Cataleptic – Strength Within

Kotimainen lähestyy kuulijoita murskaavalla death metal-vaikutteisella doom metallilla. Hiukan varovaisesti lähdin katsastamaan tätä itselleni entuudestaan tuntemattoman yhtyeen debyyttialbumia ”Strength Within”, koska genre ei ole mielestäni mikään helpoin metallinlajike. Keskikastia ei tästä raskaasta hidastelusta löydy, vaan se joko toimii tai on äärimmäisen tylsistyttävää.

En tiedä onko arvostelijan korvissa vikaa, vai onko tässä nyt jostain syystä jäänyt joku kaipuu menneisyyteen päälle, mutta jotenkin havaitsen tässäkin albumissa lievää retrohenkisyyttä? ”Strength Within” ei kuitenkaan hakeudu mihinkään vuosikymmenien taakse, vaan jonnekin tuonne 90-luvun alkupuolelle, tuoden mieleen hieman vanhan My Dying Briden sekä ennen kaikkea Katatonian parhaan levytyksen kautta aikojen, eli sen debyyttialbumin, ”Dance Of December Souls”. Myös vanha Paradise Lost käy ennen kaikkea levyn aloitusraidan ”Will Of Mind” kohdalla mielessä.

Levyn avausraitana kuultavan intromaisen ”Will Of Mindin” jälkeen poraudutaan lähes 15 minuuttia kestävällä ”Paradigm”-eepoksella syvälle doom metallin synkimpiin onkaloihin, kuitenkin pitäen kuuntelijan hereillä vaihtamalla tempoa hetkittäin hieman ripeämmäksi. Tässä on mielestäni yhtyeen suurin vahvuus koko levyllä, pelkällä laahustamisella ”Strength Within” olisi kuollut heti alkuvaiheessa. Nyt se hengittää ihan koko kestonsa ajan, kiitos sen vaihtelevuuden, mikä ei kuitenkaan ole liian radikaalia, jotta se sotkisi yhtyeen konseptia.

Lähes 50 minuuttia kestävä, mutta vain viisi kappaletta sisältävä ”Strength Within” olisi, kuten tämän genren edustajat yleensäkin, helposti voinut hukkua sysipaskojen ja unettavien levyjen joukkoon, mutta Cataleptic onnistuu pitämään narut tiukasti käsissään. Mitään varsinaista hittikimaraa se ei luonnollisestikaan järjestä, mutta sen äärimmäisen painostava ja raskas tunnelma toimii likimain täydellisesti alusta loppuun asti. Vaikka kappaleet ovatkin suurimmaksi osaksi erittäin pitkäkestoisia, ne eivät jää toistamaan liikaa itseään, eikä mukaan ole työnnetty väkipakolla suollettua täytemateriaalia. Selkeästi kuulee, että yhtye on panostanut myös sävellyspuoleen, eikä pelkästään musiikin raskauteen.

Ehkä levyä hieman täydellisyydestä verottaa se, ettei siltä löydy sitä varsinaista ”ykköshittiä” laisinkaan, mutta eheä ja toimiva kokonaisuus ”Strength Within” on, kaikista epäilyksistäni huolimatta. Mitään varsinaisia tyylinmuutoksia en lähtisi tähän tekemään, mutta se paras kappale jäi varmaankin odottamaan vielä seuraavaa levyä?

8/10

Kappalelista:
1. Will Of Mind
2. Paradigm
3. Reckoning
4. Determination
5. Secluded Path

http://www.myspace.com/catalepticdoom

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua