Cyranoi

Kirjoittanut Niko Kuusela - 14.6.2015

CyranoiHelsinkiläisen metalcore -yhtye Above My Enemiesin kitaristi Tomi Pohjan sooloprojekti Cyranoi julkaisee 24. päivä kesäkuuta debyytti-EP:nsä mikä kantaa nimeä ”Challenger Deep”. Neljän biisin EP tullaan tuolloin julkaisemaan mm. Youtubessa, Soundcloudissa sekä Bandcampissa ja Kaaoszine päättikin ottaa mieheen yhteyttä kyselläkseen kuulumisia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Voit lukea kyseisen demohaastattelun tästä:

Missä ja milloin sooloprojektisi on perustettu?

– Minulla oli jo hetken aikaan pyörinyt mielessä ajatus sooloprojektin perustamisesta bänditoiminnan ohelle ja alkuvuodesta 2014 aloin työstämään ensimmäisiä demokappaileita Blinding Delusion projektinimellä. Tuolloin isona inspiraationa toimi YouTube kitara-covereilla pienen kuulijakunnan keskuudessa kuuluisaksi itsensä tehnyt LiamENGL ja hänen instrumentaalisen sooloprojekti Meran debyytti-EP ”Nano”. Hieman myöhemmin vuonna 2014 rauhassa projektin nimeä mietittyäni vakiintui helsinkiläisen sooloprojektini nimeksi Cyranoi.

Miten luokittelisit musiikkisi ja uusimman julkaisusi?

Cyranoille melodisuus on kaikki kaikessa, kuitenkaan raskaita ja nopeita osuuksia unohtamatta. Lähimmäksi genreluokitukseksi arvioisin melodisen metalcoren, jota varsinkin debyytti-EP ”Challenger Deep” edustaa, mutta aika näyttää millaiseksi saundi kehittyy tulevilla julkaisuilla. Cyranoin musiikissa on myös kuultavissa melodisen death metallin vaikutteita ja pääpaino onkin melodisessa riffittelyssä turhan väkinäisen sooloilun sijaan.

Mitkä yhtyeet ovat suurimpia vaikuttajiasi?

– Suurimpina vaikuttajina ja parhaiten” Challenger Deep” EP:tä kuvaavia yhtyeitä ovat olleet Erra, August Burns Red ja Texas In July, mutta mainittakoon myös hieman em. yhtyeiden genrestä poikkeava sooloartisti Lindsey Stirling, joka niin musiikillisesti kuin henkilönä inspiroi valtavasti ja kannustaa omalla esikuvallaan tavoittelemaan unelmia.

Miten syntyvät yhtyeesi kappaleet ja sanoitukset?

– Vokaalit ja sanoitukset on tälle EP:lle kirjoittanut, sovittanut ja äänittänyt bändini (Above My Enemies) vokalisti Joona Jaakkola. Valitsin kappaleiden nimet jo sävellyksen yhteydessä ja kerroin Joonalle kappaleiden teemat, joita halusin kappaleiden käsittelevän, jättäen kuitenkin hänelle vapaat kädet sanoitusten ja sovitusten suhteen.

Kuinka tärkeä osa sanoitukset ovat itsellesi? Halutaanko niillä vaikuttaa, ottaa kantaa vai onko niillä mitään merkitystä lainkaan?

-Vaikka Cyranoi onkin lähtökohtaisesti instrumentaalinen sooloprojekti, aion silti pitää vokaalit vähintään pienessä roolissa musiikissani ja silloin kun kappaleissani kuullaan vokaaleita, on niillä ehdottomasti merkitystä. Sanoitukset eivät varsinaisesti ole kantaaottavia. EP:n nimikkokappale ”Challenger Deep” on eräänlainen motivaatiopuhe yksilötasolla, kun taas toisen ei-instrumentaalisen kappaleen ”Lucid Dreamin” teema menee filosofisemmaksi pohdinnaksi ajasta ja maailmankaikkeudesta jättäen kuulijalle rutkasti tulkinnanvaraa.

Miten yhtye on otettu keikoilla vastaan? Ikimuistoisin keikka tähän mennessä?

Cyranoi ei ole soittanut vielä yhtään keikkaa yhden miehen projektista johtuen, eikä oikeastaan nykytilanteessa ole tarkoituskaan. En toki voi sanoa etteikö Cyranoita tultaisi ikinä näkemään livenä.

Missä näette projektisi kymmenen vuoden päästä?

– Kymmenen vuotta on niin pitkä aika, että siinä kerkeää tapahtua jo yhtä sun toista, mutta jos pidetään tavoitteet korkealla niin Lindsey Strilingin jalanjälkien seuraaminen metallin puolella olisi enemmän kuin unelma olettaen, että Cyranoi säilyy sooloprojektina. Vähintään yhtä hienoa olisi bändinä kiertää maailmaa ja soittaa musiikkia jota rakastaa.

Jos pääsisit maailmankiertueelle kolmen bändin kanssa, keiden kanssa tuo kiertue tehtäisiin ja minne haluaisit soittamaan?

– Mikäli tästä kotistudioprojektista joskus maailmankiertueelle pääsisi ja saisin vielä valita kiertueen bändit niin valitsisin ehdottomasti Architectsin, August Burns Redin ja Erran.

Jos järjestäisit oman festarin ja saisit valita kolmelle päivälle pääesiintyjän, mitä yhtyeitä ottaisit omalle festarillesi ja miksi?

– Jottei nyt samoja yhtyeitä tulisi mainituksi jokaisessa kohdassa vaikka suurimpia vaikuttajiani ovatkin, niin tämä festari voisi olla hieman kevyemmälle musiikkimaulle suunnattu ja valitsisin ensimmäiselle illalle Enter Shikarin, toiselle Linkin Parkin ja kolmannen illan kruunaisi Pendulum.

Miksi ihmisten pitäisi olla kiinnostuneita juuri Cyranoista?

Cyranoi tarjoaa raikkaan modernin tuulahduksen melodisuutta ja raskautta. Vaikka ”Challenger Deep” EP on vasta Cyranoin debyyttijulkaisu, on miksauksessa ja masteroinnissa panostettu laatuun ja taustalla kuultavat pianot, viulut ja synat ovat omiaan tuomaan ripauksen omaperäisyyttä saundimaailmaan.

Cyranoi Facebookissa

Luetuimmat

Uusimmat