Dark Archivelta uusi single näyttävän musiikkivideon kera

Dark Archive – kuva: Niko Aromaa 2018

Kotimainen black metal -yhtye Dark Archive julkaisi tänään musiikkivideon muodossa ”Morningstar”-singlen, joka on osa myöhemmin julkaistavaa täyspitkää albumia. Albumin julkaisuhetkellä Dark Archiven on tarkoitus olla täysijäseninen bändi ja lähteä kiertämään maailmaa, kun sen aika ja mahdollisuus tulee. Jäsenistö on erittäin motivoitunutta sekä kokenutta, ja kaikilla on ennen kaikkea sama päämäärä: tähdätä niin korkealle kuin mahdollista. Täyspitkän materiaali on jo lähes valmiiksi sävelletty, eli pienten lisäysten jälkeen bändi alkaa nauhoittaa lopullisia kitaraosuuksia.

Bändi on työskennellyt julkaistun singlen ja videon parissa puolen vuoden ajan, joten ihan pienestä projektista ei ole kyse. Kappaleen orkestraaliosuudet on säveltänyt sekä sovittanut irlantilainen Peter Crowley, joka on tehnyt paljon yhteistyötä useiden metallibändien kanssa. ”Morningstar”-kappale on ainutlaatuinen orkestraalien osalta, kun taas levyn muut kappaleet tulevat olemaan taattua Dark Archive -paahtoa: vauhtia, kaaosta, tuhoa ja kauniita melodioita.

Yhtye kommentoi, että orkestraalit eivät ole tulevaisuudessa poissuljettu ajatus, mutta niiden kustantaminen ilman levy-yhtiön tukea on syy sille, että niitä kuullaan toistaiseksi ainoastaan ”Morningstar”-singlellä. Peter Crowley on ilmoittanut olevansa halukas jatkamaan yhteistyötä bändin kanssa.

Morningstar”-singlen ja tulevan täyspitkän albumin on nauhoittanut sekä miksannut Dark Archiven kitaristi Joakim Lindholm bändin omassa studiossa. Katso lopputulos tästä:

Dark Archive kommentoi uutta kappalettaan:

”’Morningstar’-kappale on ideologialtaan traaginen ja liittyy hyvin monelta osalta jäsenien omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin. Biisin tekemisen aikana oli monenlaisia haasteita ihan sairaalareissuista lähtien. Sitä on siis hyvällä omatunnolla sanoen todella tehty sydänverellä.

Alunperin biisin piti olla kitaravetoinen. Mutta lopulta päädyimme siihen lopputulokseen, että biisi kaipaa jotain luomaan sitä tunnelmaa, jota biisin tekeminen meissä herätti. Päädyimme harkinnan jälkeen ottamaan yhteyttä Peter Crowleyhin. Olimme kuulleet hänen sävellyksiään aiemmin, ja meillä oli hyvin myönteinen kuva hänen työstään. Yhteistyö Peterin kanssa oli helppoa ja tuntui, että hän ymmärsi täysin, mitä halusimme hänen tuovan biisiin, ja sitä ei todellakaan tarvinut kovin montaa kertaa lähetellä edestakaisin.

Kun biisi lopulta oli valmis, niin vaihtoehtoina ainoastaan oli tehdä sille video. Biisi oli sen verran mahtipontinen yhdistettynä traagiseen tarinaan ja pahuuden syntyyn että sitä olisi ollut hyvin vaikea tuoda esille muutoin.

Videon mahdollisuutta lähdettiin pitkälti kartoittamaan suhteiden kautta. Monien vesiperien jälkeen löysimme apua elokuvaohjaaja tutulta joka lupasi pitää silmät ja korvat auki mahdollisia vaihtoehtoja varten. Tätä kautta sitten päädyttiin yhteistyöhön ’Morningstarin’ kuvaajakaksikon kanssa ja yhteistyö olikin kaikilta osin hyvin sulavaa. Videon alkuperäisidea tuli bändin jäsenien kesken mutta myös kuvaajat olivat aktiivisia tarinan kuvittamisessa. Tarina eli hieman videoinnin osalta musavideon tekoprosessin aikana. Joitain kohtia kirjoitettiin uudelleen ja joitain jopa karsittiin. Vaikka kyseessä olikin suhteellisen tuoreita alan ihmisiä niin piti vain ihailla sitä täsmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta mitä nämä kaksi hyvin tiukalla aikataululla saivat kokoajan luotua. Lopulta materiaalia oli pienen lyhärin verran. Tilat ja valaistuksen hoiti Heavy Fog Studios ja sekin puoli toimi 100% moitteettomasti ja jopa mahdollisti monia asioita mitä sitten saatiin tuotua videolle yksinkertaisilla asioilla. Vaikea kuvitella että oltaisiin mitenkään löydetty hänen asiantuntemukselleen toista vaihtoehtoa joten hyvin kiitollinen sekä miljööstä että tunnelman luonnista. Näyttelijät olivatkin sitten suhteellisen helppo kasata kun projekti monia kiinnosti etukäteen. Ei tarvinut tuttujen ulkopuolelle lähteä haravoimaan.

Lopputulos on kaikkien jäsenten mielestä erinomainen ja kuvastaa bändin ideologiaa todella vahvasti. Satanistinen sanoma lyriikoissa välittyi ruudulle juuri sillä tavoin kuin haaveilimmekin. Koko prosessi oli todella vaativa ja raskas, mutta emme kadu hetkeäkään ja kaiken tämän tarkoitus on herättää huomiota maailman medioissa ja varsinkin levy yhtiöiden silmissä. Sillä olemme edelleen toistaiseksi signaamaton bändi. Toivottavasti tämän myötä tilanne muuttuu ja pääsemme mahdollisimman pian lavoille kokonaisen bändin kanssa tekemään sitä mistä alusta asti on ollut kyse. Luomaan tunneskaaloja ja periksiantamatonta black metallia, sillä meillä on sammumaton palo musiikintekoon. Kaikkien jäsenten tähtäin on tehdä tätä pääasialliseksi työksi ja avoimesti sen myönnämme että emme muuta halua kuin tähdätä niin korkealle kuin mahdollista. Olkaa hyvä ja nauttikaa, ’Morningstar’ on syntynyt!”

Dark Archiven kokoonpano:
Joakim Lindholm – lead-kitara, sävellys, äänitys & miksaus
Niko Aromaa – laulu, sanat
Oskari Niekka – rytmikitara

Kommentoi julkaisua