Crippler – Threshing Sledge

Crippler - Threshing SledgeItä-Suomesta kotoisin oleva Scent Of Fleshin jalanjäljissä kulkeva Crippler julkaisi ensimmäisen demonsa ”Threshing Sledge” omakustanteena vuoden 2013 alkukuukausina.

Levy pitää sisällään kolme kappaletta ja demoudestaan huolimatta on varsin ammattimaisen kuuloinen niin soundimaailmallisesti, kuin soitannollisestikin. Äänimaailma on alavireinen ja hyvin bassovoittoinen, niin kuin asiaan kuuluukin jenkki-death metallin saralla, jota yhtye myös itse ilmoittaa edustavansa sivuillaan. Kokoonpano on täysin sama kuin aiemmin mainitussa imatralais-yhtyeessä, sillä poikkeuksella, että Räihä hoitaa tällä kertaa kaikki kielisoittimet. Miksipä sitä toimivaa reseptiä muuttamaan, sanotaan.

Ensimmäinen raita ”Leviathan’s Gaze” alkaa varsin Morbid Angel-maisesti, tempon myös kulkiessa tuhatta ja sataa. Riffistö on alussa myös koukkuisempaa osastoa ennen perinteistä keskivaiheen suvantokohtaan, joka kuitenkin kieltämättä luo dynamiikkaa ja tarttumapintaa kappaleeseen ennen paluuta alun paahtamiseen.

Tätä seuraava ”Weakling Servants” jatkaa hieman jylläävämmällä linjalla ja tempo on tasaisempi rouheiden kitarariffien saattelemana. Vokalisoinnista tulee aika ajoin mieleen kulta-aikojensa Deicide ja kappale huokuu tietynlaista pahansuovuutta. Korviin kantautuu myös lyhyehkö itämaistyyppinen soolo, joka oli kenties tarkoituksella miksattu hieman piiloon?

Julkaisun päättää lähes kuusiminuuttinen ”Exiled From The Throne Of Dominance”, joka on jo nimestäänkin päätellen Nile-tyyppinen eepos kappaleeksi. Se esittelee yhtyeen vahvuudet yhdistäen kahdessa aiemmassa kappaleessa kuultuja elementtejä ja on pituudestaan huolimatta kenties mieleenpainuvin raita painostavine riffeineen, jyräten alleen viimeisetkin odotukset ilon pilkahduksesta. Myös vivahde Cannibal Corpse-tyyppisestä riffittelystä on tunnistettavissa edeltäjistään poiketen.

Demo on loistava esimerkki suomalaisesta death metallin osaamisesta. Mieluummin olisinkin kirjoittanut arvostelua suoraa täyspitkästä, jonka ei tämän demonstraation perusteella luulisi olevan kovin kaukana.

Tietysti se myös omaa perinteiset kriittiset elementit omatessaan tunnistettavuutta moniin valtavirran akteihin, mutta jos yleisö haluaa kuulla juuri sitä, niin onko silloin aihetta arvosteluun.

Toteutus on toimiva kaikin tasoin, joten maailmanvalloituselementit ovat jo olemassa. Kenties ne vaativat vain sen yhden oikean kontaktin, joka johtaisi tiettyjen dokumenttien allekirjoittamiseen. Joskus vasen saattaa kuitenkin paljastua oikeaksi, ajan myötä.

8/10

Kappalelista:
01. Leviathan’s Gaze
02. Weakling Servants
03. Exiled From The Throne Of Dominance

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Kommentit