Cyhra näytti Kerubissa olevansa sekä energinen rock-yhtye että täysverinen viihdyttäjä

Cyhra, kuva: Joel Kajosmaa

Joensuun Kerubin esiintyjäkaarti on tänä syksynä ollut kotimaisten artistien hallitsema. Karjalantalolla on esiintynyt ja esiintyy vielä tämän syksyn aikana monia kotimaisen musiikin kärkinimiä. Yksi poikkeus löytyi kuitenkin lokakuulta, jolloin illan pääesiintyjä oli ruotsalainen Cyhra.

Ennen Cyhraa lavalle kapusi paikallinen melodeath-yhtye Decrowned. Kolmevarttisen keikan aikana yleisö kasvoi tasaiseen tahtiin ja olipa joukossa myös yhtyeen tukijoukkoja, sen verran tuttavallista huulenheittoa illan aikana kuultiin puolin ja toisin. Decrowned jylisi lavalla kuin ukkonen, ja tarttuvat melodiat hellivät kuulijoita. Joensuulaisyhtyeen vokalisti-basisti Miikka Hulmi otti hyvin kontaktia yleisöön ja lahjoittipa hän eräälle onnekkaalle yhtyeen pari EP:täkin.

Decrowned, kuva: Joel Kajosmaa

Lämmittelijän pestiin palkattu Decrowned hoiti osuutensa varmoin ottein. Joensuulaisyhtyeen musiikissa oli mukavasti voimaa, mutta Hulmin laulusuoritus jätti toivomisen varaa. Hänen äänensä ei tuntunut saavuttavan yhtyeen väkevän soundin tasoa, vaan se tuntui jäävän turhan hentoiseksi. Decrownedin keikka kärsi myös hieman tasapaksusta sisällöstä, mutta tästä huolimatta ainakin osa yleisöstä tuntui innostuvan keikasta.

Jake E:stä (ex-Amaranthe), Euge Valovirrasta (ex-Shining), Marcus Sunessonista, Alex Landenburgista sekä Jesper Strömblad (ex-In Flames) koostuva Cyhra oli hyvin odotettu vieras Kerubiin. Vaikka tällä keikalla mukana ei ollutkaan Strömbladia, sai Cyhra aikaan täyden pöhinän heti alusta alkaen. Kappale toisensa jälkeen ruotsalaisyhtye kirvoitti raikuvia aplodeja, joista bändi oli enemmän kuin mielissään. Yhtyeen vokalisti Jake E. yllätti puhumalla hieman suomea, mikä toisaalta selittyy sillä, että Valovirta on suomalaisena hieman opettanut suomen kieltä. Hieman haparoiden Jake E. suomea taittoi, mutta Valovirta korjaili ruotsalaista isällisesti. Kerubin keikan jälkeen Jake E. osaa taatusti lausua ”Joensuun” oikeaoppisesti, sen verran sitä harjoiteltiin.

Cyhra, kuva: Joel Kajosmaa

Cyhra julkaisee toisen albuminsa ”No Halos In Hellin” marraskuun puolivälissä. Suomalaisella yleisöllä niin Tampereella, Joensuussa kuin Helsingissä on ollut etuoikeus kuulla tulevalta albumilta muutamia kappaleita ennakkoon. Tulevan albumin kappaleista erityisesti ”Battle From Within” jäi mieleen, sillä Jake oli omistanut sen kymmenen vuotta sitten menehtyneelle veljelleen. Samalla Jake E. nosti esiin mielenterveysongelmat, jotka ovat myös Ruotsissa yleisiä ja joihin viime aikoina kantaa ovat ottaneet mm. Mustaschin ja Royal Republicin jäsenet.

”Battle From Within” ei ollut ainut erityinen piirre Cyhran keikassa. Illan aikana kuultiin myös jokaisen rockmusiikin fanin himoitsema rumpusoolo. Rumpusoolon jälkeen koko ruotsalaisyhtyeen miehistö asettui rumpusetin eteen istumaan, kun Jake E. lauloi yhden balladin. Illan isoimmaksi yllätykseksi muodostui kuitenkin se, että Cyhra kutsui lavalle erään syntymäpäiväsankarin, jonka tyttöystävä oli sopinut yllätyksestä yhtyeen kanssa. Kyseinen miekkonen ei pelkästään päässyt lavalle Cyhran kanssa, vaan sai mikrofonin käteensä ja sai osallistua laulamaan ”Out Of My Lifen”. Vaikka mies joutui tilanteeseen kylmiltään, heittäytyi hän hienosti mukaan. Yleisökin osallistui kappaleen laulamiseen, ja luonnollisesti sen jälkeen syntymäpäiväsankarille laulettiin onnittelulaulu.

Vaikka en ollut tutustunut Cyhraan entuudestaan, onnistui yhtye voittamaan minut puolelleen niin menevän rockinsa kuin lavakarismansa puolesta. Vuosien aikana olen saanut havaita, että ruotsalaisyhtyeillä on kyky tehdä keikoista hauskoja, eikä Cyhra ole tässä yhtälössä poikkeus. Jake E:n lavakarisma on valtava, mitä tukee myös hänen hyvä laulutaitonsa. Myös Jake E:n myönteinen asenne ja uskallus vitsailla itsestään ovat ihailtavia. Ennen kaikkea hän oli aitona itsenään lavalla – kuten muukin yhtye – ja juuri sen vuoksi Kerubin-keikka oli todella vuorovaikutuksellinen ja lämminhenkinen. Cyhra ei pelkästään soittanut hyvin, vaan onnistui tekemään illasta hauskan ja muistamisen arvoisen.

Cyhra, kuva: Joel Kajosmaa

Decrowned Facebookissa

Cyhra Facebookissa

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Joel Kajosmaa

Kommentoi julkaisua