Convergen raivokas EP lyö hampaankolot tyhjiksi

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.9.2018

Pienen kiusoittelukampanjan saattelemana Converge antaa katsauksen ”The Dusk In Us” -sessioiden albumille päätymättömistä kappaleista ”Beautiful Ruin” -EP:n muodossa. Kyseisistä ylijäämistä ”Eve” julkaistiin jo ”I Can Tell You About Pain” -singlen b-puolena ja loput neljä arvostelunalaisella seitsemän minuutin hellivällä hardcore-hetkellä.

”Permanent Blue” aloittaa terävästi viiltävän kitaran kutsumana ja kulkee raivoavalla jytinällä eteenpäin. Tämä herättää kuuntelemaan ensi sekunneista lähtien, kun laulaja Jacob Bannon päästää eläimellistä huutoaan, kuten Convergelta saattaakin odottaa.   ”Chruches and Jails” sahaa itsensä taajuuksille Kurt Baloun kitaran tahtiin, jota säestää jostain primitiivisen alkuraivon lähteiltä kumpuava perinteisen hardcore-rymistys. Tempoa ei edelleenkään säästellä ja hyvä niin, vaikka kappale loppuukin, ennen kuin on ehtinyt aloittaa mosh pittiä yksinään yksiössään, mikä on myös hyvä.

Seuraavana kuullaan päätä pakolla notkuttava sekä kaaosta uhkuva ”Melancholia”, joka on levyn iskevin sekä erottuvin kappale.  Ulvovat riitasoinnut ja kappaleen puolivälin rytmikäs raivonpurkaus, jossa Nate Newtonin tuhti basso näyttää parhaat puolensa, saa tahtomaan lisää, vaikka levy uhkaavasti lähestyykin loppuaan. ”Melancholia” todistaa sen, että myös puolentoista minuutin kappaleesta saa kiinnostavan sekä monipuolisen. Kappaleeseen on tarjolla myös visuaalista antia Tony Wolskin ohjaamana, jonka käsialaa kantaa myös yhtyeen ”I Can Tell You About Pain” –musiikkivideo.

Kiertävän kitaran johdattelemana päädytään levyn päättävään nimikkokappaleeseen ”Beautiful Ruin”, joka viimeistään antaa ymmärtää, että Convergen nyrkeissä on vielä iskuja annettavaksi. Antaumuksellinen aggressio ottaa raakojen riffien, eläimellisen ärjymisen ja tuhdin basson muodon, jota Ben Kollerin riivattu rummutus piiskaa eteenpäin. Tämä tekee erittäin selväksi, ettei Convergella ole edelleenkään tarvetta todistaa mitään tai vakuutella ketään.

EP:n taustalla on bändin oma tyytymättömyys ”The Dusk In Us” -albumin kappalelistan koostumukseen ja siihen, mitä olisi vielä ollut tarjolla. Kompromissina nämä kappaleet saivat oman levynsä. Tämä oli kannattava kompromissi, joka pitää ”The Dusk In Us” -kokonaisuuden eheänä ja jättää vielä tilaa primitiivisemmälle hardcore-Convergelle. ”Beautiful Ruin” pysyy omana hallittuna kaaoksenaan, mitä Converge parhaimillaan on. Tämä on pikainen raivoruiske väkevää Convergea, joka vastaa vähintään tiukkaa kupillista espressoa. Toisin kuin pitkään raskailla vedoilla ja tummilla sävyillä tarkkaan maalaileva ”The Dusk In Us”, on ”Beautiful Ruin” tilanne, jossa samat maalipurkit heitellään pitkin seiniä silmittömän raivon vallassa.

Jos Converge miellyttää, niin takuulla myös ”Beautiful Ruin” miellyttää. Tämä on sitä itseään, joka ei jää ainakaan harmittamaan. Väkevyydestä huolimatta juurikaan mitään uutta tai erikoislaatuista tarjottavaa levyllä ei ole, mutta se oikeuttaa sisällöllään kuitenkin olemassaolonsa.

8/10

Kappalelista:

  1. Permanent Blue
  2. Churches And Jails
  3. Melancholia
  4.  Beautiful Ruin

Converge Facebookissa

Luetuimmat

Uusimmat