Convergen, Mastodonin sekä Black Breathin jalanjäljillä: haastattelussa uuden vinyylin huhtikuussa julkaiseva Mørket

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.3.2016

Mörket 2015Suomalainen black metal / punk / crust / prog-yhtye Mørket julkaisee uuden ”Musta Luonto” -albuminsa vinyylinä 1. huhtikuuta Suomen Musiikin kautta. Kaaoszine tavoitti juuri julkaisun kynnyksellä yhtyeen ja kyseli hieman omista odotuksista sekä mietteistä tulevan julkaisun suhteen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Morjensta. Kuinkas vuosi 2016 on lähtenyt Mørketin leirissä käyntiin?

Samuli: Pirun hienosti. Innosta piukeana on odoteltu ”Musta luonto” -albumin julkaisua ja suunniteltu sitä siivittävää aktiviteettia. Ennen pitkäsoittoahan päivänvalon näkee ”Kruunu”-single, biisin todella tyylikäs remix-versio sekä musiikkivideo.

Tulevat keikat ovat tietysti jo kiikarissa. On pidetty tässä pientä breikkiä live-hommista, mutta alkuvuodesta käytiin vetämässä yksi show, jotta soittotatsi pysyy yllä. Kyseessä oli myös eka keikka, joka vedettiin rumpalimme Laurin paikkaajaksi rumpupallille hypänneen Eetun kanssa. Lauri itse asiassa lähti muutama kuukausi sitten täysin ex tempore maailmanympärysmatkalle! Saatiin vain yhtäkkiä Mongoliasta hämmentäviä kuvia, joissa Lauri soittelee rumpuja joidenkin sikäläisten muusikoiden kanssa jossain hääjuhlassa. Huh. Sen verran viestiä hän kuitenkin laittoi, että on jossain vaiheessa tulossa takaisin. Tuuraajana oleva Eetu on nuori nälkäinen jannu, kova kannuttaja ja hoitaa hommat loistavasti, joten homma rullaa.

Severi: Kiirettä on pitänyt, aika on kulunut hyvin suunnitellessa tulevan julkaisun aikatauluja ja tulevia keikkoja, jotka vedetään muuten pirun kovassa seurassa. Omalta osaltani aikaa on vienyt myös uuden ”Kruunu”-singlen musiikkivideon kuvaukset ja videon leikkaaminen. Samuli kiteyttikin muuten hyvin fiilikset. Pari uutta paitaa pitäisi vielä piirtää/suunnitella tuleville keikoille, joten hommaa riittää.

Pakko sanoa, että tuo otsikon ”black/metal/punk/crust/prog-yhtye” määrittely kuulostaa sekavalta. Toivottavasti tämän haastattelun aikana selviää paremmin, mistä on kyse.

Teiltä julkaistaan 1. huhtikuuta „Musta Luonto“ -albumista vinyyli, joka sisältää kaksi täysin uutta kappaletta. Vinyylin julkaisijana toimii Suomen Musiikki. Mitenkäs päädyitte julkaisemaan vinyyliä juuri Suomen Musiikin kautta?

Mörket Musta Luonto 2016Samuli: Itse asiassa ”Musta luonto” -albumista julkaistaan Suomen Musiikin kautta vinyylin lisäksi myös CD-versio. Tällaisen raskaamaan musiikin ystäväthän ostavat vielä CD-levyjä, vaikka monissa muissa genreissä niiden menekki onkin laskenut. CD:n julkaisu on siis myös järkeenäkäypää.

Suomen Musiikin  kanssa päädyimme sopimukseen viime vuonna, kun olimme aluksi neuvotelleet useammankin eri yhtiön kanssa. Suomen Musiikkia pyörittävällä Kari Hynnisellä oli samat intressit kuin meillä, joten loppupeleissä  oli luontevaa aloittaa yhteistyö. Karillahan on kova track record: mies on tehnyt hommia muun muassa Amorphiksen, HIMin ja Apocalyptican kanssa, joten näkemystä löytyy. Hän on myös tehnyt laaja-alaisesti duunia monien eri tyylejä edustavien artistien kanssa, mikä taas oli meidän mielestämme ehdottoman hyvä juttu, koska myös meidän bändin sisällä diggaillaan kaikenlaisesta musasta eikä olla missään nimessä minkäänlaisia genrepuritaaneja. Mitä laajempi näkemys, sitä hienompi homma.

Severi: Juuri näin! Itsekin näin vain positiivisena,  että Kari julkaisee monipuolisesti musiikkia eikä ole jumittunut yhteen juttuun. Kari myös arvostaa tekemistä ja artistia. ”Musta Luonto” on siis visuja myöten meidän omaa käden jälkeä.

Vinyyli tosiaan sisältää vanhan ”Musta Luonto“ -albumin lisäksi kaksi täysin uutta kappaletta. Ovatko nämä uudet kappaleet ”Musta Luonto“ -albumin nauhoituksista ylijääneitä biisejä vai onko kyseessä täysin uusia kappaleita, jotka on kirjoitettu ja nauhoitettu julkaisua varten?

Samuli: Uudet biisit ovat uunituoreita kappaleita. Eli mistään alkuperäiseltä ”Musta luonto” -levyn indiepainokselta pois tippuneista ralleista ei ole kyse. Biisit syntyivät itse asiassa tosi nopeasti ja istuivat hienosti albumin linjaan.

Severi: Oli hyvä idea lisätä kaksi uutta stygeä ”Musta Luonto” -albumille, jolloin fyysinen julkaisu sai lisäarvoa. Vinyylin mukana tulee myös cd ja posteri… voi sitten kaikki hewiukot laittaa posterin seinälle yöpöydän viereen ja ihailla kaunista bändiämme.

Itse olen todella tyytyväinen uusiin biiseihin. Ne täydentävät levyä hyvin ja antavat freesin kuvan siitä, missä mennään tällä hetkellä Mørket-leirissä. Uusien biisien vaikutteet olivat jotakuinkin erilaiset kuin vanhoilla, mutta ne sulautuvat hyvin albumiin, koska äänitystapa oli sama ja samat miehet olivat mukana jälkituotannossa. Kiitos siis Jouni Visala äänityksestä sekä miksauksesta ja Joni Borodavkin masteroinnista!

Mistä ”Musta Luonto“ -albumin kappaleet oikein kertovat? Mistä yhtye ammentaa ideoita kappaleisiinsa?

Mørket 2016 2Samuli: Otto (Eräjoki, laulaja, toim. huom.) kirjoittaa sanat, ja hänellä on vahva visio lyriikoista, joten hän osaisi osuvimmin vastata tähän. Mies on joskus kuvaillut hyvin Mørketin musiikin olevan “rikkihunnutettua palavaa paskaa pikantilla lisällä ihimisvihaa ja arkipäiväsiä pettymyksiä”. Joten siinäpä tematiikka tiivistettynä.

Severi: Otto kirjoittaa lyriikat elämän paskemmasta puolesta, josta kaikki eivät aina puhu tai kerro maalatessaan itselleen kultaisia kehyksiä. Lyriikoissa on vahvoja metaforia sekä sanomaa. Mielestäni kultakurkku-Oton lyriikka tukee ja täydentää hemmetin hyvin Mørketin biisejä. Tässä muutama kappaleiden aihe: elämän suuret satukirjat, nälänhätä, susiviha,  velkakierteet, tekopyhyys, arkipäiväinen narsismi ja nihilismi.

Bändi on vielä Suomessa varsin tuntematon, joten on ehkä aika hieman avata bändin musiikillista maailmaa lukijoillemme. Millaisesta yhtyeestä on  loppujen lopuksi kyse ja mistä olette ammentaneet suurimmat musiikilliset vaikutteenne?

Samuli:  Bändin sisällä kyllä kuunnellaan musiikkia tosi laajalla spektrillä. Henkilökohtaisesti kuuntelen ihan kaikenlaista musaa – aina kuumimmasta, päivän polttavasta elektro-popista ja hip hopista folkin kautta black metaliin, joten vaikka meidän biiseissämme nyt ei suoraan voi kuullakaan vaikutteita kaikista genreistä, niin varmasti kaikkien laaja musamaku tuo mukanaan erilaisia sävyjä.

Kun alunperin päätettiin laittaa tämä bändi pystyyn, ajatuksena oli perustaa jonkinlainen punkin ja black metalin risteytystä työstävä pumppu. Joten kun siihen kantavaan ajatukseen ynnätään kaikki muut diggailukohteet, lopputulos kuulostaa tältä.

Severi: Kyllä näin on! Tällä hetkellä kuvailisin musiikkiamme pikimustaksi crustiksi… huomenna ja tulevaisuudessa se voi olla jotain muuta. Mørket elää ajanmukaisien vaikutteiden mukana ja on soittajiensa summa. Ehkä suurimmat vaikutteet tulevat kuitenkin crossover-metallin, hardcoren sekä grindin sekavan likaisesta maailmasta. Muutamia tunnetuimpia bändejä mainitakseni: Converge, Mastodon, YAITW, Black Breath, Every Time I Die, Oathbreaker. Alussa suuressa innoittajan roolissa oli Kvelertak. Tätä listaa voisi jatkaa pidempään ja biisikohtaisestikin, mutta jätetään se vaikka seuraavaan haastikseen. ;)

Teiltä ilmestyi viime vuonna myös musiikkivideo „Kylväjä“-kappaleesta. Voisitteko hieman kertoa meille tästä videosta. Miten juuri tämä kappale albumilta päätyi videoksi? Kuvastaako se mielestänne yhtyettänne musiikillisesti?

Samuli: Video kuvattiin treenikämpällämme, jossa muuten myös äänitimme ”Musta luonto” -levyn. Aikaa kuvaamiseen meni vain muutama tunti ja budjetti oli 17 euroa!  Sen verran nimittäin maksoi kuvaukseen tarvittavan kraanan vuokra. Hyvät frendit Iiro ja Niko hoitivat videon kuvaamisen ja leikkaamisen, joten iso kiitos heille. Talkootyöllä siis tehty.

Kylväjä” oli ihan ensimmäinen biisi, joka tälle bändile tehtiin, ja jotenkin siinä kappaleesta spontaanisti tiivistyi Mørketin punainen lanka. Eli se on kyllä hyvä levyn käyntikortti.

Severi: Video oli kyllä maksimaalinen DIY -projekti, ja suuri kiitos talkootöistä Nikolle ja Iirolle. Kappale on hyvä juuri videoon, mutta mielestäni se ei kuvaa ehkä parhaalla tavalla albumin monipuolisuutta. Kappale kuitenkin esittelee hyvin bändin soundin ja meiningin, mikä tärkeintä. Loppu selviää albumilla.

Teillä on kesällä keikka myös Tuska Open Airissa. Millaisin ajatuksin lähdette kesään ja millaisia odotuksia teillä on Tuska Open Airin keikan suhteen?

Mørket 2016 1Samuli: Tuskassa soittaminenhan on todella upea juttu ja ollaan äärimmäisen otettuja, että saadaan siellä keikka heittää. Sitä siis odotetaan todella innolla. Varmasti päästään siellä soittamaan myös sellaisille ihmisille, jotka eivät vielä bändiämme tunne mutta näin ollen pääsevät siihen tutustumaan. Kunnia päästä soittamaan samoille festareille, joilla esiintyvät myös muun muassa Ghost, Anthrax ja monet muut huikeat bändit.

Severi: Joo kyllä, itselläkin on erittäin hyvät vibat tuosta keikasta, eli varmasti erittäin vauhdikas ja tuskainen viikonloppu on tulossa! Oman keikan lisäksi odoton ehkä eniten Ghostin keikkaa; olen nähnyt bändin pari kertaa livenä, mutta en kertaakaan ”Meliora”-albumia aikana. Arvostan bändia ja sen meininkiä erittäin suuresti. Toinen bändi, joka kannattaa ehdottomasti tsekata Tuskassa, on kovassa nousussa oleva FUCK-USHIMA.

Kotimaassammehan on kesäisin varsin paljon erilaisia festivaaleja. Mitkä ovat omia suosikkejanne ja miksi?

Samuli: Nuorempana tuli käytyä varmaan kymmenen vuotta putkeen Ilosaarirockissa, joten se on rakas festivaali ja siihen liittyy myös yksi ikimuistoisimmista keikkakokemuksista yleisön edustajana. Vuonna 2000 Ilosaaressa oli esiintymässä Fu Manchu, jonka keikan aikana innostuin surffaamaan yleisössä sen verran hektisesti, että keikan lopussa minulla oli päälläni enää ainoastaan sukat ja t-paita. Kaikki muut vaatteet kalsareita myöten olivat jääneet jonnekin yleisön keskelle. Onneksi oli vaihtovaatteet mukana.

Jos muita festareita miettii, niin esimerkiksi Flow’ssa on aina ollut loistava meininki, hyvät artistit ja hieno tunnelma.

Severi: Provinssi ja Ilosaari ovat olleet aina hyviä. Ilosaaressa varsinkin tunnelma ja ihmiset ovat timangia. Alastomuus on kyllä vahvasti kuulunut näihin festareihin omallakin kohdalla.. tai rockfestareihin yleensä. Tästä tulikin mieleen, että taisi muuten meidän viime keikallakin joku alasti heilua… :)

Jos bändinne saisi joskus lähteä unelmien kiertueelle, jonne saisitte valita mukaan kolme muuta bändiä, mitkä ne olisivat ja miksi?

Samuli: Hmmm. Jos saisin fantasioida täysin omia intressejäni palvelevan, henkilökohtaisen kiertuekattauksen, siihen kuuluisi Mørketin lisäksi Duran Duran, Manic Street Preachers ja jumaloimani Pirkka-Pekka Petelius. Juuri tuossa soittojärjestyksessä. Me tuutattaisiin aluksi punkin katkuista mustaa heviä, Duran Duran olisi mukana siksi, että se on vastuussa maailman parhaista pop-biiseistä, enkä ole päässyt vielä yhtyettä koskaan livenä näkemään, Manicsit siksi, koska se on yksi kaikkien aikojen lempparibändeistäni, ja lopuksi PPP siksi, koska olen hurja Petelius-fani ja pääsisin kiertueella näkemään joka ilta miehen livenä vetämässä sitä rentoa ja hyväntuulista viihteellisen jazzahtavaa tuotantoaan.  Ehkä voitaisiin olla featuroimassa jonain iltana ”Muistan sua, Elain” -biisissä. Aijai. Se olisi hienoa.

Mutta ehkä meidän kanssamme musiikillisesti yhteneväisempi kattaus olisi esimerkiksi Kvelertak, Converge ja Mastodon. Se toimisi varmasti perhanan hyvin.

Severi:  Deafheaven, Converge, Cult Of Luna. Kaikki ovat tinkimättömiä omassa jutussaan ja ovat pystyneet uusilla julkaisuillaan freesaamaan soundin ajan hermolle menettämättä punaista lankaa tai sortumatta helppoihin ratkaisuihin miellyttääkseen muita.

Miltä näyttää yhtyeen tulevaisuus? Koska yhtyeen seuraavaa albumia voidaan odottaa?

Samuli:  Tulevaisuus näyttää oikein mainiolta. Pistetään nyt aluksi huhtikuun alussa tämä ”Musta luonto” -levy pihalle laajemmin ja työstetään keikkaa sen tiimoilta, niin voidaan sitten taas vetäytyä uuden albumin kimppuun. Meillä on kyllä jo paljon ideoita ja teemoja valmiina, joten on jo olemassa ajatuksia siitä, millainen seuraava pitkäsoitto voisi olla.

Severi: Täytyy myöntää, etten malta odottaa, että päästään vääntämään uutta kamaa. En tiedä, onko seuraava julkaisu 7” vai 12”, mutta olen varma, että se tulee olemaan pirun tiukkaa kamaa ja varmasti myös hyvällä tavalla erottuvaa verrattuna tähän albumiin.

Kiitoksia paljon ajastanne ja onnea tulevan albumin julkaisuun. Haluatteko lopuksi sanoa jotain viimeisiä sanoja Kaaoszinen lukijoille?

Samuli: Kiitos Kaaoszinelle, ilo on meidän puolellamme. Lukijoille viestiksi se, että ottakaa ”Musta luonto” -levy kuunteluun ja tulkaa keikoille. Musa on niin hieno juttu, että sen tiimoilta kannattaa fiilistellä täysillä.

Severi: ”Musta Luonto” -vinyyli kaupoissa 1.4.!! Thanks!

https://www.facebook.com/morketband/

Haastattelu: Arto Mäenpää

Luetuimmat

Uusimmat