”Coming Home” -albumilla yhdistyvät Stryperin, Riot V:n ja Idols-laulajan taidot – arviossa Cleanbreakin debyyttialbumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 6.10.2022

Tosi-tv-ohjelmien ottaessa 2000-luvun alussa ensiaskeleita tutustutettiin ihmisiä myös Idolsin kaltaisiin ohjelmiin, joissa osallistujat toivoivat tulevansa huomatuiksi ja saavansa nostetta laulajan uraansa. Kuten monet tv-formaatit on myös Idols kokenut useiden vuosien jälkeen inflaation suosiossa, mistä huolimatta ohjelma on säilyttänyt pintansa ainakin Yhdysvalloissa. Ja toisaalta hyvä niin, sillä lauluohjelmien kautta osa onnistui toteuttamaan unelmansa kuten esimerkiksi Cleanbreak-yhtyeen vokalisti James Durbin.

Cleanbreak on 2020-luvulla perustettu yhtye, jonka riveissä vaikuttavat Durbinin lisäksi Mike Flyntz Riot V:sta sekä Perry Richardson ja Robert Sweet Stryperistä. Huomionarvoista kokoonpanossa on se, että Durbin edustaa uutta sukupolvea ja on vielä monille tuntematon nimi. Asia on kuitenkin korjaantumassa, sillä Durbin on saanut näkyvyyttä julkaisemalla viime vuonna esikoissooloalbuminsa ja tänä kesänä Cleanbreakin esikoisalbumin. ”Coming Home” -pitkäsoiton perusteella Durbinista on kehkeytymässä vakuuttava solisti, joka antaa piristävän vaikutuksen modernin päivän hard rockiin ja heviin.

Yksitoista kappaletta käsittävä ”Coming Home” on yllättävän sulavalinjainen kokonaisuus, jossa ulosanti rakentuu pitkälti tarttuvien rock-kappaleiden varaan. Durbinin vahva ääni kannattelee monia kappaleita vakuuttavasti ja hienon kuuloisesti. Erikoisena yhteensattumana pidän sitä, että Durbinin äänessä on hieman samoja sävyjä kuin Shiraz Lanen Hannes Kettillä. Itse Cleanbreakin ulosanti liikkuu tukevasti hard rockin ja hevin maastoissa, minkä takia albumilla on ollut luontevaa tehdä ekskursio myös power metalin puoleen ”Still Fighting” -kappaleen muodossa.

”Coming Home” -pitkäsoiton hohto rakentuu pitkälti Durbinin äänen varaa, josta löytyy lajityypille vaadittavaa särmikkyyttä. Yhdentoista kappaleen kokonaisuus on itsessään takuuvarma konsepti, minkä aikana kuulijaa ei yllätetä merkittävästi – poikkeuksina tosin ”Still Fighting” ja nimikkokappale – mutta kuuntelukokemus pysyy silti mielekkäänä. Kaikkinensa Cleanbreakin debyyttialbumi on pätevä ja viihdyttävä, vaikkei se sisälläkään järisyttäviä kappaleita.

Pääset yhtyeen Facebook-sivulle tästä: https://www.facebook.com/CleanbreakMetal

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen