Brutaali, brutaalimpi, Once Human – arviossa yhtyeen ”Stage Of Evolution” -livealbumi

Entinen Machine Head ja Soulfly -yhtyeiden kitaristi Logan Mader perusti vuonna 2014 Once Humanin, joka nauttii suhteellisen vankasta suosiosta huolimatta siitä, että yhtye on aika tuore tapaus. Luonnollisesti yhtyeen suosiota on avittanut se, että kitaristi on ollut kahden maineikkaan yhtyeen jäsen, mutta luulen, että osa Once Humanin viehätyksestä perustuu yhtyeen vokalistiin. Kauniimpaa sukupuolta edustava Laurent Hart on nimittäin hyvin kyvykäs lauluja, joka kykenee tuottamaan murinoita ja örinöitä, joita moni miespuolinenkin laulaja kadehtisi. Livealbumia kuunnellessa voi huomata melkoisen kontrastin Hartin normaalin puheäänen ja lauluosuuksien välillä.

”Stage Of Evolution” sisältää kaikkiaan yhdeksän kappaletta, mikä on mielestäni verrattain vähän, sillä kyseessä on kuitenkin livealbumi. Albumi ei ole kestoltaan edes tuntia, mikä on erikoista keikkojen kestäessä yleensä lähemmäs puolitoista tuntia. Levyn napakka mitta selittynee osin sillä, että Once Human on todennäköisesti nauhoittanut albumin vuoden 2017 heinäkuun aikana. Tällöin yhtye on ollut lämmittelemässä DragonForcea Pohjois-Amerikan kiertueella. Lämmittelijänä Once Humanilla ei ole ollut tilaisuutta soittaa yhtä pitkään kuin ollessaan itse pääesiintyjänä.

Kuten nimestä ”Stage Of Evolution” voi päätellä, on livealbumi ikään kuin yhtyeen aiemman ”Evolution”-albumin liveversio, mikä pitkälti pitääkin paikkaansa. Livealbumilla on kaikkiaan yhdeksän kappaletta, joista kahdeksan on ”Evolution”-albumilta ja ainoastaan yksi yhtyeen debyytiltä. Mielestäni on harmillista, että livealbumi koostuu pitkälti vain yhden albumin kappaleista, sillä tästä syystä livealbumi ei tuo kuulijoille juuri mitään uutta. Toki livealbumilla kappaleet ovat eri järjestyksessä, ja välipuheet sekä yleisön kommunikointi luovat oman tunnelmansa, mutta livealbumille olisi ollut hyvä saada enemmän vanhojakin kappaleita.

”Stage of Evolution” alkaa väkevästi ja ottaa kuulijansa välittömästi ”hellään” syleilyynsä. Levyn alkupuoli kuulostaa hieman monotoniselta, mutta keikan – ja albumin – edetessä ilmapiiri rentoutuu, ja esimerkiksi kappale ”Mass Murder Frenzy” tuo esille yhtyeen melodisempaa antia sekä groovia. ”Gravity” on ilmava teos, kiitos Maderin kitarankäsittelytaitojen ja Hartin aavistuksen pehmeämmän tulkinnan vuoksi.

Levyn loppupuolella kohokohdiksi nousevat esikoisalbumilta soitettu murskaava ”Pick Your Poison” sekä toiseksi viimeinen kappale, ”Davidian”, joka on Machine Head -coveri. Hart ei laula kappaleella yksin vaan saa lisävahvistukseksi Fredric Leclercqin DragonForcesta. Yhdessä kaksikko tekeekin kappaleesta selvää jälkeä.

”Stage Of Evolution” on äärimmäisen tiukka paketti melodista death metalia. Jos itse olisin yhtyeen fani, harmittelisin varmasti äänitteen lyhyttä mittaa. En kuitenkaan ole, ja albumi tuntuukin sopivan mittaiselta. Once Human markkinoi ”Evolution”-albumia onnistuneesti livelevyllään, ja näyttää sen lisäksi, kuinka väkevästä livebändistä heistä puhuttaessa on kyse. Yhtyeen ankarimpien fanien kannalta livealbumi ei todennäköisesti tarjoa paljoakaan uutta, mutta maallikoille tämä albumi on oiva väylä tutustua yhtyeeseen. ”Stage Of Evolution” on taatusti yksi raskaimmista ja brutaaleimmista liveäänitteistä, joita viime vuonna julkaistiin.

7/10

Kappalelista:

  1. Eye Of Chaos
  2. Killers For The Cure
  3. Mass Murder Frenzy
  4. Gravity
  5. Passenger
  6. Pick Up Your Poison
  7. Paragon
  8. Davidian (feat. Frederic Leclercq)
  9. Flock Of Flesh

Once Human Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua