Cannibal Corpse – A Skeletal Domain

Cannibal Corpse on yhtye joka ei esittelyjä kaipaa. Se on paahtanut brutaalia death metalliaan jo 26 vuotta eikä loppua näy. Bändi julkaisee järjestyksessä jo kolmannentoista täyspitkänsä ”A Skeletal Domain” 12. syyskuuta Metal Blade Recordsin kautta.

Nauhoitusprotokollaa on pitkästä aikaa jälleen hieman ruuvattu ja tuottajan pallille on istutettu Mark Lewis vanhan tutun Erik Rutanin sijasta. Yhtye haluaa kuitenkin korostaa, että syy tähän ei suinkaan ollut se että viimeksimainitun potikoiden ruuvailussa olisi ollut jotakin pielessä. ”Meille on ollut tyypillistä vaihtaa tuottajaa parin kolmen albumin välein, jotta homma ei tuntuisi liian tutulta. Lewis myös tarjosi hieman erilaista moderninpaa näkökulmaa nauhoitukseen” , kertoo basisti Alex Webster.

Levy alkaa räjähtävästi kappaleella ”High Velocity Impact Splatter”. Nimi puhuu varsin hyvin puolestaan ja Corpsegrinderin tuttu matala vokalisointi dominoi pian alaa. Kappale on rakenteeltaan dynaaminen, vaikka riffittely onkin huippuunsa hiottua teknistä runnomista. Tarttumapintaa on ja pakka pysyy yllättävän hyvin kasassa, verrattuna vaikka ”Kill”-levyn kikkailuihin.

CC on siitä erikoinen yhtye, että vaikka se on äärimmäisen tekninen ja osaava soitannollisesti se ei kuitenkaan lukeudu Originin tyyppisin ultra-teknisiin death metal bändeihin. Tähän vaikuttaa suurelta osin se, että rumputyöskentely on suoraviivaisempaa ja vaikka nopeutta tarvittaessa löytyy pyrkii rumpali nimenomaan pitämään hommaa kasassa ennemmin kuin johtamaan sitä. Vaikka säveliä tulee monia sekunnissa pysyy kappaleissa silti rakenteellinen punainen lanka. Niissä on tunnistettavia toistettuja osia ja kaikessa brutaaliudessaan ne ovat silti päähän tarttuvia ja meneviä.

Tästä hyvänä esimerkkinä on kolmas raita ”Kill Or Become”, joka on samalla nopea kuin tarttuvakin. Se tarjoilee sopivassa määrin aiemmin mainittuja ominaisuuksia, jota epärytmiset riffit monipuolistavat silloin kun siihen tarvetta on. Ison plussan tähän tuovat tutuilla aihepiireillä pyörivät sanoitukset, jotka rimmaavuudellaan luovat myös tarttumapintaa. Kukapa ei muistaisi ko. kappaleen kertosäettä, jossa Corpsegrinder julistaa: ”Fire Up The Chainsaw! Cut All Their Heads Off!”. Samaan kategoriaan kuuluu kuudes ”The Murderer’s Pact”. Alun menevästä riffistä kehittyvä mielipuolisen kuuloinen riitasointustemmoilla kulkeva kitaraleadi tuo yllättävyyttä kokonaisuuteen, mistä se kehittyy taas jylläävään teemaansa. Kappaleessa loistaa myös kitaristi Pat O´Brien, joka tiluttelee ilmoille varsin ilmiömäisen Necrophagist-tyyppisen soolon kappaleen loppupuolella.

Yhtye esittelee myös tuttua hitaampitempoista ja tummanpuhuvampaa materiaaliaan, mm. kappaleissa ”Funeral Cremation” ja ”Vector Of Cruelty”. Tietysti biiseissä kuullaan tarvittaessa määrin nopeampiakin pyrähdyksiä, mutta yleistunnelma on pahanenteinen ja painostava, verrattuna brutaaliin turpaanläiskintään, joka suurimmassa osassa albumia vallitsee.

Vaikka levy on kokonaisuudeltaan toimiva ja dynaaminen tuntuu, että siinä on ehkä hieman turhan paljon kappaleita. Paketti olisi voinut olla tiukempi jos se olisi puristettu vaikkapa kahdeksaan biisiin kahdentoista asemasta. Mikään kappale ei ole varsinaisesti huono, mutta selvästi edukseen nousevien biisien lomasta erottuu valitettavasti hieman heikompiakin. Loistava suoritus kuitenkin alansa johtavilta ammattilaisilta. Cannibal Corpse tuntuu olevan yhtye joka ei koskaan taannu.

8/10

Kappalelista:

01. High Velocity Impact Spatter
02. Sadistic Embodiment
03. Kill Or Become
04. A Skeletal Domain
05. Headlong Into Carnage
06. The Murderer’s Pact
07. Funeral Cremation
08. Icepick Lobotomy
09. Vector Of Cruelty
10. Bloodstained Cement
11. Asphyxiate to Resuscitate
12. Hollowed Bodies

 Official Site

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Kommentoi julkaisua