Burning Point

Kirjoittanut Samuli Jalonen - 12.6.2015

Burning Point 2015Oulusta kotoisin oleva melodista power metallia soittava Burning Point julkaisee tänään 12.6.2015 uuden levynsä ”Burning Pointin”. Kokoonpano on kokenut muutoksia Battle Beastistakin tutun Nitte Valon liityttyä yhtyeeseen laulajaksi, ja myös soittopuolella on tapahtunut kokoonpanomuutoksia: nykyisin bassossa on Sami Nyman ja koskettimissa Jarkko Väisänen. Uuden levyn vanavedessä bändin suunnitelmiin kuuluu myös maanlaajuinen keikkakiertue myöhemmin tänä vuonna. Kaaoszine jututti bändin basistia Sami Nymania uuden levyn tiimoilta ja kyseli minkälainen prosessi bändin kuudennen levyn tekeminen oli ja minkälaisia suunnitelmia bändillä on tulevaisuutta ajatellen.

Morjensta! Mitenkäs bändillä menee tällä hetkellä?

Sami Nyman: Kiitos kysymästä, oikein hienosti! Nythän tässä ollaan aallonharjaa kohti menemässä, levyhän julkaistaan Euroopassa huomenna eli 12.6. Levynjulkkarikeikka on sitten heti seuraavana päivänä täällä Oulussa, Jäälissä, Jäälicityrockissa eli kovasti on liput korkealla!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Burning Point julkaisee huomenna uuden levyn, joka on ytimekkäästi nimetty ”Burning Pointiksi”. Edellisestä levystä kokoonpano on muuttunut merkittävästi uuden laulaja Nitte Valon ja oman liittymisesi myötä. Miten Nitte päätyi bändin laulajaksi ja miten päädyit itse bändin basistiksi?

Sami Nyman: No, Niten jäseneksi päätymisen tarina lyhyesti kerrottuna menee sillä lailla, että joskus kesällä 2013 jäbät rupesivat miettimään, että pitäisikö bändille keksiä jotakin uutta. ”Mastermind” Pete Ahonen ajatteli sitten, että onkohan se Nitte Valo missään musahommissa aktiivinen. He tunsivat toisensa musahommien kautta, ja sitten loppuvuodesta 2013 varmistui, että Nitte on kiinnostunut ja hyvinkin innokas hommaan. Siitä se oikeastaan lähti.

Entinen basisti Jukka Jokikokko soitti kolmella levyllä ja oli viisi vuotta bändissä. Nyt syksyllä 2014, kun aikataulutettiin Niten laulusessioita Oulussa,  kävi ilmi, että Jukalla on bändiin tai musiikkiin liittymättömiä asioita, jotka estävät häntä saapumasta soittamaan bassoja studiolle, ja no, Pete ja jätkät on mulle hyvin tuttuja jo vuosien takaa, sillä mehän soitetaan myös Ghost Machineryssä Peten ja Jussin kanssa. Pete sitten kyseli, että kiinnostaisiko mua soittaa vaikka demobassoja Burning Pointin kuudennelle levylle ja olin että totta helkkarissa! Demosessioiden lopussa tuli tieto, että Jukka jättäytyy leikistä pois. Se oli hänen oma päätöksensä ja täysin ulkomusiikillisista syistä johtuva. Se oli muistaakseni lokakuun viimeisiä päiviä, kun Pete soitti ja kertoi uutiset. Vähäksi aikaa piti istahtaa, että herrajumala. Sillä lailla se käytännössä tapahtui.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ja sittenhän meillä on myös vaihtunut kosketinsoittaja tässä matkan varrella. Elikä vielä ”Empyrellä”, kaksi levyä sitten, Pasi soitti kiipparit. Pasillahan on semmoinen tilanne, että sillä on niin hirveästi muitakin musajuttuja, ettei vain aikataulut täsmänneet, joten keikoilla Jarkko Väisänen kävi soittelemassa. Uutena vuotena 2013-2014 keikan jälkeen pojat kysyi Jarkolta, että kiinnostaako, ja häntähän hyvin paljon kiinnosti . Eli tällä uudella levyllä Nitte on uusi, minä olen uusi ja kiipparinsoittaja on uusi – ja sen kyllä sitten huomaa!

Uusi levy sisältää suuren määrän Burning Pointin edellisiltä levyltä tuttuja biisejä. Mistä tällainen ratkaisu johtuu? Oliko uuden laulajan liittyminen ainoa syy tähän vai oliko muita syitä?

Sami Nyman: Se ei ollut ainoa syy. Nämä kuusi biisiä ovat tavallaan semmoinen näyttö, että mistä bändi on lähtöisin ja missä se on nyt. Lisäksi se antaa ehkä vähän hajua tulevaisuudestakin. Biisit on myös semmoisia ralleja, joita bändi on aina soittanut livenä, mutta ne ovat erittäin toimivia studiotilanteissakin.

Eli kätevästi yhdistettynä best of -kokoelma ja uusi levy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sami Nyman: Kyllä, kaikki hitit ja pari uuttakin biisiä!

Minkälainen prosessi levyn tekeminen oli, milloin sen parissa ryhdyttiin työskentelemään, ja millaista studiotyöskentely oli?

Sami Nyman: Tämähän on meille tuttua hommaa, koska studio, jossa tämäkin levy on tehty, on Hellgate ja se on ”meidän oma”. Se on semmoinen kimppastudio, muutama jäsen on siinä mukana parista muustakin bändistä. Lähtökohta on se, että on oma hyvä studio. Nämä biisithän oli tehty jo aiemmin. Pete oli tehnyt ne jo ennen kuin Nitte liittyi bändiin – Petellähän on pöytälaatikossa ihan hirveästi tavaraa, miehellä on joku ehtymätön biisikaivo. Se oli kevättä 2014, kun Jussi soitti rummut, ja ykkösellä purkkiin, tietenkin. Ensin rummut purkkiin, sitten demokitarat ja sitten peruskitarat. Se kesä meni enemmän tai vähemmän kiireisesti, Jarkko teki kotona kiippareita ja Pete ja Pekka kävi kitaroita soittelemassa, kunnes tuli syksy ja bassoäänitysten aika. Tähän liittyy semmoinen hauska juttu, että Burning Point oli mulle aikaisemminkin jo iso bändi, ja nythän se on maailman isoin, kun on itse bändissä. Kun mua pyydettiin soittamaan demobassoja, niin en lähtenyt sinne hiihtelemään, vaan treenasin todella paljon, ihan viimeisen päälle ja omasta mielestäni sovittelin bassot hyvin. Sain ne bassot valmiiksi ja sitten tuli se juttu, että minä pääsin bändiin. Meidän rumpali Jussi on äänittäjävelho, joka myös tekee ammatikseen tämmöistä, oli sitä mieltä, että ei nämä oo mitään demobassoja vaan nämä menee levylle kaikki. Olin ihan, että sehän käy.

Oli marraskuu, kun Nitte saapui paikan päälle. Yhden viikonlopun aikana piti vetää 12 biisiä, ja studiossa vietetty aika laulujen kanssa oli 16 tuntia! Se jäi hyvin mieleen, kaksi työpäivää, leadilaulut ja kaikenlaista taustaa, joten Nitelle iso hatunnosto, aivan huikea suoritus se oli. Sitten tietenkin soolokitaroita pikkuhiljaa sinne. Kyllähän se oli valmis vuoden 2014 lopussa, joten meidän rumpali alkoi sitä sitten miksata ja pian se oli kokonaan valmis. Keväällä sitä sitten lähetettiin eri lafkoille, ja loppuhan on sitten historiaa, koska AFM:lle päästiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kuka miksasi ja masteroi levyn? Kuka oli vastuussa kansitaiteesta?

Burning Point Self-Titled 2015Sami Nyman: Meidän levyt miksaa meidän rumpali Jussi Ontelo, mutta masteroinnin hoiti meille uusi kaveri, nimeltään  Janne Huotari. Janne on tehnyt pitkään näitä äänihommia, mutta Oulun poikia hänkin. Tämä kontakti tuli oikeastaan meidän toisen kitaristin, Kolivuoren Pekan kautta. Me annettiin Jannelle pari testibiisiä kuten ruukataan, ja sieltä tuli niin tasaista ja hyvänkuuloista laatua, että onneksi saatiin Janne masteroimaan. Sen kyllä kuulee levyltä, sillä soundi on huikea!

Kansitaiteessa tullaan taas primusmotor-mastermind Peten kontakteihin eli Peten kautta se tuli. Mario Strlek on tämän taitelijan nimi.

”Find Your Soul” oli ensimmäinen levyltä julkaistu single. Miksi juuri tämä kappale valikoitui ensimmäiseksi julkaistuksi kappaleeksi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Sami Nyman: Tämähän oli levy-yhtiön vieno pyyntö, että heidän mielestä tämä kappale olisi hyvä edustusbiisi ekaksi lyriikkavideoksi. Me olimme samaa mieltä. Bändihän soittaa melodista power metallia, niin kyllä tämä oli paras mahdollinen avaus ekaksi sinkuksi, vaikka levyllä on kyllä vähän erilaistakin materiaalia. Levy-yhtiö tosiaan toivoi näin ja me olimme samaa mieltä asiasta. Tämä meidän nykyinen lafka AFM on semmoinen, että näistä ei tarvitse vääntää, sillä kaikki hoituu hyvässä yhteisymmärryksessä.

Liityitte tosiaan vastikään AFM:n talliin, oliko muita levy-yhtiöitä vaihtoehtoina uutta yhtiötä valitessa?

Sami Nyman: Kyllä oli. Alaa tuntemattomille lyhyt luento: nykyään tehdään levyt valmiiksi eikä demot kelpaa enää oikein mihinkään. Tehtiin levy valmiiksi ja Jussi sen miksasi, ja sitten ruvettiin lähettelemään. Ihan loppumetreillä oli pari muutakin vaihtoehtoa, mutta AFM tarjosi hirveän hyvää diiliä, joten se tietenkin napattiin. AFM:n olemassaolo tässä genressä on niin hyvä! Oon muutamia haastiksia tehnyt Britteihin ja Saksaan, ja sieltä oon kuullut, että AFM hoitaa promohommatkin todella hyvin.

Onko suunnitelmissa kuvata musiikkivideo jostakin kappaleesta? Jos on niin mistä?

Sami Nyman: On suunnitelmissa. Tapetilla on pari biisivaihtoehtoa, mutta ei julkaista vielä tässä vaiheessa. Tässä kesän kynnyksellä tai kesän aikana se kuitenkin tapahtuu, koska tietysti kannattaa takoa silloin, kun rauta on kuumaa. Tässäkin AFM:llä on lujasti sormet pelissä.

Levyltä löytyy myös coveri Kissin kappaleesta I’ve Had Enough (Into The Fire). Tämä tietysti huutaa kysymystä, että miksi juuri tämä kappale Kissin erittäin laajasta tuotannosta?

Sami Nyman: Tuota, hyvä kysymys! Silloin kun tämä biisi päätettiin coveroida, en ollut vielä bändissä. Jollekin on lipsahtanut tieto, että se olisi ollut Ahosen päätös, mutta kyllä idea rumpali Jussilta tuli. Aina me puhutaan näistä covereista, kun ollaan keikkareissuilla tai treenaamassa. Jokainen Burning Pointin levyjä kuunnellut tietää, että jokaiselle levylle heitetään coveria. Syy siihen on se, että halutaan näyttää, mitkä meille on tärkeitä juttuja. Jos kuuntelee meidän version alkuperäisen rinnalla, niin onhan siinä vähän erilaista nyanssia, mutta alkuperäistä kunnioittaen. Terveisiä Gene Simmonssille, että bassoa voi tosiaan soittaa noinkin!

Minkälaisia musikaalisia eroja on uuden levyn ja esimerkiksi edellisen levyn välillä?

Sami Nyman: Tällä kuudennella levyllä ei ole tarkoitus tuoda mitään uutta ja mullistavaa, vaan tämä on sitä materiaalia, jota Burning Point on aina tehnyt. Studiossa pääsi kuitenkin käymään niin, että sovitukset ja muut klikkasi ja natsasi jotenkin ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Puhutaan nyt sitten yksilösuorituksista tai bändin biisien ulostuonnista, niin jotakin sessioissa tapahtui. Varmasti meillä soittajilla tuo Niten mukaantulo vähän vaikutti. En voi tietenkään muiden suulla puhua, mutta varmasti oli vähän sellaista, että nyt pitää näyttää ja vetää täysillä, vaikka varmasti kaikki vanhat levytkin on tehty niin täysillä ja hyvin kuin vain on voitu. Mutta jokin symbioosi siinä tuli, sitä on mietitty porukallakin, mutta ei kukaan osaa sanoa, mikä yksittäistekijä sen tekisi. Luultavasti se on siis osien summa. Tältä se nyt sitten kuulostaa.

Sivullanne ei tällä hetkellä ole kovin paljon keikkoja julkaistu, mutta voidaanko niitä odottaa lisää syksymmällä vai minkälaiset suunnitelmat bändillä on loppuvuodelle?

Sami Nyman: Kyllä, on tulossa… No, sanotaan vaikka, että koko maan kattavaa klubikiertuetta suunnitellaan ja muutama päivä on jo lyöty lukkoon. Niitä nyt myydään tällä hetkellä ja varsinkin syksyllä, eli  lisää on tulossa. Ei mennä kellariin eli studioon, vaan ihmisten ilmoille on päästävä, ja tokihan bändikin odottaa kovasti, että päästäisiin keikoille. Syksyllä siis lisää, joten seuratkaa nettisivuja ja Facebookkia, sieltä löytyy!

Näin festarikauden alkaessa esitän teoreettisen kysymyksen, jos saisit itse suunnitella kolmepäiväisen festivaalin, missä se pidettäisiin ja mitkä bändit valitsisit pääesiintyjiksi. Eli kolme bändiä, yksi jokaiselle päivälle.

Sami Nyman: Ah, nyt on paha! Tuota noin, missä järjestää… etelässä tietysti! Pääkallonpaikalla Hellsingissä. Tuska tuli silleen mieleen, että sen tapainen, mutta missään nimessä ei kopioitaisi. Kolme päivää ja kolme esiintyjää: Helloween perjantaille, lauantaille Accept ja chillailusunnuntaille laitetaan mun yks lempibändi Lamb of God, semmoinen linjaveto, ettei mitään järkeä. Tämä on tosiaan mun henkilökohtainen lista, joten Ahonen varmaan kuristaa mut tästä hyvästä! Näillä lähtisin silti liikenteeseen.

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää tulevaa kesää! Mikäli haluat sanoa saatesanoja faneille niin sana on tässä lopussa vapaa!

Sami Nyman: Faneille terveisiä, että ostakaa levyjä ja käykää keikoilla, sillä tämä homma onnistuu ja toimii. Ja tietenkin äidille terveisiä!

https://www.facebook.com/burningpointfinland

Haastattelu: Samuli Jalonen