Comeback Kidin Andrew: ”Sosiaalinen media on iso syy nykymaailman masennukseen”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.9.2017

Kanadalainen hardcore punkkia soittava Comeback Kid julkaisi uuden ”Outsider”-nimisen albuminsa syyskuun 8. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta. Keskustelimme albumista puhelimitse yhtyeen laulajana toimivan Andrew Neufeldin kanssa ja samaisessa yhteydessä kyselimme hieman yhtyeen tuoreimpia kuulumisia ja odotuksia levyn julkaisun suhteen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Kuinka syksy on otettu Comeback Kidin leirissä vastaan? Kiirettä on ilmeisesti pitänyt levyn promootion kanssa?

Andrew Neufeld: Kyllä vain. Olemme tehneet paljon haastatteluita albumiin liittyen ja teemme tämän vuoden aikana vielä kolme suurempaa kiertuetta, joten olemme alkaneet myös valmistautua niitä varten. Lähden muutaman päivän päästä Winnipegiin harjoittelemaan uusia kappaleita bändin kanssa, jotta ne kuulostaisivat mahdollisimman tiukalta myös livenä soitettuna.

”Outsider” on järjestyksessään teidän kuudes albumi, ja tällä kertaa julkaisusta vastaa Nuclear Blast. Miten loppujen lopuksi päädyitte Nuclear Blastille?

Andrew Neufeld: Halusimme ottaa askeleen eteenpäin bändinä, johon Nuclear Blast tuntui loogiselta vaihtoehdolta. Sopimuksemme Victory Recordsin kanssa loppui ja keikkamyyjämme esitteli meidät Nuclear Blastille. Yksi asia johti toiseen ja lopulta muutamaa eri vaihtoehtoa tutkittuamme päädyimme sopimukseen Nuclear Blastin kanssa. Kaikki on tähän saakka mennyt hyvin  ja olemme olleet tyytyväisiä. Olimme kyllä tehneet albumin valmiiksi jo siihen mennessä, kun nimet laitettiin papereihin, eli me itse rahoitimme tämän albumin.

Olitte aika kauan Victory Recordsilla, jolla on melkoisen huono maine levy-yhtiönä. Sujuiko teillä kaikki hyvin heidän kanssaan vuosien varrella?

Andrew Neufeld: Victory Recordsilla on kyllä hieman kyseenalainen maine, ja ehkä levy-yhtiön toiminta ei aina ole sieltä järkevimmästä päästä. Meidän kohdalla siellä levy-yhtiössä työskenteli kuitenkin lukuisia hyviä tyyppejä, jotka uskoivat meihin ja auttoivat meitä. Emme me lähteneet sieltä huonoissa väleissä.

Rumpali Loren Legarelle tämä ”Outsider” on ensimmäinen albumi teidän kanssanne. Miten erilaista albumin tekeminen oli uuden rumpalin kanssa?

Andrew Neufeld: Kyllähän se oli hieman erilaista, totta kai. Asumme eri kaupungeissa, joten se on melkein aina ollut niin, että kokoonnumme viikoksi yhteen paikkaan kirjoittamaan kappaleita ja sitten vain lähetellään tiedostoja toisillemme internetin kautta. Tällä kertaa albumin kirjoittaminen oli koko bändin missio sen sijaan, että olisimme kirjoittaneet albumin studiossa muutaman muusikon voimin alusta loppuun ja sitten ottaneet sessiomuusikoita kiertueelle soittamaan.

Tämä on siis enemmän koko bändin levy  kuin muutamat aiemmat julkaisunne?

Andrew Neufeld: Kyllä vain. Kaikki tekivät kovasti töitä albumin eteen ja loistavat tällä albumilla.

Teidän albumeilla on vuosien saatossa vieraillut lukuisia mielenkiintoisia vieraita, eikä tämäkään ole poikkeus, kun Devin Townsendia kuullaan ”Absolute”-kappaleessa. Kuinka Devin päätyi mukaan albumille?

Andrew Neufeld: Devin tuotti itse asiassa toisen yhtyeeni Sights & Soundsin viimeisimmän albumin sekä kitaristimme Stuartin toisen yhtyeen Misery Signalsin viimeisimmän albumin. Tunsimme hänet siis jo hyvin tuottajana ja kun olimme nauhoittamassa albumia Vancouverissa, tiesimme Devinin olevan tulossa takaisin Euroopasta Vancouverin kautta, joten päätimme sitten kysyä häntä mukaan albumille. Tuossa ”Absolute”–kappaleessa on hänelle tyypillinen lauluosuus ja yritinkin aluksi matkia hänen lauluaan. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että miksi turhaa matkia, jos hän kerran pääsisi albumille laulamaan tuon kappaleen osuuden. (naurua)

Jeremy ehdotti, että lähetämme viestin Devinille. Onneksemme Devin lopulta myös suostui. Hän lähetti meille kymmenen erilaista versiota omista osuuksistaan ja valitsimme sitten mielestämme parhaiten kappaleeseen soveltuvan osan albumille.

Olihan varmastikin helpompaa pyytää miestä itseään laulamaan kuin yrittää itse matkia häntä?

Andrew Neufeld: Mielestäni tein kyllä hyvää työtä. (naurua) Kun aloitin kirjoittamaan tuon kappaleen lyriikoita, sain heti sellaisen Devin Townsendin -tyylisen idean Strapping Young Ladin ”Alien”-albumin ajoilta ja halusin toteuttaa sen keinolla millä hyvänsä.

Pyritkö aina haastamaan itsesi laulajana albumeille vai mistä moinen idea alunperin tuli?

Andrew Neufeld: Kyllä. Mutta sitten taas kun pyydämme albumeillemme vierailijoita, on yleensä syy juuri siinä, että he osaavat tehdä lauluillaan sellaisia asioita, mihin minä en ole kykeneväinen. Juuri sen takia meillä on yleensä jokaisella albumilla joku vierailija. ”Outsider” on kuitenkin kaikista laulamistani Comeback Kidin albumeista monipuolisin laulujen osalta.

Tunnetko olosi kotoisaksi puhtaiden laulujen osalta vai pitikö niitä miettiä tovi, ennen kuin niitä alettiin albumille laittamaan?

Andrew Neufeld: Tunsin itseni kyllä itsevarmaksi, vaikkakin jouduin ehkä olemaan pois mukavuusalueeltani. Olen ollut laulaja koko ikäni, joten olen tottunut haasteisiin. Olemme kuitenkin hardcorebändi, joten haluamme säilyä uskollisena juurillemme.

Millaisia aiheita ”Outsider” käsittelee sanoituksien puolesta?

Andrew Neufeld: Monet kappaleista ovat varsin henkilökohtaisia sanoituksien puolesta, mutta vaikka emme ole koskaan ollut mitenkään poliittinen bändi, on vuonna 2017 vaikea olla ottamatta kantaa tämän hetkiseen maailman menoon. Albumilla on siis kappaleita aina Donald Trumpista fasisteihin ja sitä kautta hyvän ystäväni isään, joka menehtyi Parkinsonin tautiin. Aiheita on siis jokaiseen lähtöön, eikä kyseessä ole mikään konseptialbumi.

Mainitsit tuossa Donald Trumpin. Kuinka paljon seuraat uutisia joita maailmalta kantautuu?

Andrew Neufeld: Olen valitettavasti todella aktiivinen uutistenlukija ja seuraan kyllä uutisia päivittäin. Koitan kuitenkin lukea uutisia eri paikoista, jotta saisin oikeasti kuvan mitä tapahtuu sen sijaan, että uskoisin vain yhtä lähdettä uutisissa.

Oliko ”Outsider” –albumin kappaleisiin helppoa keksiä sanoituksia maailman tämän hetkisestä tilanteesta johtuen?

Andrew Neufeld: Kappaleiden sanoituksien kirjoittaminen on aina itselleni vaikeaa. Kävin kuitenkin elämässäni paljon asioita läpi viimeisen vuoden aikana ja ne inspiroivat minua tämän albumin sanoituksiin.

Olette saapumassa myös Eurooppaan piakkoin albumin tiimoilta. Kuinka paljon ajattelet terrorismin uhkaa kun saavut Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin soittamaan?

Andrew Neufeld: Kyllähän se ajatuksissa aina välilä käy, vaikka pyrinkin olemaan ajattelematta koko asiaa. Nizzassa tapahtui hiljattain terroristi-isku ja soitimme siellä samalla alueella ja kävelimme sen alueen läpi. Se on jotenkin epätodellista edes ajatella, että se tavallaan olisi voinut hyvin osua myös omalle kohdalle.

Eräs ystäväni työskentelee tatuointiliikkeessä ihan siinä vieressä, missä isku tapahtui ja hän lähetti minulle muutaman kuvan sieltä alueelta. Valitettavasti tämä on kuitenkin nykyään arkipäivää ja se voi hyvinkin tapahtua myös meillä täällä Kanadassa joku päivä. On lähes mahdotonta tunnistaa tuollaiset pahat ihmiset, jotka haluavat vain vahingoittaa muita.

Musiikkimaailma on hiljattain menettänyt lukuisia kuuluisuuksia kuten Chester Benningtonin ja Chris Cornellin itsemurhien seurauksena. Koetko, että sosiaalisella medialla on jotain osuutta asiaan, kun bändit saavat nykyään kritiikkiä koko ajan taukoamatta?

Andrew Neufeld: Itseasiassa tuoreella albumillamme on kappale ”Livid, I’m Prime”, joka on kirjoitettu juuri tuosta aiheesta. Uskon, että kun ihmiset käyttävät jatkuvasti puhelinta ja sosiaalista mediaa, on se iso syy, miksi nykyään on niin paljon masennusta ja pahaa oloa maailmassa. Myös se, että ihmiset odottavat vastauksia sosiaaliseen mediaan laitettuihin kysymyksiin samantien ja sinun pitäisi olla kertomassa jokainen seuraava liike seuraajillesi, on täysin sairasta ja voi saada jonkun masentuneeksi.

Kyllähän maailma oli erilainen kymmenen vuotta sitten. Taidat olla jossain 30:n ja 40:n välissä itse?

Kyllä vain. Olen tällä hetkellä 32.

Andrew Neufeld: Juuri niin. Olen itse 36, mutta muistan kyllä hyvin ajat kun lähdimme Eurooppaan kiertueelle ja kukaan ei saanut meitä käytännössä kiinni koko kuukauteen kun siellä olimme. Maailma oli silloin erilainen. Toki se oli stressaavaa erilailla, mutta ei ehkäpä yhtä stressaavaa kuin se on nykypäivänä.

Ja kuten tuossa jo mainitsitkin, niin ennen muusikot olivat myös hieman salaperäisempiä kun nykyään kaikkien täytyy olla avoimesti luettavia kirjoja, joista tiedät jokaisen asian ehkä jopa paremmin kuin muusikko itse. Kaipaan itse tuota mystisyyttä musiikkiin.

Andrew Neufeld: Haluaisin joskus myös itse pudottaa pois sosiaalisen median, mutta ei se oikein ole enää mahdollista. Tietenkin se on hyvä tapa markkinoida musiikkia, mutta sieltä tulee myös negatiivisia asioita mukana. Olen itse kuitenkin onnekseni sosiaalinen, eikä minua haittaa fanien kanssa kommunikointi ollenkaan.

Miltä näyttää Comeback Kidin osalta tulevaisuus? Koska me saamme teidät mahdollisesti ”Outsider” –albumin tiimoilta myös tänne Suomeen?

Andrew Neufeld: Toivottavasti se tulee tapahtumaan myös vuoden 2018 aikana. En vielä tarkalleen edes tiedä, mihin kaikkialle olemme ensi vuonna menossa, mutta olisihan se kiva sinne taas päästä soittamaan.

Kiitoksia Andrew ajastasi. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain kuuluisia viimeisiä sanoja lukijoillemme?

Andrew Neufeld: Haluan kiittää suomalaisia fanejamme tuesta yhtyettämme kohtaan. Olemme yleensä aina soittaneet keikan Nosturissa ja siellä on aina ollut hyvä meininki, joten toivottavasti fanimme löytävät tiensä sinne myös tällä kertaa, kun sinne saavumme.

https://www.facebook.com/Comeback.Kid/