Carnal Agonyn kakkosalbumi ”Back from the Grave” on päämäärättömyydestään huolimatta viihdyttävä metallikiekko

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 5.7.2020

Ruotsalainen Carnal Agony ei ole levytysrintamalla turhia kiirehtinyt. Vuonna 2011 perustettu yhtye julkaisi debyyttilevynsä ”Preludes & Nocturnes” kuusi vuotta sitten, minkä jälkeen uutta materiaali on saatu odottaa tähän päivään saakka. Liekö yhtye sitten vuosien ajan etsinyt itseään, sillä bändin kakkosalbumi ”Back from the Grave” kuulostaa hyvinkin erilaiselta kuin debyyttialbumi aikanaan.

Ensimmäisellä kiekollaan Carnal Agony tarjoili jämäkän annoksen karheaa melodista metallia, josta löytyi kaikuja eri metallimusiikin lajeista. ”Back from the Grave” on huomattavasti ennakkoluulottomampi kokonaisuus, johon on haettu vaikutteita myös metallimusiikin ulkopuolelta. Kauhukomedioiden kuvastoa sanoituksissaan hyödyntävä ja yleisilmeltään kevyempi ”Back from the Grave” naittaa rohkeasti yhteen melodisuuden, metallisemman ilmaisun sekä pop-musiikin tarttuvuuden. Lopputulos on monipuolinen ja varsin mielenkiintoinen levytys.

Epäilemättä värikäs ”Back from the Grave” on albumi, jota yhtyettä seuranneiden tahojen on hankala sulattaa. Eikä Carnal Agony varmasti onnistu täysin vakuuttamaan vanhoja fanejaan, sillä kaikessa monipuolisuudessaan ”Back from the Grave” on turhankin repaleinen kokonaisuus. Vaikka kuinka haluaisi kunnioittaa bändin ennakkoluulotonta tapaa tehdä musiikkia, ei homma tunnu pysyvän kunnolla hanskassa. Menevämpien metallivetojen joukossa kappaleet kuten ”Luna” sekä omituisen hilpeä “Higher” eivät vain tunnu istuvan kokonaispakettiin. Puhumattakaan siitä, että metallipitoisimmissa kappaleissa tonttinsa jämäkästi hoitava vokalisti David Johagen ei erityisesti loista herkemmän tulkinnan parissa, mikä tekee rauhallisemmista kappaleista vaivaannuttavan kuuloisia.

”Back from the Grave” olisi helppo ampua alas omituisena sekamelskana, jos mukana ei olisi oikeasti hyviä kappaleita. Näitä nimittäin löytyy yli puolet albumin kestosta: nimikkokappaleen räväkkää riffimyrskyä tarjoava poljento, popahtavan tarttuva ja kieli poskessa sanoitettu ”Werewolf of Steel”, kertosäkeellä tajuntaan juurtuva ”The Cellardoor” sekä napakasti takova “Raise the Dead” kun ovat oikeasti varsin mukavia kappaleita. Näiden lisäksi kiekolta löytyy useampikin miellyttävä biisi, joiden ansiosta ”Back from the Grave” ei ole lopulta lainkaan hassumpaa kuunneltavaa.

Kaiken kaikkiaan ”Back from the Grave” on haastava albumi. Parhaimmillaan kiekko kuulostaa pirullisen hyvältä menevine kappaleineen ja tarttuvine melodioineen, mutta sitä vaivaava päämäärättömyys tekee kuuntelukokemuksesta uuvuttavan. ”Back from the Grave” jättää tunteen siitä, ettei Carnal Agony taida itsekään tietää, millä painotuksella se musiikkiaan haluaa tehdä.

5½/10

Kappalelista:
1. The Rebirth
2. Back from the Grave
3. The Cellardoor
4. The Witching Hour
5. Werewolf of Steel
6. Luna
7. For the Horde
8. Love Will Tear You Apart
9. Higher
10. The Nightmare Never Stops
11. Bane of the Light
12. Raise the Dead
13. The Ascension