikataulut sopimaan, joten jatkettiin.

Petteri: Vuodesta 2005 lähtien ollaan oltu aktiivisia ja siitä lähtien on tullut neljä levyä sekä yksi live-levy.

Onko 20 vuoden aikana miehistö vaihtunut?

Petteri: Minä tulin mukaan ”Aika Kultaa Muistot” -levylle vuonna 2005.

Janne: No minä ja rumpali Aunola ollaan alkuperäisiä jäseniä. Basisteja on vaihtunut kaksi, eli Petteri on kolmas basisti. Kitaristeja on vaihtunut kanssa kaksi, eli ei pahemmin oikeastaan.

Onko bändin pohjaidea pysynyt samana läpi vuosien?

Janne: No ekat levyt olivat rokimpaa ja nyt ollaan paljon raskaampaa.

Petteri: Itse mitä kuuntelin, niin ”Aika” -levyllä oltiin enemmän ns. oulurähinä-akselilla. Nyt 2000-luvun päivitys Brüsselista on metallisempaa ja suoraviivaisempaa.

Janne: Pääsääntöisestä on sama tyyli, mutta raskaampia vivahteita myös tullut. Myös studio- ja soittotekniikka on parantunut.

Mistä ihmeestä nimi Brüssel Kaupallinen?

Janne: Nuorimmat ei muista, että silloin aikoinaan kun ei ollut vielä EU-rahaa, niin virallisesti noteeratuissa valuuttakursseissa oli Brüssel ei-kaupallinen ja kaupallinen. Alkuperäinen idea oli soittaa Brüssel Ei Kaupallinen nimellä, koska ei ajateltu koskaan soittaa missään, mutta muutaman keikan jälkeen se piti sitten vaihtaa Brüssel Kaupalliseksi ja se jäi sitten elämään – eli Belgian valuuttakursseista tulee tuo nimi.

Vuonna 2011 julkaisitte ”Minä Olen Vihattu” levyn, miten tämä eroaa edellisestä 2009 julkaistusta ”Musta Polku” -levystä ja millainen on teidän levynteko?

Petteri: Molemmat on tehty samalla kokoonpanolla, samassa studiossa ja saman kaverin ohjaamana. Ne ovat tekotavallaan samantyylisiä, paitsi kitaristi Antti tuli kuvioihin niin, että ”Musta Polku” -levyn materiaali oli jo osaksi kirjoitettu ja taas Antti oli uusimmalla mukana alusta lähtien. Bändillähän on sellainen periaate että mikään ei ole kielletty, eli on turha tehdä minkään tyylisiä biisejä tälle bändille, koska ennen nauhoitusta se käy sellaisen lihamyllyn läpi kaikkien jäsenten toimesta, että biisi on hyvin erilainen kuin alun perin oli tarkoitus. Kaikki bändin jäsenet hoitavat sovitukset ja se onkin tärkeämpää kuin itse säveltäminen.

Janne: Minähän en niin paljoa sovituksiin puutu. Hoitelen vain sanoitukset kuntoon ja olen enemmänkin ylimääräisenä korvana kuuntelemassa biisejä. Sanoitukset hoidan ihan yksin ja miehet eivät edes tiedä millaiset sanoitukset on tulossa studioon mennessä.

Petteri: Jannen sielunmaisema on kumminkin sen verran uniikki, että ei siihen voi mennä sanomaan ”että et voi noin laulaa”.

Mistä kumpuaa oudot sanoitukset, kuten ”Nahkaradio” -biisissä?

Janne: Varmaankin elämästä, maailmalla liikkumisesta ja jostain irrationaalisesta virikkeestä, kuten nahkaradio. Mitä se on? Onko se vanhan ajan putkiradio, jossa on nahkaa vai ”nahkadiskossa” soivaa ”nahkaradiota”? Ehkä itselle ensimmäinen vaihtoehto on lähempänä. Se on aina se joku virke, tapahtuma tai hyvä aihio josta ne sitten kasataan.

Minä Olen Vihattu” -levyllä vierailee myös Jouni Hynynen, mistä moinen idea?

Petteri: Jounihan taitaa olla tunnetuimpia Brüssel Kaupallinen-faneja. (naurua)

Janne: Se alkoi joskus Hullu Ukko ja Kotiteollisuus-aikoihin, jolloin pojat kertoivat pitäneensä ”Aika” -levystä. Nyt vanhempana pidetään aina yhteyttä musiikin, keikkojen ja musiikin ulkopuolistenkin asioiden merkeissä ja tuli joskus kysyttyä, että olisiko mahdollista tehdä jotain yhteistyötä. Koko bändi on tuttuja, joten oli helppo pyytää tulemaan. Jounia mietittiin jo vanhemmille levyille, mutta nyt löydettiin sopivan epäsopiva biisi, jossa me molemmat lauletaan. Loogisintahan olisi ollut laittaa Jouni johonkin rokkaavampaan biisiin, mutta päätettiin laittaa bändille oudon hitaaseen biisiin.

Teillä on ns. kulttibändin maine, mistä moinen?

Janne: Varmaan kun ollaan soitettu niin pitkään. (naurua)

Petteri: Eikä olla älytty lopettaa (naurua), mutta todellakin varmaan sen takia, että bändi oli alkuaikoinaan lajissaan ihan omanlaisensa ja jopa uranuurtaja raskaan suomirockin saralla. Sieltä ehkä tulee se ”kulttimaine”, jota nyt pidetään yllä sillä, että soitetaan kerran vuodessa keikka ja se on sitten spektaakkelimainen. (naurua)

Mitkä ovat teidän vaikutteet?

Petteri: Henkilökohtaisesti Ruotsin puolelle, eli Göötteburg-osastolta Entombed, Ruotsista Nine ja suomalaiset Babylon Whores sekä HC. Toolia ja Faith No Morea on tässä bändissä kuunneltu paljon.

Mistä tulee Helttusen persoonallinen laulutyyli?

Janne: Hiili Hiilesmaan on miksannut pari levyä ja yhden liven meille. Häneltä tulee paljon ideoita nauhoituksia tehdessä ja varsinkin laulutyyliä on Hiilen kanssa paljon mietitty. Sillä periaatteella, että jos et pysty karjumaan selkeästi kovempaa kuin kaikki muut, niin silloin ei kannata karjua. Parempi muuttaa sitten tyyli enemmän puhelauluksi, jota ei ihan joka bändillä löydy, kun taas perushevikarjuntaa löytyy monelta bändiltä.

Missä on Brüssel Kaupallinen viiden vuoden päästä?

Petteri: Toivottavasti tehdään tätä samaa samalla jengillä, sillä hauskaahan tämä on vaikka ei tästä penniäkään tule, mutta tämä on tämmöinen henkireikä.

Janne: Aina kokoonnutaan silloin tällöin treenaamaan ja varmaan uusia biisejä on muutama saatu tehtyä. Levytyksistä ei osaa mitään sanoa ja keikkoja voi olla yksi tai kymmenen. Otetaan stressittömästi tulevaisuus, mutta taukoa ei ainakaan ole tulossa.

http://www.brusselkaupallinen.com

Kirjoittanut: Janne Partanen