Cradle Of Filthin Dani Filth: ”Albumeiden kuvitus kulkee käsi kädessä musiikin ja lyriikoiden kanssa”

Millainen kesä sinulla ja bändilläsi on ollut?

Dani: Olen soittanut vain kahdella keikalla toisen bändini kanssa, vaikka olivathan ne isoja keikkoja. Mutta varsinaisesti ei ole ollut hiljaista, koska levyn julkaisuun on enää kuukausi. Minulla on kuitenkin ollut aikaa käydä paikoissa ja olla rauhassa. Tavallaan tämä on tyyntä myrskyn edellä, sillä kohta lähdemme kiertueelle, joka vie paljon aikaa ensi vuonna.

Tuleva albumi, ”Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay”, on 12. albuminne. Kuinka paljon kirjoitusprosessi on muuttunut ajan myötä?

Dani: Asumme eri puolilla maailmaa, mutta kirjoitusprosessi ei ole juurikaan muuttunut. Tällä kertaa menimme Tsekkeihin, jossa yksi kitaristimme ja rumpalimme asuvat. Vietimme aikaa yhdessä ja kävimme läpi ideoita. Olin kuvitellut, että saisimme kirjoitettua ehkä muutaman biisin, mutta oikeasti saimmekin koottua kasaan 80-85% koko albumista. Prosessi on kuitenkin samanlainen, kaikilla on ideoita, joista valitaan osa ja niitä kehitetään. Ainoastaan ympäristö, aika ja ihmiset muuttuvat.

Kuinka paljon osallistut musiikin kirjoittamiseen, oletko hyvä esimerkiksi kitaroiden kanssa?

Dani: En oikeastaan, mutta tunnistan hyvät ideat. Ehdottelen vaihtoehtoja ja erilaisia tapoja soittaa. Yritän ohjata musiikkia lyriikoiden ja teeman suuntaan, mutta on helpompaa aloittaa musiikista eikä teemasta.

Kuinka tärkeää yhteinen aika oli teille uusien biisien soittamisen kannalta?

Dani: Olemme harjoitelleet useita kertoja sen jälkeen. Harjoittelemme myös uusia biisejä ennen keikkoja ja kiertueita, ja tietysti nauhoitamme kappaleet myös. Ennen uusien biisien livenä soittamista niitä tulee kyllä soitettua paljon bändinä.

Onko sinulle tärkeää, että albumi kuulostaa nimenomaan bändin, eikä irrallisten muusikkojen tuotokselta?

Dani: On kyllä, ja siltä kannalta lähestymme myös nauhoitusprosessia. Siksi yritämme soittaa mahdollisimman paljon livenä, jotta albumilla kuuluisi bändinä soittamisen yhtenäisyys ja orgaanisuus.

Samalla kun kirjoitit uutta albumia, teit työtä myös ”Dusk… and Her Embracen” ja ”Cruelty and the Beastin” uudelleenjulkaisujen kanssa. Oliko vanhemmilla albumeilla vaikutusta uuteen?

Dani: Tavallaan, mutta ovathan ne vanhoja albumeita. ”Cruelty and the Beast” ei ole itseasiassa vielä ihan valmis, työstämme sitä lokakuussa. ”Dusk… and Her Embrace” taas on vanha albumi, ja palaamme vanhoihin albumeihin jatkuvasti treeneissä muutenkin. Uusien kitaristien pitää osata myös vanhat biisit, ja sitä kautta se on ehkä vaikuttanut.

Tämä on toinen albumi tällä kokoonpanolla. Oliko prosessi helpompi kuin ensimmäisellä kerralla?

Dani: Albumin kirjoittaminen ei ole koskaan helppoa, mutta oli se helpompaa. Luonnollisesti, kun tehdään yhteistyötä, sitä tulee tehokkaammaksi bändinä. Olimme kaikki samalla sivulla, tiesimme mitä halusimme saavuttaa, ja puolessatoista viikossa saimme paljon aikaiseksi.

Tämänhetkinen kokoonpano vaikuttaa todella intohimoiselta. Innostaako se myös sinua?

Dani: Tietenkin. Kaikki ovat innoissaan ja se on tarttuvaa.

Cradle on aina ollut myös visuaalinen bändi, ja Arthur Berzinsh on tehnyt kuvituksen ja videon kanssanne. Kuinka tärkeää on, että visuaalinen puoli vastaa sitä, mitä haette musiikilla?

Dani: Kyllä se on tärkeää. Kuvitus kulkee käsi kädessä musiikin ja lyriikoiden kanssa. Jatkoimme yhteistyötä Arthurin kanssa, koska hänen taiteensa ”Hammer of the Witchesillä” oli uskomatonta. Saimme selville, että hän on myös hyvä ohjaaja, joten menimme Latviaan hänen luokseen. Ne olivat uskomattomat kolme päivää, ja hyvä kokemus koko bändille.

Luet paljon kirjoja ja saat niistä inspiraatiota. Poimitko koskaan ideoita suoraan kirjoista?

Dani: En koskaan kirjoita mitään suoraan yhden kirjan perusteella. Tämä albumi sijoittuu viktoriaaniselle aikakaudelle, ja olen lukenut paljon kirjoja, jotka liittyvät siihen, mutta albumi ei suoraan liity niihin. En valitse kirjoja erityisesti liittyen johonkin tiettyyn teemaan, luen vain todella paljon. Yksi kirja johtaa toiseen.

Uuden albumin tuottaja on edelleen Scott Atkins. Onko hän paras tuottajasi, vai miksi jatkat yhteistyötä?

Dani: Hän on läheinen ystäväni. Hänen studionsa on lähellä maaseutua, joten siellä on hyvin vähän häiriöitä. Ei ole pubeja, shoppailua eikä ihmisiä, jopa puhelinyhteydet ovat huonot, joten työhön on helppo keskittyä. Koska olemme läheisiä, hän on rehellinen mielipiteissään ja todella ahkera. On paljon tapoja, joilla saadaan albumi kuulostamaan erilaiselta. Tuottaminen Scottin kanssa ei ole liukuhihnatyötä.

Teillä on kappaleella Vengeful Spirit” naislaulaja, kuka hän on ja miten päädyitte tähän ratkaisuun?

Dani: Hän on Liv Kristine, joka aiemmin lauloi ”Nymphetaminella”. Tuottajamme halusi kokeilla jotain uutta, ja halusimme kokeilla, saisiko hän kappaleeseen jotain uutta. Liv oli lähdössä lomalle, mutta suostui ottamaan pari päivää lomaa ja tuli studiolle. Hän esitti aivan erilaisen hahmon kuin aiemmin. Kappaleessa hän on petetty nainen, joka tekee itsemurhan, mutta palaa vainoamaan hahmoa, joka on tehnyt hänelle vääryyttä – siis minua. Minä olen uhri, hän on päähenkilö, se on julma duetto. Se on hyvin erilainen kuin ”Nymphetamine”.

Lopuksi vähän tulevaisuuden suunnitelmistanne. Mainitsit jo ”Cruelty and the Beastin”, mutta tuleeko vuosipäiväkiertuetta?

Dani: En usko, että tulee kiertuetta, mutta meidän pitää vielä tehdä muutoksia ”Cruelty and the Beastille”. Meidän pitää myös suunnitella maailmankiertuetta, ja tietysti on Crueltyn julkaisu. Lisäksi olemme suunnitelleet ensi vuonna live DVD:tä… Olemme melko kiireisiä joka tapauksessa.

Kiitos jälleen ajastasi! Mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneillesi, jotka odottavat Suomen keikkaanne?

Dani: Odotan innolla Suomeen tulemista, kiitos jatkuvasta tuestanne. Levy julkaistaan 22.12. ja suosittelen ostamaan erikoispainoksen. Facebook-sivuiltamme löytyy päivityksiä koskien keikkoja ja muuta. Kiitos vielä tuesta!

https://www.facebook.com/cradleoffilth/

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua