Crimfall – The Writ Of Sword

Turisas, Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani, Crimfall ja niin edelleen. Joku voisi kysyä, mistä näitä folk metal yhtyeitä oikein tulee? Ei Crimfall kuitenkaan ihan uusi tulokas genressä ole, sillä ”The Writ Of Sword” on jo yhtyeen toinen pitkäsoitto. Ja kuten kaikilla muillakin edellä mainituilla, myös Crimfallilla on oma tunnistettava tyylinsä lähestyä tätä nykyisin varsin suosittua metallilajiketta.

Musiikillisesti Crimfall on jo melko kaukana perinteisestä folk metallista vaikka myös folk elementit sen repertuaarista löytyvät. Se pikemminkin yhdistelee hienolla tavalla vaikutteita useista eri genreistä aina popista rankempaan metalliin. Tästäkin syystä ”The Wrist Of Sword” ei ole albumina mikään helpoin lähestyttävä, vaan se vaatii hieman enemmän keskittymistä kuin perus folkhumpat juominkilauluineen. Vaikka yhtyeen musiikki onkin erittäin monipuolista, jossa välillä mennään jopa kaukana metallin rajojen ulkopuolella, on ”The Wrist Of Sword” suorastaan hämmästyttävän yhtenäinen kokonaisuus. Levyn kappaleista omaksi suosikiksi nousee loppupuolella kuultava ”Silver And Bones”, jonka alun tummanpuhuvat naislaulut saivat allekirjoittaneen lähestulkoon rakastumaan kyseisen äänen haltijaan. Silti, jo siksikin ettei levyllä pidetä kappaleiden välissä perinteisiä muutaman sekunnin taukoja, suosittelen ennemmin koko 45-minuuttisen eepoksen kuuntelemista, kuin yksittäisten kappaleiden.

Crimfallin suurin vahvuus on sen liki täydellinen balanssi kauneuden ja brutaaliuden välillä. Sen uljaan kauniit jousisovitukset, hetkittäin jopa death metallin puolelle äityvät kitaravallit sekä vokalisti duo Mikko Häkkisen ja etenkin Helena Haaparannan loistavat suoritukset luovat kompensaation, johon vain harva yhtye näin hyvin pystyy.

Hieman keveämmällä otteella ja helpommin tarttuvilla kappaleilla Crimfall olisi todennäköisesti jo nyt yksi Suomen suurimpia yhtyeitä aivan yleisellä tasolla. Itse henkilökohtaisesti toivon kuitenkin, että yhtye säilyttää nykyisen raskaamman puolensa sekä moniulotteisuutensa myös tulevaisuudessa. Sillä jo tällä tavalla ”The Writ Of Sword” tulee nostamaan yhtyeen folk metallin keskikastista aina genren kuumimpien nimien joukkoon. Ja se on jo erittäin hyvä se.

9/10

Kappalelista:

1.Dicembré
2.Storm Before The Calm
3.Frost Upon Their Graves
4.Cáhceravga
5.Shackles Of The Moirai
6.The Writ Of Sword
7.Geađgái
8.Silver And Bones
9.Son Of North

www.myspace.com/crimfall

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua