Cult of Lunan uutuusalbumi ”A Dawn to Fear” palkitsee kärsivällisen kuuntelijan

Ruotsin post-metal-ylpeys Cult of Luna on luonut urallaan toinen toistaan upeampia albumikonaisuuksia, jotka ovat tarjoilleet uusia näkökulmia yhtyeen tunnelmalliseen ja raskaaseen metallimusiikkiin. Edellinen täyspitkä ”Mariner” lisäsi pakettiin naisääntä Julie Christmasin tuella, ja tätä edeltänyt ”Vertikal” puolestaan ruhjoi kuulijaa äärimmäisen raskaalla soundillaan, jota kuitenkin väritettiin Vangelis-viboja synnyttäneillä syntikoilla. Vaikka Cult of Luna on periaatteessa rakentanut musiikkiaan samoista ainesosista koko uransa ajan, on painotuksissa ollut sen verran eroja, että homma on tuntunut aina sopivan tuoreelta.

Näistä syistä odotukset yhtyeen uusinta albumia kohtaan olivat jännittyneet, sillä etukäteen oli hankala tietää, mitä tällä kertaa on luvassa. Yhtyeen kahdeksas studioalbumi ”A Dawn to Fear” on sisällöltään tuttua kamaa bändin faneille, mutta tällä kertaa Cult of Luna ottaa maanläheisemmän lähestymistavan musiikkiinsa kuin muutamalla aiemmalla levyllään. Siinä, missä esimerkiksi ”Vertikal” välitti mielikuvan kolossaalisesta teräspylväiden ja jylhien muotojen viidakosta, kuulostaa ”A Dawn to Fear” huomattavasti orgaanisemmalta kokonaisuudelta. Vaikka albumi on äärimmäisen raskas, luo äänimaailma kiekolle mukavaa lämpöä, jonka ansiosta varsinkin rauhalliset hetket pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

”A Dawn to Fear” ei ole helppo levytys, vaan se vaatii totuttua enemmän aikaa auetakseen. Siinä, missä muutamat aiemmat levyt pitivät sisällään samantien mieleen jääviä irtokohtia, on yhtyeen uutukainen hankalammin hahmotettava tapaus. Ensimmäisten kuuntelukertojen aikana herää jopa pelko siitä, löytyykö kiekolta mitään tarttumapintaa. ”A Dawn to Fear” kuitenkin palkitsee kärsivällisen kuuntelijan, sillä lopulta albumin hypnoottinen tunnelma ja monipuolisuus kaappaavat toden teolla mukaansa.

Kahdeksan kappaletta käsittävä albumi tarjoaa lähes puolitoista tuntia kestävän musiikkimatkan, jolta löytyy käynnistysvaikeuksien jälkeen paljon kiinnostavaa kuultavaa. Cult of Luna on aina onnistunut mestarillisesti sekoittamaan karua raskautta kauniiseen rauhallisuuteen, eikä ”A Dawn to Fear” tuota pettymystä tällä osa-alueella. Albumi esittelee Cult of Lunan monipuolisuuden tälläkin kertaa hienolla tavalla. Esimerkiksi raskaasti päälle puskeva ”Nightwalkers” sekä yhtyeen mittapuulla varsin rauhallinen ”We Feel the End”ovat onnistuneita vetoja, vaikka kappaleet ovatkin tyyliltään täysin erilaisia. Albumilta löytyy peräti neljä yli 10-minuuttista kappaletta, joten yhtye käyttää todella aikansa erilaisten tunnelmien rakentamiseen. Pidemmistä biiseistä jäävät mieleen erityisesti erinomaiset ”Lights on the Hill” sekä ”Inland Rain”, jotka muuttavat muotoaan ja kasvavat hienolla tavalla koko kestonsa ajan.

Albumin vahvuus löytyy sen eri elementtien sulavassa yhdistelyssä, lumoavassa tunnelmassa sekä tasaisen vahvassa laadussa. Tasalaatuisuudesta muodostuu kuitenkin myös albumin heikkous. Cult of Luna rakentaa musiikkiaan kappalekokonaisuudet edellä, minkä myötä joihinkin kappaleisiin kaipaisi selkeästi erottuvia yksityiskohtia. Esimerkiksi ”Lay Your Head to Rest” sekä nimikkobiisi olisivat nykyistäkin toimivampia vetoja, jos niiden vahvan rungon ympärille olisi pultattu kokonaisuudesta erottuvia irtokoukkuja. Ongelma ei kuitenkaan muodostu liian suureksi, sillä albumikokonaisuuden upea ilmapiiri varmistaa sen, että kiekkoa kuuntelee enemmän kuin mielellään.

”A Dawn to Fear” on vahva esitys yhtyeeltä, joka on tullut tunnetuksi kovatasoisista julkaisuistaan. Vaikka Cult of Lunan uutukainen vaatii aikansa, on se lopulta kaiken vaivan arvoinen. Harvoin vastaan tulee näin tiukasti pihdeissään pitävää albumia, joka ei tunnu massiivisesta pituudestaan huolimatta yhtään liian pitkältä. Cult of Luna ei petä tälläkään kertaa, sillä ”A Dawn to Fear” on pienistä ongelmistaan huolimatta upea albumi.

8+/10

Kappalelista:
1. The Silent Man
2. Lay Your Head to Rest
3. A Dawn to Fear
4. Nightwalkers
5. Lights on the Hill
6. We Feel the End
7. Inland Rain
8. The Fall

Kommentoi julkaisua