Cradle Of Filth – Darkly Darkly Venus Aversa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 3.11.2010

Cradle Of Filth on yhtye, jonka ura on ollut yhtä vuoristorataa mitä albumeiden tasoon tulee. Muutaman heikomman albumin ”Nymphetamine” (2004) sekä ”Thornography” (2006) jälkeen yhtyeen fanit alkoivat jo menettää toivonsa bändin suhteen kunnes vuonna 2008 yhtye löi tiskiin yhtyeen juurille enemmän nojaavan ”Godspeed on the Devil’s Thunderin”, joka oli pitkästä aikaa askel positiivisempaan suuntaan. Yhtyeen kymmenes albumi ”Darkly Darkly Venus Aversa”, joka näki päivänvalon maanantaina 1. päivä marraskuuta Euroopassa yhtyeen oman Abracadaver levymerkin alta onkin yhtyeen ensimmäinen albumi pienemmällä levy-yhtiöllä RoadRunner vuosien jälkeen ja vokalisti Dani Filthin mukaan yhtye onkin pitkästä aikaa saanut vapaat kädet ilman rajoituksia uuden albumin suhteen.

”Darkly Darkly Venus Aversa” onkin musiikillisesti hieman raskaampi ja synkempi kuin kaksi vuotta sitten ilmestynyt ”Godspeed on the Devil’s Thunder”. Albumin aloittaa levyn pisin kappale ”The Cult Of Venus Aversa”, josta saa heti kuvan, että Cradle Of Filth on palannut täysi höyry päällä synkempänä kuin koskaan. Murhaavat blast beatit alkavat heti teloittamaan tärykalvoja ja vokalisti Dani Filthin huutaminen ja kiljuminen on edelleenkin yhtä karmivaa korville. Vaikkakin ensimmäinen kappale on yli seitsemän minuuttia pitkä se on tarpeeksi monipuolinen alkaakseen puuduttaa ja se suorastaan flirttailee eri metallin alatyylien välillä taidokkaasti. Vaikkakin yhtye oli hieman kadoksissa vähän aikaa julkaisten pari kevyempää albumia, on vokalisti Dani Filth pitänyt huolen, että yhtye muistetaan ja ”Darkly Darkly Venus Aversa” on jälleen yksi loistava esimerkki Danin lahjoista. Hän osaa huutaa, kiljua sekä laulaa tavalla, joka tekee hänestä yhden metallin monipuolisimmista laulajista. Albumin ilmapiiri on todella painostava suurimmaksi osaksi runomaisten karmivien lyriikoiden takia, mutta myös albumille hienosti ripotellut koskettimet sekä kuoro-osuudet tukevat hienosti tätä synkkää mutta silti niin hallittua kaaosta. Myös kitaristi Paul Allenderin koukuttavat riffit sekä rumpali Martin Marthus Skaroupkan armoton rumputuli ovat kerrassaan loistavaa kuunneltavaa.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Mielestäni ”Darkly Darkly Venus Aversa” on Cradle Of Filthille askel juuri oikeaan suuntaan. Se jatkaa sitä samaa linjaa mihin yhtye jäi edellisellä ”Godspeed On The Devil’s Thunder” albumilla ja tarjoileekin jälleen kerran hyisevän ja selkäpiitä karmivan extreme gootti metalli albumin. Mikäli olet pitänyt yhtyeen edellisestä ”Godspeed On The Devil’s Thunder”, on myös tämä teatraalinen demoni Lilithistä kertova albumi pakko hankinta!

8/10

Kappalelista:

1. The Cult of Venus Aversa
2. One Foul Step From the Abyss
3. The Nun With the Astral Habit
4. Retreat of the Sacred Heart
5. The Persecution Song
6. Deceiving Eyes
7. Lilith Immaculate
8. The Spawn of Love And War
9. Harlot On A Pedestal
10. Forgive Me Father (I Have Sinned)
11. Beyond the Eleventh Hour

Kirjoittanut: Arto Mäenpää