Cipher System

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 28.8.2011

Ruotsalainen melodista death metallia soittava Cipher System julkaisee uuden ”Communicate The Storms” nimeä kantavan albuminsa syyskuun 9. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta. Yhtyeen edellisestä albumista on kerennyt vierähtää jo peräti seitsemän vuotta, joten nopeasta tahdista yhtyettä ei ainakaan voi syyttää. Otimme yhteyttä sähköpostitse yhtyeen basisti / biisintekijä Henric Carlssoniin, joka valotti meille hieman yhtyeen uuden ”Communica The Storms” –albumin taustoja. Lue lisää nähdäksesi koko haastattelu.

Morjensta. Kuinkas teidän kesä sujui?

Henric: Hyvin on sujunut ja kiirettä pitänyt. Albumin kanssa piti todella paljon hoppua ja jouduimme tekemään paljon enemmän töitä kuin odotimme, että saimme albumin ajoissa valmiiksi. Nyt olemme aloittaneet uusien kappaleiden treenaamisen ja tuntuu todella hyvältä soittaa uutta materiaalia.

Mennään suoraan asiaan eli teidän uuteen albumiinne, jonka nimeksi on annettu ”Communicate The Storms”. Voisitko näin alkuun hieman valottaa meille, miten uudet kappaleet teillä yleensä syntyvät? Miten albumin nauhoitus sujui?

Henric: Tämän albumin nauhoitus sujui paremmin kuin ensimmäisen. Nauhoitimme albumia kuuden kuukauden ajan aina vähän kerrallaan omassa studiossamme, joten saimme tehdä kaiken rauhassa ja harkitusti. Tällä kertaa siis albumin nauhoittaminen sujui stressittömästi, kun taas viimeksi, kun teimme albumia, olimme todella stressaantuneita. Pontus nauhoitti rummut kahdessa päivässä, kitarat ja basso samoin, mutta vokalistimme Karl Obbel kärsi ääniongelmista, joten nauhoitettuaan studiossa kahteen kappaleeseen laulut hän menetti äänensä ja jouduimme pyytämään korvaavaa vokalistia nauhoittamaan laulut. Karl sai äänensä kuitenkin onneksi kuntoon, ja nauhoitimme laulut vielä uudestaan, ennen kuin lähetimme levyn masterointiin. Pieniä takaiskuja siis tuli matkan varrella, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin (naurua).

Mistä albumin nimi ”Communicate The Storms” tulee?

Henric: Levyn nimi tulee nimikkokappaleesta, joka kertoo miehestä, joka käy läpi monia erilaisia tunnekuohuja ja pakkomielteitä. Hänellä on pään sisällä monia ääniä, jotka käskevät hänen tehdä eri asioita, eikä hän kestä niiden tuomaa painetta. Hän seuraa sisäisiä ääniään päänsä sisällä ja seilaa läpi myrskyjen yhä uudestaan ja uudestaan.

Albumin kansitaite on todella hieno. Mitä kansitaite teille itsellenne edustaa?

Henric: Valitsemamme kansi oli itse asiassa vasta kolmas vaihtoehto, ja se todellakin tuntuu juuri oikealta kuvaamaan albumia. Se tuo hyvin esiin levyn tunnelman ja tunnen, että kuvassa oleva sarjamurhaajan uhri on todellakin kokenut kovia.

Julkaisette albumin Nuclear Blastin kautta. Millaisia odotuksia itsellänne on albumista?

Henric: Odotuksemme ovat täyttyneet joka kerta, joten emme voisi pyytää enempää tällä hetkellä. Syksy näyttää, mitä pystymme yhdessä tekemään levy-yhtiön kanssa. Odotan todella kovaa pääseväni kiertueelle, mutta siihen tarvitsemme levy-yhtiön tukea.

Yhtye on vielä suhteellisen tuntematon Suomessa, joten miten kuvailisit yhtyettä sellaiselle, joka ei teistä ole vielä kuullut?

Henric: Tämä on aina todella vaikeaa, mutta anna minun yrittää.. Kuvittele, että Children Of Bodom, In Flames ja Soilwork rakastelisivat keskenään ja At The Gates kuvaisi koko tapahtuman. Yhdeksän kuukautta myöhemmin syntyisi äpärälapsi, joka saisi nimekseen Cipher System. Sanoisin, että soitamme melodista death metallia progressiivisella otteella ja meidän tuotantomme on aina kristallin kirkasta.

Mistä albumin kappaleet kertovat?

Henric: Albumi kertoo yhteiskunnan ongelmista. Se valottaa tarinan kuten media mutta kertoo sen toisesta näkökulmasta, näkökulmasta jonka ihmiset usein näkevät ja tuntevat. Kappaleissa puhutaan korruptoituneista hallitsijoista, huumeongelmista sekä ihmisistä, joilla on psykologisia ongelmia.

Big Brother alkaa kohta TV:ssä Suomessa, joten jos joutuisit BB-taloon neljän muusikon kanssa ja saisit valita heidät, niin kenet sinne ottaisit kanssasi?

Henric: Valitsisin Ozzyn, koska hänen kanssaan luultavasti olisi hauskaa viettää aikaa ja kuunnella hänen tarinoitaan. Toinen kenet haluaisin taloon olisi Danko Jones, koska hän on myös kova kertomaan tarinoita, vaikka hänellä ei niitä olisikaan. Naisista en valitsisi ketään metallimuusikkoa. Ottaisin taloon Pinkin, koska pidän hänen asenteestaan sekä Victoria Silvertedt’n, koska hän toisi varmasti paljon katsojia ;). Häneltä tuli single pari vuotta sitten, joten kai sekin lasketaan?

Jos saisit valita kolme yhtyettä kanssanne maailmankiertueelle, mitkä valitsisit?

Henric: Jos me olisimme yksi niistä kolmesta, niin toivoisin kanssamme kiertueelle Metallican sekä W.A.S.P.:n. Metallica soittaisi ensimmäisenä ja toisi sinne suuren ihmismäärän, W.A.S.P. soittaisi seuraavana pelkästään 80-luvun hittejään kuten ”Wild Child”, ”Chainsaw Charlie” etc. ja viimeisenä soittaisimme me uuden levymme kappaleita. Jos olisit vakavissasi kysymyksesi kanssa, näkisin meidät kiertämässä Opethin, Machine Headin, In Flamesin tai Soilworkin kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmat? Onko tulossa keikkoja Suomeen?

Henric: Haluaisin tulla Suomeen soittamaan teille taas. Meillä on sinne tällä hetkellä pieniä suunnitelmia, mutta mitään virallista meillä ei ole vielä buukattuna.

Kiitoksia todella paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluaisitko vielä sanoa jotain lopuksi lukijoillemme?

Henric: Kiitoksia paljon haastattelusta, myös teille, jotka jaksoitte sen lukea. Jos pidät melodisesta death metallista ja haluat tietää enemmän meistä, liity meidän Facebook – ryhmäämme. Yritämme parhaamme mukaan pitää fanimme ajan tasalla tekemisistämme!