Before The Dawn/Black Sun Aeon/ Dawn Of Solace @ Nosturin Alakerta, Helsinki 13.2.2013

Kirjoittanut Teresa Liljeberg - 15.2.2013

Vuoden alussa iskettiin pöytään ilmoitus että Tuomas Saukkonen, kotimaisen melodisen death metalin taituri, lyö hanskat tiskiin Before The Dawn, Black Sun Aeon ja Dawn Of Solace -yhtyeiden osalta. Yli kymmenen vuoden takaa aloitetut projektit niputetaan kansioon ja tilalle on perustettu uusi Wolfheart-niminen yhtye.  (Voit lukea Kaaoszinen tekemän haastattelun tammikuun alulta täällä.) Ilmoituksen jälkeen tuli tieto, että bändit aikovat kuitenkin vielä järjestää akustisen jäähyväiskiertueen ympäri Suomea nimeltään The End -kiertue sekä finaalikeikan Lahden Finlandia-klubilla, 23.2.2013. Kaaoszine kävi Helsingin Nosturin akustista keikkaa kuuntelemassa. Lue lisää mietteistä, mitä kyseinen keikka jätti.

Saavuin paikalle noin tuntia ennen keikan alkamisajankohtaa ja tila oli vielä aika tyhjillään. Nappasin paikan isosta pöydästä, jonne kaksi kaverianikin saapui tovin päästä. Pikku hiljaa paikalle valui hieman enemmän porukkaa ja tunnelma pysyi koko ajan rauhallisena ilman sen kummempaa hälinää, mihin yleensä on tottunut ennen keikan alkua.

Juttelimme siinä niitä näitä kunnes yllättäen kokoonpano liikkuikin sukkelaan väkijoukon läpi kohti pientä lavaa. Odotin jotain lyhyttä esittelyä tai tervehtimistä, mutta sitä emme saaneet ja keikka alkoikin saman tien. Kaikki oli hyvin yksinkertaisesti järjestetty: kaksi baarijakkaraa keskellä vierekkäin nuottitelineen ääressä ja kaksi tuolia niiden molemmin puolin, joissa kitaraa soittivat Tuomas Saukkonen ja Pyry Hanski. Laulajien virkaa toimittivat Janica Lönn ja Mikko Heikkilä.

Esitys jatkui läpi melkeinpä samalla kaavalla koko vajaan tunnin ajan: tunnelma oli hiljainen, pimeä ja kappaleiden sovitus hidastempoinen. Mikä oli sinänsä harmi, koska odotin todellakin hieman vaihtelevuutta esitykseen. Olihan kuitenkin kyseessä kolmen eri bändin tuotoksia vuosien varrelta ja kaikilla bändeillä lievästi, ellei jopa vähän enemmänkin vaihtuvuutta sävellyksissä.

Esimerkiksi, olisin toivonut edes yhteen tai kahteen kappaleeseen nopeampaa tempoa, jolla olisi saanut yleisön paremmin mukaan fiilikseen. Sen sijaan nyt kaikki kappaleet soljuivat eteenpäin kuin yhtenä putkena ja hieman tuntui siltä, että soitettiin pelkästään yhtä pitkää kappaletta.

Ymmärrän kyllä, että kyseessä oli jäähyväiskeikka ja vielä akustinen sellainen, mutta samalla jäin ihmettelemään, että haluttiinko keikasta väkisin tehdä jotenkin synkän ja masentavan oloinen, ilman mitään kunnon kontaktia yleisöön, poisluettuna muutama kerta kun mainitsivat seuraavan kappaleen nimen? Kaverinikin mainitsi keikan jälkeen, että vaikuttivat kovin surullisilta.

Itse kyllä pidän oikein paljon kaikkien kolmen yhtyeen tuotannosta ja kovin odotin tätä akustista vetoa. Silti, nyt jouduin hieman pettymään siitä, miten homma vietiin läpi. Musiikillisesti kappaleissa ei ole edelleenkään mitään vikaa, mutta esiintyminen hieman lässähti omasta mielestäni. Kappaleet ovat edelleen kauniita ja tunnelmallisia.

Jään kuitenkin uteliaana odottamaan, millaisia soitannollisia melodian helmiä Wolfheart tuottaa jatkossa.

Settilista:

Before The Dawn – Unbreakable

Before The Dawn – My Room

Dawn Of Solace – Dead Air

Black Sun Aeon – Solitude

Before The Dawn – Monsters

Before The Dawn – Hide Me

Dawn Of Solace – I Was Never There

Before The Dawn – Morning Sun

Black Sun Aeon – Nightfall

Black Sun Aeon – Frozen

Before The Dawn – Deadsong

Kirjoittanut: Teresa Liljeberg

Kuvat: Rachel Pappila