Bushidōn viitoittamalla tiellä – haastattelussa maailman japanilaisin suomalaisbändi Whispered

Whispered 2016Mitä saadaan aikaiseksi, kun yhdistetään nousevan auringon maa, samurait ja suomalainen melodinen death metal folkmausteilla? Vastaus on luonnollisesti Whispered. Tämä japanilaista kansanperinnettä ja kansantarustoa sanoituksissaan käyttävä bändi on tehnyt nimeä Suomessa hyvällä menestyksellä, ja varsinkin edellinen ”Shogunate Macabre” -albumi nosti bändin suuren yleisön tietoisuuteen. Bändi julkaisee uuden studioalbuminsa ”Metsutan – Songs of the Voidin”  20.5., ja selvittääksemme hieman, millaista lättyä meillä on lupa odottaa, otimme yhteyttä bändin kitaristi-laulaja Jouni Valjakkaan ja tiedustelimme hieman levyn syntyprosessista ja bändin muista tulevaisuudensuunnitelmista.

Morjensta! Mitenkäs vuosi 2016 on tähän mennessä bändillä sujunut?

Jouni Valjakka: Kiireisesti mutta aivan hyvin! Uusi lätty on vihdoin valmis, ja onnistuimme saamaan ensimmäistä kertaa messiin Euroopan jakelukin, mikä on meille aika kova juttu. Muutamat keikat on tässä vedetty ja nyt duunaillaan mm. musavideota ja muuta mukavata.

Teiltä ilmestyy 20.5.2016 uusi albumi ”Metsutan – Songs of the Void”. Voisitko aluksi kertoa levyn syntyprosessista? Milloin levyn parissa ryhdyttiin työskentelemään, ja kauanko sen säveltäminen ja sanoittaminen vei aikaa?

whisperedJouni Valjakka: Mukana on jälleen juttuja, joita on tullut tehtyä tässä vuosien varrella, mutta varsinainen koko paketin siivoaminen kasaan alkoi tuossa vähän yli vuosi sitten. Joitain ideoita tuli messiin tietysti vielä levyä äänitettäessä, ja tällä kertaa sanoitukset syntyivät yllättävän kivuttomasti. Niiden kanssa minulla on aina ollut jotenkin haastavaa, mutta tällä kertaa tuntui tulevan hyvää shittiä helpommin.

Millaista tämän levyn studiotyöskentely oli? Missä levy äänitettiin? Äänitettiinkö se kerralla vai ajan kuluessa useammissa sessioissa? Entä oliko studiotyöskentely bändille tyypillistä vai kokeiltiinko uusia työskentelytapoja?

Jouni Valjakka: Levyä tehtiin pienissä pätkissä koko viime vuosi, mikä oli meille hyvin erilainen tapa, sillä edellisenkin levyn kanssa asuttiin studiolla puolitoista kuukautta. Aika paljon studiossa työskentelyn lisäksi äänitettiin levyä mm. Sahalahti Shrinella eli Mikon mökillä, kotona ja bändikämpällä. Täten hoidettiin myös paljon äänityksiä ihan bändin voimin, ilman varsinaista äänittäjää. Itse en osaa oikein sanoa, kumpi tapa tehdä levyä on parempi. Toki studiolla pitkään oltaessa on hyvä tekemisen meininki (toivottavasti) jatkuvasti, mutta toisaalta näin tehdessä saavat aivot ja korvat välillä lepoa ja on helpompi suhtautua matskuun objektiivisesti.

Millaisia musiikillisia eroja löydätte uuden levynne ja ”Shogunate Macabren” väliltä? Onko musiikkia viety tietoisesti johonkin suuntaan vai onko materiaalin annettu tulla sellaisena, kuin se on tullut pääkoppaan?

Jouni Valjakka: Aika pitkälti tulee aina mentyä biisien kanssa ihan niin, miten ne pääkopassa muodostuvat. Tosin ensimmäisen levyn oltua mielestämme vähän turhan kesy, halusimme ”Shogunatella” hyödyntää turpaanveto-osastoa vähän rankemmalla kädellä. Nyt voisi periaatteessa sanoa, että uusi julkaisu hyödyntää molempien aikaisempien albumeitten parhaita puolia hiukan enemmän steroideja nauttineena. Mukana on vähän kaikenlaista, ja taas ollaan vähän lähempänä sellaista Whisperediä, millaisen haluaisin sen olevan. Biisit ovat mielestäni aika kovia, ja toivottavasti joku muukin on samaa mieltä! Lisäksi tällä kertaa saatiin ihan oikeaa soitettua shamisenia messiin, kun onneksi tuo meidän Mikko on sen verran flipannut äijä, että se rakensi meille semmoisen ja soitti sitä levylle. Teimme itse ja säästimme! Prkl.

Millaista materiaalia levyn sanoituspuolelta voidaan odottaa? Edellisillä levyillä aiheet ovat olleet hyvin sidoksissa japanilaiseen kulttuuriin, ja voidaan varmaan odottaa, ettei tämä ole muuttumassa? Lisäksi: voitko kertoa, mitä ”Metsutan” levyn nimessä tarkoittaa?

Jouni Valjakka: Kyllä Kaukoitä-akselilla mennään taas hyvin pitkälti. Nyt mielestäni sanoituksissa raapaistaan ehkä vähän syvemmältä kuoleman, Bushidon ja japanilaisen estetiikan henkisiä juttuja. Mukana on myös tarinankerrontaa, taisteluita ja yliluonnollisia aspekteja. Niin kuin jo tuossa mainitsin, sanoitusten kanssa oli tällä kertaa jotenkin helpompi edetä ja niiden tekeminen on mennyt jatkuvasti mielenkiintoisemmaksi. “Metsutan” on osittain vähän vanhempaa japania ja tarkoittaa mm. ’kuolemanlorua’.

Teiltä on kuultu myös muutamia bonuskappaleita, kuten Hopeanuolesta tuttu kappale ”Ginga Nagareborishi Gin” ja Boomer Kuwanger -tason musiikki Megaman X:stä. Onko uudelle levylle suunniteltuna jotain vastaavaa bonuskappaletta, ja jos näin on, uskallatteko paljastaa, mikä kyseinen biisi on?

Jouni Valjakka: Tälle julkaisulle ei ole tulossa bonusraitoja, mutta jos saadaan toinen julkaisu Japaniin, sinne vissiin pitäisi taas jotain kehitellä. Pelibiisejä on niin kiva duunailla, että tuskin poiketaan tutulta polulta.

Levy tosiaan julkaistaan 20.5., onko julkaisuajankohtana luvassa varsinainen levynjulkkarikeikka jossain? Voidaanko levynjulkkarikeikalla odottaa jotain erikoisempaa esitystä kuin tavallisesti vai onko erikoiskeikoille mielestäsi ylipäätään tarvetta levyn julkaisun yhteydessä?

Whispered-5Jouni Valjakka: Luvassa on luultavasti ihan vain levynjulkkaribileet Tampereen päässä, sillä tässä on tälläkin hetkellä todella paljon hommaa levyn ulkopuolisissa asioissa ja mm. taustanauhojen rakentelussa, musavideossa ja yms. Kun saadaan sirkus kasaan, mennään taas täysillä. Jokin isompi erikoisveto olisi todella kova juttu levyn julkaisun yhteydessä. Eiköhän joskus ole semmoinen tilanne, että voidaan jonkinlainen kunnon spektaakkeli järjestää.

Lavaesiintymiseenne on kuulunut pidemmän aikaa kabuki-tyyliset maskeeraukset ja Japanin suuntaan kumartavaa värimaisemaa lavarekvisiitassa. Jos saisitte vapaasti, kustannuksista välittämättä suunnitella show’n keikkanne taustalle, millaista rekvisiittaa ja esitystä se pitäisi sisällään?

Jouni Valjakka: Jos puhutaan sellaisista puitteista, ettei olisi mitään rajaa millään, niin koko lavan voisi rakentaa vaikka tyylikkääksi temppelin raunioksi. Torii-portti bändin taakse, Jussille massiivinen gong-rumpusettiin ja vähän taikorumpuja, muutama asiansa osaava geisha kilkuttelemaan etno-instrumentteja, väliajalle kabukiteatteria ja semmoista. Lopussa viisipäinen lohikäärme tulee ja polttaa koko paskan. Tämmöinen show on itse asiassa luvassa ensi viikolla Riihimäen Pub Hopea-Harakassa. Tervetuloa!

Bändien merchandise-valikoimaan ovat viime vuosina oleellisesti kuuluneet erilaiset oluet ja viinit. Onko Whispered ajatellut hypätä kelkkaan esimerkiksi bändin nimeä kantavalla sakella? Tai mikäli hinta ei olisi myynnin esteenä, mitä erikoista olisi mukava myydä keikkojen yhteydessä paitojen, hupparien ja levyjen lisäksi?

whispered_smfJouni Valjakka: Sake voisi olla ihan siisti, mutta varmaan suhteellisen kallista duunata. Ja kukakohan sitä joisi? Diggaillaan kyllä kaikki vähemmän yllättäen olutta, ja meillä on ollut fanikilpailun palkintona Whispered-tuoppiakin, niin kyllä samurai-stout vois olla aika jees. Whispered-syömäpuikot tai jokin koristekatana vois myös toimia, tai jokin, missä suomalaisuus ja japanilaisuus yhdistyvät kivasti. Whispered-saunakiulu!

Millaiselle bändin keikkakesä näyttää tällä hetkellä? Onko luvassa festarien kiertelyä koko kesän mitalta vai millaiselta tilanne vaikuttaa? Entäs klubikeikkojen osalta: tällä hetkellä tiedossa on neljä keikkaa lähiviikkoina, mutta onko luvassa esimerkiksi levynjulkkarikiertuetta klubeilla?

Jouni Valjakka: Olimme seksikkäästi myöhässä tuon kesän suhteen, kun keikkamyyjäkin vaihtui meistä riippumattomista syistä juuri kriittisellä hetkellä, joten kesä näyttää ainakin tällä hetkellä vielä keikkojen suhteen aika hiljaiselta. Tampere Metal Meetingissä on tosi kova line-up, joten on hienoa, että pääsemme ainakin sinne vetämään. Tähdätään nyt olennaisemmin keikkoja syksylle, ja toivottavasti niitä irtoaa.

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa! Mikäli tähän loppuun haluat sanoa jotain faneillenne, sana on perinteiseen malliin vapaa!

Jouni Valjakka: Kiitoksia paljon hyvästä haastiksesta! Ottakaa ”Metsutan – Songs Of The Void” haltuun , tulkaa keikoille ja ostakaa kaikkea, mitä teille tuputamme! Hail Gojira!

https://www.facebook.com/whisperedband/

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua