Cradle of Filth – Hammer of the Witches

Brittiläinen Cradle of Filth on saavuttanut kunniakkaasti lähes 25 vuoden iän ilman suurempia hengähdystaukoja. Ainoalle alkuperäisjäsenelle, Dani Filthille, Cradle of Filth on kuin oma projekti, jota herra on pitänyt pystyssä ja ylläpidossa huolimatta siitä, että vaihtelevalla Devilment-projektilla on osansa Danin kiireisissä menoissa ja aikatauluissa. Nyt Dani ja kumppanit lätkäisevät alkavalle heinäkuulle 11. studioalbuminsa ”Hammer of the Witches” tiskiin.

Edellisen albumin, ”The Manticore and Other Horrors” (2012), jälkeen on tapahtunut muutoksia bändin piireissä. Pitkäaikainen jäsen, kitaristi-säveltäjä Paul Allender, jätti bändin kesken viime vuoden Euroopan kiertueen. Dani hankki nopeasti kaksi uutta kitaristia; Ashok ja Rich Shaw, joista tulivat pian bändin viralliset jäsenet.

Ensimmäisenä mietin hetken, miten ”Hammer of the Witches” toimii, sillä Paul Allender on ollut CoF:n tärkeimpiä jäseniä bändin sävellysten suhteen. Edellinen studioalbumi ”Manticore and Other Horrors” oli omalta osaltaan hieman hitaasti avautuva, mutta siitä huolimatta ihan ok-tasoinen julkaisu. Lähtökohtaiset ongelmia oli muun muassa albumin teema, josta ei ottanut selvää oliko levyllä varsinaisesti teemaa olemassakaan. Jokainen kappale levyllään oli kuin oma sävellyksensä, joilla ei ollut muiden sävellysten kanssa keskenään mitään tekemistä.

”Hammer of the Witchin” valmistuttua odotin kiihkeästi, miltä levy tulee kuulostamaan ilman herra Allenderin sävellyskynää. Olisiko levy fiasko vai tuottaisivatko uudet jäsenet uutta potkua ja vaihtelevuutta bändin uudella julkaisulla?

Ensisijaisesti ”Hammer of the Witch” -julkaisun teemaa on selvitetty Danin antamissa haastatteluissa. Teema käsittelee Malleus Maleficarumia, Noitavasaraa, joka oli keskiaikainen opus, jota käytettiin työkaluna ja ohjeena noitien metsästykseen ja heidän oikeudenkäynteihinsä. Tähän mennessä punainen lanka on löydetty, eikä samanlaista ihmettelyä tarvitse käydä läpi kuin edellisen ”Manticore and Other Horrors” kohdalla.

Nyt itse levyn sisällön pariin! Kuunnellessani ensimmäisen kerran ”Hammer of the Witchesin” läpi olin hämmentynyt. En mitenkään huonolla tavalla, sillä albumin aloituskappale ”Yours Immortally…” oli pitkästä aikaa toimiva ja vahva sävellys, jossa uuden ja nuoren naislaulajan Lidsay Schoolcraftin laulustemmat toimivat hyvin Danin kanssa. Samalla kaavalla toimivat ”Enshrined in Crematoria”, vaikkei se vetänytkään aivan vertoja ensimmäiselle kappaleelle. ”Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddess” on taas eri maata. Lähes kuuden minuutin syökse, raivo ja melodiasovitukset toimivat vakuuttavasti, ja jättivät itselleni hyvän mielikuvan.

”Blackest Magick in Practice” alkaa mainiosti, mutta pidemmän päälle sävellys tuntuu liialliselta yrittämiseltä.  ”Hammer of the Witches” taas osoittautuu albumin heikoimmaksi lenkiksi, sillä kappale on turhan paikalleen jämähtänyt teos, josta en muutamankaan kuuntelukerran jälkeen innostunut. Albumin toimiva ja uusi energia alkaakin loppua kohden väsähtää.

”Hammer of the Witches”-julkaisun loppupuolisko päättää musiikkivideokappaleella ”Right Wing of the Garden Triptych”, joka on omasta mielestäni sovitusten, neiti Schoolcraftin lauluosuuksien ja muiden ideoiden ohella mainio viisu, mutta ehkä turhan yliarvostettu. Ei aivan albumin parhaimpia paloja, mutta menee hyvään piikkiin tällä julkaisulla. ”Yours Immortally…” -kappaleen lisäksi omaksi suosikiksi muodostui albumin viimeinen rykäisy ”Onward Christian Soldier”, jossa poikkeavasti toimivat iloisen kuuloiset ”groove”-osuudet.

Kaiken kaikkiaan voin todeta, että ”Hammer of the Witches” on mainio julkaisu 2010-luvun muun tuotannon ohella. ”Hammer of the Witches” tarjoaa alussa hyvää ja ainutlaatuista, CoF-tasoista jälkeä, vaikka levyn loppupuolella voima jo hiipuukin ja keskinkertaisimmat kappaleet ovat mitä ovat. Siitä huolimatta ”Hammer of the Witches” on askeleen edellä ”Manticore and Other Horrors”-albumia, muttei aivan yllä ”Darkly, Darkly, Venus Aversan” (2010) tasolle. Dani ja hänen uudet jäsenensä (lukuun ottamatta rumpalia Marthus) ovat tehneet kaikesta huolimatta hyvän levyn, josta fanipojat saavat tarpeellisen tyydytyksen. Lähes 25-vuotinen ura on huikea saavutus, Dani voi hyvin, ja Cradle of Filth on se sama tuttu yhtye. Aivan 90-luvun klassiseen tasoon ei enää päästä, mutta itseäni se ei haittaa ollenkaan ”Hammer of the Witches”-julkaisun jälkeen.

8-/10

Kappalelista:
01. Walpurgis Eve
02. Yours Immortally…
03. Enshrined in Crematoria
04. Deflowering the Maidenhead, Displeasuring the Goddess
05. Blackest Magick in Practice
06. The Monstrous Sabbat (Summoning the Coven)
07. Hammer of the Witches
08. Right Wing of the Garden Triptych
09. The Vampyre at My Side
10. Onward Christian Soldier
11. Blooding the Hounds of Hell

Cradle of Filth Offical Website

Cradle of Filth Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua