Bury Tomorrow – Earthbound

Brittiläinen metalcore-yhtye julkaisi edellisen albuminsa ”Runesin” vuonna 2014. Huomenna päivänvalon näkee Nuclear Blast Recordsin kautta julkaistava uusi albumi ”Earthbound”, johon kohdistin suuret odotukset edellisen albumin melko tasapaksun tarjonnan jälkeen. Päihittääkö uutukainen siis edeltäjänsä?

Ensimmäisenä ilmoille kajahtaa ”The Eternal”, joka potkaistaan käyntiin varsin aggressiivisesti. Jopa niin aggressiivisesti, että mieleen juolahtaa ajatus pajatson tyhjentämisestä heti ensimmäisessä kappaleessa. Daniel Winter-Bates vilauttaa korkeampaa karjuntaa kuin koskaan ennen, ja biisi on täyttä ilotulitusta alusta loppuun. ”Last Light” sen sijaan ei missään nimessä ole huono kappale, mutta liiallisesta mielikuvituksen käytöstäkään ei tämän biisin kohdalla voi antaa kehuja. Ensimmäisen erittäin vahvan rykäisyn jälkeen tunnelma tuntuukin hieman latistuvan, sillä kappale kuulostaa joillain tapaa hieman liian tutulta, eikä näin tarjoa mitään uutta.

Seuraavana vuoron saa albumin nimikkokappale ja ensimmäinen single ”Earthbound”, joka yksinkertaisesti toimii. Suoraviivainen mättäminen ja melodinen kertosäkeistö ovat kauniissa liitossa keskenään, eikä biisi sisällä turhaa kikkailua. ”The Burden” laskee tempoa hieman säilyttäen intensiteetin kuitenkin korkealla, ja biisin kertosäkeistö on takuuvarma korvamato. Seuraavakaan kappale ei osoita väsymyksen merkkejä, vaan ”Cemetery” jatkaa siitä mihin edellinen raita jäi, joskin kertosäkeistö jättää hieman kylmäksi. ”Restless & Cold” puolestaan lähtee käyntiin James Cameronin raikkaalta kuulostavilla puhtailla, minkä jälkeen tunneskaalassa laskeudutaan positiivisesta selvästi synkempiin tunnelmiin säestyksen ollessa minimaalista Winter-Batesin karjunnan rinnalla. Kappale on rakennettu hienosti bändin tavanomaisesta linjasta poiketen, ja se onkin ansainnut paikkansa albumin kärkikastissa.

Kursailemattoman linjan palauttaa ”301”, joka jää erityisesti mieleen Hatebreedin Jamey Jastan virkistävästä vierailusta. Albumin toisena singlenä julkaistu ”Memories” sen sijaan aloittaa jälkiruokien tarjoilun, sillä albumin kolme viimeistä kappaletta ovat erittäin maukasta materiaalia. Mielestäni ”For Us” on biisi, jossa Bury Tomorrow on todella hyödyntänyt koko potentiaaliaan ja näyttää parasta osaamistaan. Kaikki palapelin palaset ovat kohdillaan, ja henkilökohtainen suosikkikappaleeni albumilta on selvillä. ”Bloodline” taas tarjoilee sokerina pohjalla albumin tummanpuhuvinta materiaalia höystettynä kertosäkeistöllä, joka nostaa kappaleen aina hetkellisesti pintaan syvistä vesistä.

Albumista jää loppupään loistavaista biiseistä huolimatta jälleen hieman ristiriitainen olo. Mielestäni Bury Tomorrow omaa bändinä kaikki ainekset loistavien kappaleiden kasaamiseen, mutta silti jokin tekijä tuntuu olevan jarruttamassa prosessia. Useista kappaleista puuttuu se viimeinen silaus, joka muuttaisi ne ”ihan hyvistä” mainioiksi. ”Earthbound” on kuitenkin selvä osoitus siitä, että britit ovat menossa oikeaan suuntaan, sillä uusi albumi todellakin peittoaa puhtaasti toissavuoden julkaisun ja herättää toiveita vielä paremman tulevaisuuden suhteen.

8/10

Kappalelista:
1. The Eternal
2. Last Light
3. Earthbound
4. The Burden
5. Cemetery
6. Restless & Cold
7. 301
8. Memories
9. For Us
10. Bloodline

Bury Tomorrow Facebookissa

Kirjoittanut: Jouni Lepistö

Kommentoi julkaisua