Crashdiet – The Savage Playground

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 14.1.2013

Crashdïet on nelihenkinen Ruotsista ponnistava glam metal  -yhtye, joka julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa vuonna 2005; nyt vuorossa on yhtyeen neljäs julkaisu. Crashdïet on saanut paljon näkyvyyttä myös kotimaansa ulkopuolella esiintyen muun muassa Mötley Crüen lämmittelijänä.

Suomalaisvertakin bändissä on nähty, sillä orkesterin toisella levyllä laulajana oli nykyään Reckless Loven keulakuvana toimiva Olli Herman. Tällä levyllä vokaaleista vastaa kuitenkin jo edellisellä levyllä laulanut Simon Cruz. ”The Savage Playground” jatkaa tyyliltään edellisten albumeiden osoittamaa suuntausta.

Levy alkaa ”Change the Worldilla”, joka on menevyytensä vuoksi hyvä valinta aloitusraidaksi. Toisena raitana kuullaan ensimmäisenä maistiaisena albumilta julkaistu ”Cocaine Cowboys”. Tämä ja ”Garden of Babylon” ovat eksoottisten vivahteidensa vuoksi selkeimmin albumin muista kappaleista erottuvia. Crashdïetin vahvuutena ovat pitkin uraa olleet tarttuvat kertosäkeet, ja tältäkin levyltä niitä löytyy useasta biisistä. Aivan suurimmat ”Generation Wildin” kaltaiset hittibiisit jäävät tältä levyltä kuitenkin uupumaan.

Yhtye ammentaa vahvasti vaikutteita Mötley Crüen ja Skid Row’n kaltaisilta bändeiltä. Esimerkiksi ”Snakes in Paradise” ja ”Anarchy” ovat kuin suoraan edellä mainittujen yhtyeiden sävelkynästä. Vaikka Crashdïetillä on sinänsä kaikki osaset kohdallaan, niin jatkossa bändiltä toivoisi hieman omaperäisempää otetta säveltämiseen, sillä nyt yhtye ei tuo musiikillaan esiin mitään sellaista, mitä ei olisi jo 1980-luvulla kuultu. Sointukierrotkin ovat monessa kohtaa jo useaan kertaan aiemmin kuultuja.

Omaperäisyyden puutteen lisäksi ”The Savage Playgroundin” yhdeksi ongelmaksi nousee sen pituus. Kokonaisuus kestää noin tunnin, ja näin vähäisillä nyanssien vaihteluilla se on aivan liian paljon. Tämän pituisena levy kaipaisi enemmän tunnelmaltaan vaihtelevia biisejä. Tällaista vaihtelua levyltä ei kuitenkaan löydy käytännössä ollenkaan. Nyt levy paahdetaan läpi lähes koko ajan sata lasissa, mikä alkaa loppua kohden puuduttaa kokonaisuuden ollessa tämän pituinen. Mikäli levy olisi 20–30 minuuttia lyhyempi, voisi kyseessä olla erittäinkin tiukka kokonaisuus. Nyt se ei sitä valitettavasti ole.

1980-luvun tukkahevibändeistä ja Crashdïetistä jo aiemmin pitäneille ”The Savage Playground” tulee toimimaan todennäköisesti hyvin. Bändin tulisi kuitenkin jatkossa olla hieman innovatiivisempi, mikäli se joskus haluaa tulla muistetuksi muunakin kuin vain jo moneen kertaan kuultujen kliseiden kierrättäjänä.

7/10

Kappalelista:

01. Change the World
02. Cocaine Cowboys
03. Anarchy
04. California
05. Lickin’ Dog
06. Circus
07. Sin City
08. Got A Reason
09. Drinkin’ Without You
10. Snakes In Paradise
11. Damaged Kid
12. Excited
13. Garden Of Babylon

http://www.crashdiet.org/

Kirjoittanut: Taavi Lindfors