Damngod

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.5.2011

Lahtelainen death metal kööri Damngod julkaisi hiljattain toisen albuminsa ”Humanity – The Legacy Of Violence And Evil”. Tapasin bändin pääpiruna/vokalistina toimivan Antti Vedenpään pääsiäisen tienoilla ja kyselin kuulumisia uuden albumin tiimoilta.

Kerro ihan alkuun lyhyesti bändistä ja miten se sai alkunsa?

Eli Damngod, neljä vuotta vanha yhtye jos en paljoo valehtele. Aikoinaan jätkillä oli sellanen bändi ku The Collision, se oli vähän enempi sellasta stoner kamaa ja pyysivät mut siihen tuuraamaan kun laulaja lähti kävelemään. Mä oon nyt ollut tuuraamassa sen neljä vuotta ja musa muuttui vähän rankemmaksi meikäläisen myötä. Sit vaihtui bändin nimi aika nopeesti ja sillä tiellä ollaan, tyyli muuttui stonerista juntti death metalliksi.

Mistä tuli nimi Damngod ja mistä kumpuaa tää punaniska meininki?

Nimi on meijän kitaristin Mikan keksimä, kun piti saada nimi mikä on vaan yksi sana ettei se taas oo joku ”the sössönsöö of hell”. Ne on vähän ahistavia. Toi nimi sit vaan jäi, kun ei kukaan keksinyt parempaakaan. Toi redneck-homma on varmaan siitä, kun ite diggailen noita country-juttuja aika vitukseen, outlaw countrya ja jenkkimeininkii muutenkin, niin se tuli aikalailla luonnostaan. Ei tarvii esittää eikä vaihtaa vaatteita kun menee keikalle.

Teidän toinen albumi julkaistiin pari viikkoa takaperin, kerro vähän sen taustoista ja liittyykö albumiin jotain suurempaa sanomaa itse Saatanan lisäksi?

Itseasiassa tällä levyllä ei Saatanaa mainita kertaakaan. Otettiin vähän maanläheisempi käsittelytapa ja tää ihmiskunnan pahuus käsittelyyn ihan suoraan, koska sieltä on niin pirun hyvä ammentaa. Sieltä löytyy Joseph Fritzl, Pol Pot, Auschwitz, Ted Bundy ja kaikki tälläiset. Se on tosielämää paljon enemmän.

Mitkä on omat fiilikset levystä ja miten on lähteny käyntiin yhteistyö Longplay Musicin kanssa?

Yhteistyö on hyvä, tähän mennes ei pysty valittaa. Ne äijät hoitaa hommansa pirun hyvin. Tuttuja ukkoja ja se on niin helppo kun on toimipiste Lahdessa. Pystyy kommunikoimaan helpommin, kun jonku ulkomaalaisen pajan kanssa. Niiden kanssa tulee vastaa kielimuurit sun muut ja ne ulkomaalaiset pystyy kusettamaan helpommin, kun jätkät ei oo paikan päällä.

Fiilikset levystä on tällä hetkellä hyvät ja tuntuu että se on ehjä kokonaisuus. Mut kysy vuoden päästä uudestaan niin voi vastaus olla täysin eri.

Halusitteko tehdä uudella levyllä jotain, mitä ette ole aiemmin tehneet?

Haluttiin tehdä ainakin yks hyvä biisi. Kai sielä nyt ainakin yks semmonen on. Mut siis haluttiin että se on enemmän suoraviivasempaa ja enempi sellasta, että sen voi soittaa livenä tällä kokoonpanolla. Siitä tuli vähän riisutumpaa kamaa ja yritettiin saada sitä vähän kompaktimmaks. Biisien demoversiot saattoi kestää yli seitsemän minuuttia, että jos siitä nyt kolme ja puol minuuttia tiputettii pois, niin kyl se on aika hyvin tiivistetty siinä vaiheessa.

Damngodin leirissä tapahtu hiljattain rumpalin vaihdos, mitkä asiat johti Jaskan lähtöön ja miten on hommat lähteny rullaamaan Tepon kanssa?

Lähetään siitä, että Teppo on sopeutunut porukkaan hyvin. Se on kuitenkin pirun tiukka rumpali ja jaksaa ainaki tällä haavaa vielä tota meiän huumorintajua. Aikuiset miehet kun on ilkeitä. Jaskan lähtö nyt oli mitä oli, ei tultu musiikillisesti/yhtyeellisesti oikeen toimeen, ollaan parempia kavereita kun ei olla samassa bändissä.

Kävitte äskettäin pyörähtämässä Skotlannissa Bonesaw:n kanssa. Miten reissu meni ja jäikö sieltä jotain hauskoja tai mieleenpainuvia tarinoita?

En tiedä jäikö muilla jätkillä hirveesti kerrottavaa, kun osa porukasta oli niin naamat koko ajan. Mä olin selvinpäin koko reissun ja toimin porukan kollektiivisena muistina, niin mulla niitä tarinoita kyl sit on. Ite reissu meni helvetin hyvin, jengi diggas kaikilla keikoilla ja osa jopa kiersi joka keikan läpi. Näkyi samoja naamoja, saatiin kutsu tulla uudestaan. Levyy meni, paitaa meni, innostusta oli ja paikat meni paskaks keikoilla, niin kyllä se vaikutti ison maailman hommalta. Muuten se oli sitä perussuomalaista urpoilua, että kuka sammu ensiksi, se maalattii tussilla mustaks ja kaikkea tällästä aikuisten miesten käytöstä.

Ei ollut kuitenkaan mitään vastoinkäymisiä reissulla?

Ei oikeestaa, se meni yllättävän kivuttomasti. En muista juuri yhtään semmosta ”voi vittu” fiilistä. Tietysti pakko myöntää, että eihän siitä fyrkkaa tullu niinku pitäisi. Omakustanne reissujahan ne on, mut oltiin sit vähän halvemmalla Skotlannissa lomailemassa.

Teillä näyttää riittävän keikkaa kotimaassa pitkin kevättä, mutta onko seuraavat ulkomaan kiertueet jo suunnitteilla?

Niitä väännetään tai siis mä niitä hoidan. Mutta niistä ei jaksa ihmeemmin puhua, koska mitään varmaa ei ole. Yhtyettä oon kuitenkin ottanut vaikka minne, se jää nähtäväks ensi syksynä, että minne mennään.

Miltä bändin tulevaisuus muuten näyttää?

Ei se nyt ihan paskalta näytä. Tota keikkaa tuntuu olevan ja ihmisillä riittää jo kiinnostusta orkesteriin, että pyydetään keikalle. Ei tarvii enää tuputtaa, kun ennen soiteltiin perään ”saisko keikan, saisko keikan”. Nyt tulee jo kyselyitä tyyliin ”haluttais teidät soittamaan tämmösen ja tämmösen porukan kanssa, kiinnostaako”. Jalkapallo termejä käyttäen; eteenpäin on menty.

Loppuun vielä vapaa sana lukijoille ja kaikille muillekin.

Käykää keikoilla, ostakaa se levy niin saadaan kultalevy ja mä tarviin autoon uudet stereot. Eli fyrkkaa, mä haluun kaikilta rahat pois.

Damngod heittää ainutkertaisen sekä ilmaisen akustisen keikan huomenna 7. toukokuuta Lahden Levykauppa Äxän avajaisissa. Tätä tilaisuutta ei kannata missata.

Luetuimmat

Uusimmat