Caleb (Fireal & Bleak)

Caleb 2013 1Bleakin ja Firealin laulajana ja nokkamiehenä tunnettu Caleb on paitsi ensimmäinen ruotsalaisen supertuottaja Max Martinin kanssa työskennellyt suomalaismuusikko, myös visiostaan tinkimätön työmyyrä. Kovaa vauhtia paluuta puuhaavan hittinikkarin tulevalla albumilla maailmankatsomustaan avartanut mies astuu pois pimeältä puolelta.

Mitä kuuluu Caleb?

Caleb: ”Kuuluu hyvää. Uusia biisejä on kasassa ja nyt on työn alla tämä musavideokin.”

Haastattelupöydän ääreen on saapunut myös Calebin debyyttivideon ohjauksesta vastaava, mm. Distainedille, Cardiantille ja Steen1 Orkestralle videoita tehtaillut Miika Hakala.

Kuinka päädyitte yhteen?

Caleb 2013 2Caleb: ”Alunperin yhteisen tutun kautta. Colrath, eli grafiikkahirmu Mikko Paavolainen oli puhunut mulle Miikasta jo 2011. Nyt nimi palautui mieleen.”

Miika: ”Mikko tutustui muhun silloisen Firealin aikoina. Syksyllä 2012 kuulin, että Calebiakiinnostaisi tehdä yhteistyötä. Kuluvan vuoden kesäkuussa alettiin aktiivisesti myssytteleentätä musavideoprojektia.”

Valottakaapa ukkelit hieman mitä tuleman pitää.

Caleb: ”Biisin nimi on ’Serafi’ ja siinä mm. sivutaan Illuminatin salaliittoteoriaa. Hauskan erilainen kappale myös sikäli, että koko idea lähti synariffistä. Uskonnollisuudesta laulan ekaa kertaa aika suorasanaisesti. Musavideota ollaan tosiaan nyt yhdessä käsikirjoitettu, Star Wars -henkeä, huppuja ja elokuvamaisuutta tullaan näkemään!”

Miika: ”Sähkön sinistä fiilistä on luvassa. Loistava biisi, jonka versiot ovat soineet päässä monta viikkoa.”

Kuulostaa kryptiseltä, koska päästään makustelemaan?

Caleb: ”Videoon odotellaan vielä kuteita. Niiden on luvattu valmistuvan joulukuuksi. Realistisena maalina on tammikuu 2014.”

Mikään varsinainen debyyttihän tämä ei sinulle ole, aiemmat yhtyeesi Bleak ja Fireal ovat kumpikin julkaisseet yhden albumin. Näillä levyillä paitsi lauloit säveltämiäsi ja sanoittamiasi biisejä, myös soitit monia instrumentteja. Tulevan levyn teet kokonaisuudessaan yksin, miksi näin?

Caleb:Firealin ’The Dark Siden’ (2011) jälkeen halusin lähteä miettimään koko konseptia vähän uudelta kantilta. Plus että itse näentämän uuden levyn kolmantena levynäni Bleakin’Burns Insiden’ (2006) ja Firealin ’The Dark Siden’ (2011) jälkeen. Nuo kaksi ammensivat aika synkistä vesistä, nyt mennään enemmän ilon kautta.”

Heititkö siis kotiteatterin ikkunasta ja annoit monoa Firealin soittajille?

Caleb:”Kaikilla meillä, myös taustavoimilla oli paljon isommat odotukset ’Dark Sidesta’. Se on hyvin tehty levy, joka on vasta nyt alettu löytää. ’Dark Siden’ jälkeen takki oli aika tyhjä. Pieni masennuskin iski, mutta rypemisen sijaan päätin alkaa tehdä uusia biisejä. Firealin soittajat oli keikkamuusikoita, ne halusivat keskittyä ensisijaisesti siihen hommaan. Ei siis mitään erityisen dramaattista, vaan jengi hajaantui ihan luonnostaan.”

Ei käsikirjoitetulle melankolialle

Ihmiset tuntevat Bleakin ”Jadesoturi”-leffassa säväyttäneestä, parhaana pohjoismaisena kappaleenakin palkitusta ”Fatesta”, jolla kanssasi lauloi myös ruotsalainen Ana Johnsson. Firealin ”Halo” puolestaan nousi hurjaksi radiohitiksi ja bändinne päätyi mukaan myös Peter Franzénin tähdittämään ”Harjunpää ja pahan pappi”-elokuvaan. Kerro lisää uudesta uudesta musiikistasi, onko angstaus vaihtunut Abbaksi?

Caleb: ”Ei sentään. Mutta halusin tehdä levyn, jolla on vähemmän ruikutusta, mennä ekaa kertaa positiivisen kautta. Tulossa on jotakin huomattavasti vähemmän introverttiä ja itsekästä. Ajattelutapani elämän ja musiikinteon suhteen on hieman muuttunut ja luulen, että uuteen materiaaliin on monen helpompi samastua.”

Kai melankolia on kuitenkin läsnä?

Caleb: ”Melankolia kyllä on läsnä, mutta ei tv-melankoliana, vaan oikeasta elämästä poimittuna. Melankoliaa on kaikkialla.”

Ja homma siis myös etenee itsenäisesti?

Caleb: ”Kyllä. Mulla on oma, pieni studio, jossa olen soittanut instrumentit ja laulanut kaikki uudet biisit sisään. Homma alkaa olla hyvässä vaiheessa.”

Olet säveltänyt myös muille, omien yhtyeidesi linjaan verrattuna varsin erilaisillekin artisteille (mm. Antti Tuisku, Sturm Und Drang, Putous-hahmo Jani-Petteri!). Kynäiletkö yhä kappaleita myös toisten esitettäväksi?

Caleb 2013 3

Caleb:”Tällä hetkellä kaikki paukut on ladattuina omaa tulevaa levyä varten.”

Tapaus Max Martin

Kelataan vielä hieman taaksepäin. Harva edes tietää, että Firealin ”The Dark Side” -albumilta löytyy yhdessä maailman suurimpiin pop-kultasormiin kuuluvan Max Martinin (mm. Katy Perry, Pink, Britney Spears, Backstreet Boys) kanssa kirjoitettu kappale.

Caleb: ”Tää juttuhan meni niin, että 2006 oltiin Ruotsissa co-wraittaamassa Bleakille uutta biisiä Per Aldeheimin kanssa. Studioon tuli puhelin korvallaan tyyppi, joka alkoi siinä sivussa kuunnella meidän äänityksiä. Madu (silloisen Bleakin kitaristi) vinkkasi mulle että ’kato nyt kuka tuli’. En tunnistanut tyyppiä heti, vaan ihmettelin, että kukas heebo siellä nyt sorkkii mun melodioita. Per sitten esitteli sen ’Martiniksi’ ja mulla välähti. Martin heitti lennosta terssi-idiksensä’Breathen’kertsiin. Idis jäi biisiin, jota siisalun perin kaavailtiin ’Burns Insiden’ uudelleenjulkaisulle, mutta joka sitten Bleakin hajottua 2009 päätyi Firealin levylle.”

Calebin ”Serafi”-sinkkua ja musavideota odotellessa voit katsoa Firealin Max Martin -kosketuksen saaneen ”Breathe”-singlen videon tästä:

Haastattelu: Eero Tarmo
Kuvat: Chrisu Doll

Kommentoi julkaisua

Avainsanat: