Carnalation – Ghosts

Pitkästä aikaa Etelä-Pohjanmaalta kajahtaa muutakin kuin puukkoa, painia tai pesäpalloa. Se on yleisesti ottaen ilon päivä, ja kun kyseessä on Carnalation uudella kesä-EP:llään ”Ghosts”, voiko päivä paremmaksi muuttuakaan?

Kyllä voi. Viiden kappaleen läpyskää ei voisi yhtäkkiä uskoa edellisen pitkäsoiton päihittäjäksi – eikä se sitä suoraan olekaan. Vuonna 2008 perustetun sakin ensimmäinen pitkäsoitto ”Deathmask” näki päivänvalon vuonna 2012 eikä todellakaan pitänyt sisällään mitään turhaa paskanjauhantaa, vaan kuulijaa iskettiin kuvainnollisesti Nurmon Jymyn pesäpallomailalla kasseille.

”Ghosts” saattaa aluksi kuulostaa hieman oudolta, jos olet tottunut Carnalationin turpaanvetomättöön keikoilla ja kotona. Muutaman läpikuuntelukerran jälkeen on kuitenkin selvää, että pyrittyyn progressiivisempaan suuntaan on menty onnistuneesti.

Mieli sulaa ja kappaleiden teematkin käyvät pinnassa, jos niitä haluaa tutkia tarkemmin. Jokaisessa kappaleessa on ”haamuun” (tai tässä tapauksessa kirjallisuudesta ja myöhemmin elokuvista tuttuihin hirviöihin) liittyvä yhteiskuntateema. Mukana on vampyyriä ja Frankensteinia; myös tohtori Jekyll ja herra Hyde sieltä löytyvät parin muun lisäksi. Kappaleiden nimistä voidaan tietenkin päätellä, mihin mikäkin hirvitys perustuu, mutta on ihan mielenkiintoinen idea perustaa kappaleet näiden asioiden äärelle. Mm. Frankenstein tulee esiin kappaleessa ”Prometheus”, joka kertoo ihmisestä, joka on rakennettu muiden mielipiteistä.

Pitkään taukoa pitänyt Carnalation on julkaissut tiukan 25-minuuttisen EP:n, ja entisiä levytyksiä progressiivisemman tuotoksen odottaisi olevan vähän sekaisin, mutta tematiikalla ja tiukasti hyvin soittavalla porukalla on homma kuosissa. EP saattaa ensialkuun kuulostaa vähäsen oudolta, mutta kyllä se siitä avautuu – viimeistään tutkiessa kansilehtien kautta sanoituksia ja ihaillessa Ville Hautaluoman (Upside Crown) luomaa taidetta kannesta kanteen.

9-/10

Kappalelista:
1. Drown in Silver
2. Against the Burning Sky
3. Prometheus
4. Passengers
5. Death and Rust

Carnalationin kotisivut
Carnalation Facebookissa

Yhtye myös päättää pitkän keikkataukonsa juhannuksena Nummirock-festareilla ja kiertelee syksyn puolelle saakka ympäri Suomea. Alla jo varmistuneet keikat. Suosittelen tsekkaamaan yhtyeen live-kunnon, jos on aikaisemmin tuntematon pieni suuruus.

Varmistuneet keikat:
20.6.2015 Kauhajoki, Nummirock
26.6.2015 Helsinki, Virgin Oil Co., Tuskan jatkot (+ Callisto & Profane Omen)
21.8.2015 Turku, Rokbar
22.8.2015 Tampere, SaariHelvetti
29.8.2015 Seinäjoki, Seinäjoki Metal Festival
11.9.2015 Jyväskylä, Musta Kynnys (+ Unborn Generation)
12.9.2015 Oulu, Hevimesta
17.9.2015 Kuopio, Henry’s Pub
18.9.2015 Seinäjoki, Bar 15
19.9.2015 Tampere, Dog’s Home / Nem-klubi
25.9.2015 Helsinki, Bar Loose (+ Unborn Generation)

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Kommentoi julkaisua