Burzum – Fallen

Hurja on levytystahti herra Varg Vikernesillä, joka myös nimellä Count Grishnackh tunnetaan. Vain vajaa vuosi on kulunut edellislevyn ”Belus” julkaisuista, kun mies pukkaa kehiin jo uutta tuotantoa. Liekö sitten vankilasta vapautuminen inspiroinut miestä näin paljon vai aikooko hän kenties rahoittaa polttamiensa kirkkojen uudelleenrakennukset levyrojalteilla?

Vaikka Kreivin musiikin ulkopuolisista teoista voi itse kukin olla mitä mieltä tahansa, tuskin kukaan voi kieltää Burzumin merkitystä black metallille tai vähätellä miehen sävellystaitoja. Ja viime vuonna julkaistu ”Belus” oli esimerkkinä siitä, mitä Burzum parhaimmillaan on. Levyn keskitempoiset, yksinkertaiset, mutta tunnelmaltaan niin äärettömän kylmät kappaleet veivät kuulijansa lähes hypnoosin kaltaiseen tilaan.

Vailtettavasti nyt julkaistava ”Fallen” ei ihan samalle tasolle yllä. Jos unohdetaan äärimmäisen turha introksi ilmeisesti luokiteltava ”Fra Verdenstreet”, niin levy kyllä alkaa erittäin lupaavasti, sillä sen kaksi ensimmäistä varsinaista kappaletta ”Jeg Faller” sekä ”Valen” ovat kerrassaan erinomaisen hienoja kolkon tunnelman omaavia kappaleita. Etenkin ensiksi mainittu, joka on suurelta osin puhtain lauluin toteutettu, on yksi parhaimpia Burzum-kappaleita, mitä on koskaan julkaistu.

Loppulevy onkin sitten enemmän tai vähemmän epäonnistunutta materiaalia. Nopeatempoinen ja jopa punkvivahteinen ”Vanvidd” ei toimi yhtään. Perään kuultava ”Enhver Til Sitt” on perusvarmaa keskitempo Burzumia, mutta ei todellakaan mikään mieleenpainuva kappale ja viimeistä edeltävä ”Budstikken” olisi ehkä saattanutkin toimia, jos sitä ei olisi venytetty liian pitkäksi, yli 10-minuuttiseksi. Näin pitkänä se alkaa loppua kohden käymään puuduttavaksi.

Levyn varsinainen kompastuskivi kuullaan niin sanottuna päätöskappaleena, kun jälleen kerran herra Vikernes on keksinyt lisätä levylleen mukamas taiteellisen ”Til Hel Og tilbake Igjen” nimisen veisun, joka onneksi kestää tällä kertaa vain vajaat 6 minuuttia. Mutta tuo kyseinen 6 minuuttia onkin sitten jonkin sortin rummutuksella ja epävireisellä akustisella kitaralla tehty kärsimysnäytelmä, joka kulminoituu täysin järjettömiin volyyminvaihteluihin, jonka ansiosta kappaletta on täysin mahdotonta yrittää kuunnella esimerkiksi laadukkailla kuulokkeilla läpi. Muutenkin kyseinen kappale kuulostaa lähinnä jonkun aloittelevan kitaristin harjoitusnauhalta.

Hieman ”Fallen” jättää vaisun tunnelman. Olisiko kenties ennen seuraavaa levyä syytä kerätä enemmän materiaalia kasaan, eikä rynnätä heti ensimmäisten seitsemän valmiin kappaleen jälkeen takaisin studioon? Parhaimpina hetkinä levy on jopa loistava, heikoimpina hetkinä se on äärimmäisen huono.

5/10

Kappalelista

1.Fra Verdenstreet
2.Jeg Faller
3.Valen
4.Vanvidd
5.Enhver Til Sitt
6.Budstikken
7.Til Hel Og Tilbake Igjen

www.burzum.org

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua