Creinium – Project Utopia (EP)

Creinium Project Utopia 2014Helsinkiläisen, vuodesta 2012 kasassa olleen metalliyhtye Creiniuminuusi EP ”Project Utopia” julkaistaan huhtikuussa Inverse Recordsin kautta. Yhtyeen ensimmäinen demo, ”Modern World Tyranny”, julkaistiin viime vuonna ja se sai paljon positiivista palautetta. Se mm. valittiin Infernon kuukauden demoksi.

Creinium yhdistelee musiikissaan taidokkaasti monia metallimusiikin genrejä. Soitanto on tiukkaa ja melodista ja erityisesti koskettimet ovat isossa roolissa. Ne tuovatkin paikoitellen yhtyeen biiseihin industrial metallimaisia vivahteita. Laulu on monipuolista örinää, joka vaihtelee näppärästi matalasta korkeaan.

EP:n käynnistää intro ”Societal Collapse”, joka johdattelee kuuntelijan post-apocalyptiseen maailmaan. Ensimmäinen varsinainen kappale, ”Project Utopia”, täräyttää levyn kunnolla käyntiin. Rakenteeltaan biisi on mielenkiintoinen ja se tuokin hyvin esille yhtyeen vahvuuden: musiikki on vaihtelevaa ja se pitää hyvin mielenkiinnon yllä. Albumi jatkaa samalla linjalla loppuun asti ja päättyy yli yhdeksän minuuttiseen biisiin,”Synthetic Paradise”. Päätösraita alkaa maltillisesti, mutta tempaisee pian kuuntelijan mukaansa.

Kokonaisuutena albumi on mahtava. Jätkät ovat onnistuneet yhdistelemään eri genrejä saaden aikaan massasta erottuvan metallilevyn. Paikoitellen laulu tuntuu kuitenkin hieman peittyvän soitinten alle. Sen soisi kuuluvan läpi albumin voimakkaammin, sillä laulajan ääni on poikkeuksellisen hyvä. Creiniumin musiikkia kuuntelisi miellään kokopitkänkin verran ja eiköhän sellainen tulevaisuudessa ole tulossa.

9/10

Kappalelista:
1. Societal Collapse
2. Project Utopia
3.New World Order
4.Eschaton
5. Synthetic Paradise

https://www.facebook.com/Creinium

Kirjoittanut: Johannes Sahlsten