Dark Sarah – Behind the Black Veil

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 18.6.2015

Dark Sarah on sopraano Heidi Parviaisen (ex-Amberian Dawn) sooloprojekti, jonka ensilevytys ”Behind The Black Veil” toteutui joukkorahoituksen tukemana, ja levy julkaistiin Inner Wound Recordings –levymerkillä toukuussa. Tyylillisesti kyseessä on elokuvallista, sinfonista heavymetallia sisältävä konseptilevy, joka on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkästään sinfonisten elementtien mahtipontisuutta sovitettuna heavymetalliin ja klassiseen lauluun. ”Behind The Black Veil” sieppaa kuulijansa tiukasti Dark Sarahin traagisen tarinan ja raskaan musiikin kombinaatiolla mukaan syvien tunteiden myllerrykseen, ja ikuiseen ihmisen hyvän ja pahan puolen kamppailuun. Tervetuloa henkeäsalpaavalle matkalle Dark Sarahin kiehtovaan maailmaan!

”Behind The Black Veil” on tarina nuoresta naisesta nimeltä Sarah, jonka sulhanen jättää alttarille ja häipyy vieläpä saman tien toisen naisen mukaan. Petetty ja elämänsä suurimman menetyksen kokenut viaton Sarah joutuu oman psyykkisen kääntöpuolensa, pimeää puolta ja pahuutta edustavan Dark Sarahin valtaan, ja kamppailu hyvän Sarahin sekä kostoa ja murhaa janoavan Dark Sarahin välillä alkaa.

”Behind the Dark Veil” jakautuu kolmeen episodiin. Näistä ensimmäisen ja koko levyn avaava riipaiseva ”Save Me” on kuin petetyn Sarahin hätähuuto sen jälkeen, kun sulhanen on jättänyt nuorikkonsa alttarille. Sarah, vielä morsiuspuku yllään, juoksee pakoon metsään jossa kohtaa sulhasensa puuhun sidottuna. Mutta onko tämä näky totta vai unta? Aluksi vähäeleinen mutta kappaleen edetessä voimistuva, teatraalinen ”Poison Apple” antaa ensimmäisen viitteen tulevasta pahuudesta, joka vielä hetken uinuu – katkeransuloisen Dark Sarahin noususta ja kostonhimosta. ”Hide and Seek” on koko levyn sydäntä murskaavan surumielisin balladi; oikeaa Sarahia ei enää kukaan voi koskaan löytää, sillä julma Dark Sarah on ottamassa hänet nyt kokonaan valtaansa. Manuela Kraller (ex-Xandria) esiintyy kohtalottarena Heidin ja Manuelan dramaattisessa duetossa ”Memories Fall”, jossa kuulijan on välillä vaikeaa erottaa kumpi vokalisteista on kulloinkin lauluvuorossa, niin samankaltaiset lauluäänet näillä artisteilla on. Kohtalotar kertoo Sarahille, että Sarah voi syntyä uudelleen vain astumalla pimeälle puolelle, ja niin viime rippeet hyvästä Sarahista katoavat ja Dark Sarah on syntynyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toinen episodi on tunnelmaltaan synkkä ja melodiat on raskaampia ja teatraalisia kuvastaen siten Dark Sarahin läsnäoloa erinomaisesti. Oma suosikkini, sulavasti rokkaava ”Evil Roots”, on katkeran Dark Sarahin matka yhä syvemmälle pimeyteen hänen kohdatessaan Pahan puun, Käärmeiden ja Kaiken pahan kuningattaren, Inga Scharfin (Van Canto). Ingan persoonallinen lauluääni sopii tähän viekoittelevan pahuuden ilmentymän rooliin enemmän kuin hyvin, ja luo sopivasti kontrastia Heidin enkelimäisen kauniiseen, klassiseen laulantaan. Pilkahdus entistä, oikeaa Sarahia koetaan sadunomaisen ja symboliikkaa kukkivan ”Violent Roses”-biisin alussa, jossa Sarah huomaa ruusutarhansa kaikkien ruusujen olevan pilattu. Silloin Dark Sarah ottaa hänestä yhä tiukemmin vallan, ja murhanhimoisena hän istuttaa tarhaansa myrkkykasveja ruusujen tilalle ja suunnittelee myrkyttävänsä ex-sulhasensa myrkkyomenista leivotulla piiraalla. ”Violent Roses” tuokin mieleen Grimmin veljesten satuklassikot myrkkyomenoineen. Kylmää vihaa uhkuu ”Hunting The Dreamer”, jossa Dark Sarah vannoo murskaavansa ex-sulhonsa unelmat aivan, kuten mies tuhosi hänen omansa. Kuullaanpa muutama sana ihan kotoista suomenkieltäkin tämän raidan kertosäkeessä. Toisen episodin päättävä, tunnelmallinen ”Fortress” kuvaa kuinka oikea Sarah herää taas, näkee veriset jäljet, eikä tiedä mitä on tehnyt. Nainen peilikuvassa on hänelle täysin vieras. Hän rukoilee Dark Sarahia päästämään hänet vapaaksi, mutta turhaan.

Kolmas episodi on Sarahin heräämisen, surun ja pettymyksen hyväksymisen mutta myös uuden toivon kipinän sisältävä päätösosa. Kappaleessa ”The Silver Tree” Sarah on jälleen oma itsensä, ja muistaa Puun, jonka kaarnaan hänen ja rakkaansa nimet ja sydän oli kaiverrettu, ja jonka luona hän oli jo lapsena leikkinyt. Sarah tajuaa, että juuri tuo on kaiken pahan alku ja juuri, ja päättää tuhota sen. Hän juoksee Dark Sarahia pakoon talviseen metsään, löytää Pahan Puun ja iskee tikarin tuohon puuhun kaiverrettuun sydämeen, jolloin puu kuolee pirstoutuen. ”Sun, Moon And Stars” kuvaa Sarahin pakoa yhä syvemmälle metsään ja omaan itseensä, haluten koko maailman unohtavan hänet. Herkkä duetto ”Light In You”, jossa vierailevana tähtenä loistaa Tony Kakko, päättää tämän eeppisen tarinan toivoon ja rakkauteen jotka eivät kaikesta pahuudesta huolimatta koskaan kadonneet. Tony Kakko on Kuu, joka näkee että Sarahissa on edelleen hyvää jäljellä. Sarah ja Kuu rakastuvat toisiinsa, mutta päivän tulo erottaa heidät aina toisistaan. Levyn päättävä ekstra-kappale ”A Grim Christmas Story” on hykerryttävän hirtehinen, amerikkalaisesta joululauluklassikosta ”The Twelve Days Of Christmas” mukailtu tarina Dark Sarahin kertomana, mustalla huumorilla höystettynä. Loistavaa huumoria ja tulkintaa Heidiltä!

”Behind The Black Veil”n keskiössä ovat Heidi Parviaisen klassinen lauluääni ja kokeneet, ammattitaitoiset muusikot, eli kitaristit Kasperi Heikkinen (U.D.O, Merging Flare) ja Erkka Korhonen (Northern Kings, Ari Koivunen), basistit Jukka Koskinen (Wintersun) ja Rude Rothstén, sekä rumpalit Teemu Laitinen ja Lauri Kuussalo. Mikko.P.Mustonen (mm. Delain, Sonata Arctica, Ensiferum) on tehnyt upeaa työtä levyn tuottajana, miksaajana sekä orkestraatioiden sovittajana. Sarahin tarina on surullisuudestaan huolimatta kiehtovan satumainen, ja tuo mieleen vahvasti Tim Burtonin elokuvat ja monet vanhat sadut. ”Behind The Black Veil ei ole ”vain” levy, vaan se on teos, jota suosittelen kuuntelemaan kokonaisuutena irrallisten kappaleiden sijaan, jotta levyn tarina avautuu kuulijalle, ja kun näin tapahtuu, voin taata, että tarina piirtyy mielikuviin kerrassaan huikeana elokuvana! Näinä aikoina, jolloin musiikin kuunteleminen tapahtuu pirstaleisesti suoratoistopalveluissa ”biisi sieltä toinen täältä”-tyylillä, on ”Behind The Black Veil” levy, joka opettaa kuulijansa kokonaisen levyn kuuntelemisen jaloon, mutta jo katoamassa olevaan taitoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

9/10

Kappalelista:
01. Save Me
02. Poison Apple
03. Hide And Seek
04. Memories Fall [feat. Manuela Kraller]
05. Evil Roots [feat. Inga Scharf]
06. Violent Roses
07. Hunting The Dreamer
08. Fortress
09. Silver Tree
10. Sun, Moon And Stars
11. Light In You [feat. Tony Kakko]
12. Sarah’s Theme
13. Memories Fall [orchestral version]
14. A Grim Christmas Story

Dark Sarah Facebook

Dark Sarah Official

Kirjoittanut: Tanja Kyngäs

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat