Bodom After Midnight 2020. From left: Mitja Toivonen (bass), Waltteri Väyrynen (drums), Alexi Laiho (guitar and vocals), Daniel Freyberg (guitar).

Children Of Bodom -nokkamies Alexi Laihon uusi yhtye Bodom After Midnight julki!

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 16.3.2020
Bodom After Midnight 2020. Vasemmalta: Mitja Toivonen (basso), Waltteri Väyrynen (rummut), Alexi Laiho (kitara ja laulu), Daniel Freyberg (kitara).

Monen muusikon veri hyytyisi, kun kymmenen levyä julkaissut, maailmaa pitkään yhdessä kiertänyt joukkue yhtäkkiä liukenee alta. Juuri tämä oli Suomen ansioituneimpiin ja omistautuneimpiin musiikintekijöihin kuuluvan Alexi Laihon kohtalo viime vuoden yhtyepalaverissa.

Tapaamisen päätteeksi oli selvää, että vuonna 1993 perustettu Children Of Bodom lakkaa olemasta Helsingin jäähallin konsertin jälkeen joulukuussa 2019. Alasajo sujui ilman suurempaa draamaa, ja jäsenet erosivat ystävinä. Mitä tässä haastavassa tilanteessa teki kitaristi, biisinikkari ja bändiliideri, joka on rankattu useiden musiikkijulkaisujen asiantuntija- ja lukijaäänestyksissä planeetan parhaaksi metallikitaristiksi? Espoossa vuonna 1979 syntynyt sisupussi pyyhkäisi pölyt olkapäiltään ja käynnisti koneet. Uusi kokoonpano tai kuolema!

Mukaansa Laiho sai kitaristi Daniel Freybergin, jolle sitoutuminen maailmanlaajuisesti toimivaan yhtyeeseen ei edelleenkään tuottanut ongelmia. Enää puuttuivat rumpali, basisti ja kosketinsoittaja. Vaihtoehtoja oli useita, mutta ratkaisun kanssa ei voinut hätiköidä. Alexi oli nähnyt senkin, miten porukasta irtaudutaan tyylittömästi ja riitaisasti, joten valintojen pitäisi nyt osua kerrasta oikeaan.

Tärkein tekijä oli instrumentin hallinta, sillä luvassa olisi paitsi vanhaa, myös uutta, kiperää soitettavaa. Toinen lähes yhtä oleellinen kriteeri oli lavaolemus. Kolmas ja kaikkein vaikeimmin ennalta mitattava ominaisuus oli niin sanottu ”hyvä jäbä -kerroin” eli luonne. Näitä asioita Laiho puntaroi paitsi yksin, myös Freybergin kanssa. Lopulta palaset loksahtivat paikoilleen. Myös nimi orkesterin uudelle olomuodolle löytyi oikeastaan kuin itsestään, omasta historiasta.

Rumpaliksi lupautui Paradise Lostissa vuodesta 2015 soittanut Waltteri Väyrynen ja basson varteen valikoitui Santa Cruzista tuttu Mitja Toivonen. Kokoonpanon täydentää näin alkuun kiertuejäsenen ominaisuudessa kosketinsoittaja Lauri Salomaa. Alexi Laihon uusi bändi on nimeltään Bodom After Midnight ja sen keikkoja on luvassa kesäfestareilla. Uuden materiaalin kimppuun käydään loppuvuodesta.

Laiholla on parhaillaan toinenkin ilonaihe. Vuosi sitten ilmestynyttä elämäkertaa ”Kitara, kaaos & kontrolli” on myyty yli 11 000 kappaletta, ja Johnny Kniga julkaisee teoksen englanniksi toukokuussa.