Cruachan – Blood for the Blood God

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 17.12.2014

Vuonna 1992 perustettu irlantilainen Cruachan on yksi kaikkien aikojen ensimmäisiä folk metal -yhtyeitä mutta samalla myös yksi aliarvostetuimpia. Yhtyeen tuotanto on laadultaan toki vaihtelevaa, mutta sieltä löytyy silti sellaisia helmiä, joiden perusteella yhtyelle soisi mainetta ja kunniaa nykyistä enemmän. Niin, ja ovathan bändin jäsenet siinä seitsemän julkaistun levyn kylkiäisenä olleet mukana potkaisemassa käyntiin yhtä metallimusiikin suosituimmista alagenreistä.

”Blood for the Blood God” on toinen osa Blood-trilogiaa, jonka aloitti 2011 julkaistu ”Blood on the Black Robe.” Jo tuolla albumilla Cruachan otti huomattavasti raskaamman linjan kuin aiemmilla levyillään. Sama linja jatkuu tälläkin levyllä. Vuonna 1995 julkaistu debyyttialbumi ”Tuatha Na Gael” taitaa raskauden puolesta olla yhtyeen omasta tuotannosta lähin vertailukohta, mutta sekin jää oikeastaan aika kauas. ”Blood for the Blood God” on huomattavasti raskaampi ja metallisempi kuin mikään Cruachanin ennen Blood-trilogiaa julkaistu albumi. Siltikin Cruachan on onnistunut säilyttämään oman soundinsa ja kuulostaa edelleen itseltään.

Metallisemmasta suunnastaan huolimatta ”Blood on the Black Robe” ei ole onnistunut vakuuttamaan minua täysin, vaikka se joitain hyviä kappaleita sisältääkin. Albumi tuntuu pääosin melko yhdentekevältä ja hengettömältä. ”Blood for the Blood God” sen sijaan on ihan eri maata. Cruachan on ryhdistäytynyt ja hionut musiikkinsa juuri sellaiseen muotoon, joka bändille parhaiten istuu. Cruachanin kelttimetalliksikin kutsuttu musiikki on edelleen raskasta ja synkkää, mutta myös tunnelmallista ja tarttuvaa.

Metallinen kitarariffittely ei aiemmin ole ollut kovin suuressa osassa Cruachanin musiikissa, mutta tällä levyllä sen rooli on huomattavasti suurempi ja riffittely tuntuukin irtoavan kuin luonnostaan tuoden musiikkiin lisää potkua. Välillä kappaletta kuljetetaan vain brutaalisti potkivien kitarariffien voimalla, mutta toisaalla ne ovat taustalla antaen tilaa laululle ja perinnesoittimille. Levyllä kuullaankin muun muassa viulua, mandoliinia, busukia, selloa, pianoa ja tinapilliä. Kaikkia näitäkin käytetään taidokkaasti niin suurten melodioiden soittoon kuin taustalla säestämiseenkin. Esimerkiksi ”Prophecy”-kappaleen viulusäestys on todella hieno lisä, joka voimistaa kappaleen jo valmiiksi synkkää tunnelmaa. Myös perinteiset rallattelumelodiat taittuvat mallikkaasti, mikä osoitetaan muun muassa kappaleessa ”The Marching Song of Fiach McHugh”.

Cruachanin koko historian ajan mukana ollut jäsen Keith Fay ei ole kehittynyt ainoastaan teknisesti soittajana vaan myös säveltäjänä ja sovittajana. Hän soittaa levyllä kitaraa sekä useita perinnesoittimia. Myös miehen räkäinen rääkynä kuten puhdas laulukin kuulostaa vahvemmalta kuin koskaan. Fay hoitaakin tällä levyllä suurimman osan lauluista. Vain parissa kappaleessa kuullaan myös naislaulua.

Levytä olisi voinut viilata pois pari biisiä, jotka eivät yllä levyn muiden kappaleiden tasolle. Eivät nekään varsinaisesti huonoja ole, mutta tällaisenaan levy kestää melkein tunnin, joten siitä olisi saatu kompaktimpi ja menevämpi kokonaisuus, jos nuo pari täytebiisiä olisi jätetty pois tai otettu niistä parhaat palat ja käytetty joissain muissa kappaleissa. Nekin nimittäin sisältävät varsin käyttökelpoista materiaalia. Tämä levy ei kaipaa ”ihan ok” -tason täytebiisejä edes ollakseen sopivan mittainen, sillä hyviäkin biisejä on ihan riittävästi.

Cruachanilta löytyy vahvaa materiaalia koko uran varrelta, mutten silti uskaltanut toivoa näin hyvää levyä. Tällä levyllä yhdistyy raskas äärimetalli ja irlantilainen perinnemusiikki taidokkaasti juuri sopivassa suhteessa. ”Blood for the Blood God” on ehdottomasti bändin paras levytys. Vielä kun bändi saataisiin Suomeen esiintymään.

8½/10

Kappalelista:
1. Crom Cruach
2. Blood for the Blood God
3. The Arrival of the Fir Bog
4. Beren and Luthien
5. The Marching Song of Fiach McHugh
6. Prophecy
7. Gae Bloga
8. The Sea Queen of Connaugh
9. Born for War (The Rise of Brian Boru)
10. Perversion, Corruption and Sanctity – Part. 1
11. Perversion, Corruption and Sanctity – Part. 2
12. Pagan

Cruachanin kotisivut
Cruachan Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Luetuimmat

Uusimmat