Dark Sarah – The Puzzle

Kirjoittanut Tia Salmela - 17.11.2016

the_puzzle_artwork_2000Dark Sarah on kotimainen Amberian Dawnin entisen laulajan Heidi Parviaisen luotsaama metalliyhtye, joka tarjoaa kuuntelijoille sinfonista metallia sekoitettuna massiiviseen elokuvamusiikkiin. Dark Sarah julkaisi viime vuoden puolella debyyttialbuminsa ”Behind The Black Veil”, joka sai erinomaisen vastaanoton. Koko debyyttialbumi kertoi Dark Sarah -nimisen henkilön tarinan, ja nyt marraskuun piristykseksi julkaistava ”The Puzzle” jatkaa tarinaa siitä, mihin debyytillä jäätiin.

Albumin avaa ”Breath”, joka on alussa varsin elokuvamainen ja massiivinen. Massiivisuus jää sikseen, kun kuuluu henkäys, jonka jälkeen Heidi Parviaisen hiljainen ääni johdattelee kuuntelijan hellästi pianon ja jousien tahdittamana seuraavalle raidalle. ”Island In The Mist” jatkaa tarinaa tästä eteenpäin. ”Breathisssa alkava teema jatkuu myös ”Island In The Mistissä, jonka kertosäkeessä sitä paisutetaan vieläkin suuremmaksi. Kappaleen viimeistelevät meren aallot, joita kuultiin myös avausraidalla. Yhdessä ”Breath” ja ”Island In The Mist” muodostavat kokonaisuuden, joka vetää kuuntelijan tarinaan sisälle.

Raidalta kolme löytyy pirteä ”Little Men”, josta on tehty jo musiikkivideo, joka puhuu puolestaan. ”Little Men” on tähän asti yksi albumin hienoimmista kappaleista, ja siitä saa enemmän irti jokaisella kuuntelukerralla. Viimeistään tämän kappaleen kohdalla on pakko kehua Heidi Parviaisen ääntä, josta kuulee Parviaisen tietävän, mitä tekee. Hilpeästä tunnelmasta siirrytään ei-niin-hilpeään, kun kaunis mutta dramaattinen ”Ash Grove” alkaa soida.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dramaattisuuden jälkeen palataan iloisempiin tunnelmiin, kun ”For The Birds” alkaa lintumaisella huilulla ja onnistuu välittämään samanlaisen lohdullisen tunnelman kuin ”Little Men.  Tämä kappale on jälleen yksi osoitus siitä, miksi Dark Sarah ansaitsisi enemmän huomiota. Muutamien kuuntelukertojen jälkeen jo pelkästään tämän kappaleen intron kuuleminen saa hymyn huulille. Myös ”Deep And Deeper” jatkaa samoilla taianomaisilla linjoilla edellisten raitojen kanssa.

Raidalta seitsemän löytyvä ”Dance With The Dragon” on ehdottomasti oma lempparini tältä albumilta, ja tuntuu kuin se olisi suoraan musikaalista tai oopperasta. Charonista tutun JP Leppäluodon esittämä ”Dragon” ja Parviaisen esittämä ”Dark Sarah” todella heräävät eloon tässä kappaleessa. ”Dance With The Dragoninkruunaa dramaattisuutta lisäävä tangon raakuus, joka vallitsee kappaleen taustalla. Jos ei ensimmäinen säkeistö vielä säväytä, niin viimeistään Leppäluodon ja Parviaisen duetoimassa kertosäkeessä iho menee täysin kananlihalle – eikä se palaudu enää ennalleen ennen kappaleen loputtua.

”Dance With The Dragoninpainostavuuden jälkeen rauhoittava ”Cliffhanger” tulee kuin tilauksesta ja jatkaa kertomusta eteenpäin. Myös ”Aquarium” alkaa samalla rauhallisella teemalla mutta muuttuu jopa hieman häijyksi kappaleen edetessä. Tässä kappaleessa vierailevan ”pahan seireenin” roolin omaksuneen Delainesta tutun Charlotte Wesselsin ääni tuo voimakkuutta mutta ei kuitenkaan nujerra Parviaisen ääntä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun albumi aloitettiin henkäyksellä, se lopetetaan sateeseen. Albumin ja tarinan päättää ”Rain”, jossa vierailevan tähden paikkaa hallitsee tällä kerralla ”kohtalon” roolin ottanut Xandrian entinen laulaja Manuela Kraller. Krallerin ja Parviaisen yhteistyötä saatiin todistaa jo Dark Sarahin debyytillä kappaleessa ”Memories Fall”, jossa se kuulosti mahtavalta – eikä myöskään ”Rain” ole onneksi poikkeus. ”Rainissa Krallerin ja Parviaisen äänet muodostavat yhden suuren äänen, joka vie kappaletta eteenpäin kohti koko albumin viimeistä nuottia. ”Rain” on pehmeä lopetus tälle konseptialbumille ja tarinalle, ja kappaleen pehmeyttä vain vahvistavat folk-sävytteiset soittimet ja sävelkulut. ”Rain” jättää kuuntelijan kuitenkin janoamaan lisää, ehkä jopa seuraavan albumin muodossa, mutta ainakin se saa kuuntelijan laittamaan levyn pyörimään uudestaan.

Dark Sarahia suoraan muistuttavaa bändiä ei ainakaan tätä kirjoittaessa tule mieleen, mutta varsin kliseisesti Nightwish pääsee kaikista lähimmäksi. Mitä tarkemmin paneutuu tähän albumiin, sitä selvemmäksi tulee, ettei juurikaan ole tällaisia bändejä, jotka osaisivat välittää tarinan näin tarkasti kappaleiden välityksellä. Dark Sarah on yhtyeenä enemmän kuin pelkkä metallibändi. Sitä ei voi rajata vain bändiksi, projektiksi tai pelkästään elokuvaksi – se on jotain paljon enemmän. Myöskään ”The Puzzle” ei ole ”pelkkä” albumi: se on kokonaisuus, jonka vain yksi osa on musiikki. Tätä albumia täytyy kuunnella toisenlaisilla korvilla kuin muita albumeita, jotta saisi vielä enemmän irti musiikin sisällöstä.  Albumin kappaleet pitävät yhtä koko ”The Puzzlen” läpi luoden satumaista mielikuvaa kertomuksen edetessä. Jokainen albumin kappale on tärkeä osa koko kokonaisuutta, eikä tätä albumia yksinkertaisesti voi kuunnella ”Spotify-tyylillä” eli kaikki kappaleet sekaisin, vaan se pitää kuunnella kokonaisuutena. Levynä ”The Puzzle” on siis mahtipontinen, mutta yhdessä tarinan kanssa se on mahtava!

9½ / 10

Kappalelista: KaaosZine levyt
1. Breath
2. Island In The Mist
3. Little Men
4. Ash Grove
5. For The Birds
6. Deep And Deeper
7. Dance With The Dragon
8. Cliffhanger
9. Aquarium
10. Rain

Albumin taustalla pyörivän tarinan voit käydä lukemassa täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

https://www.facebook.com/darksarahofficial/
http://www.darksarah.com/

Kirjoittanut: Tia Salmela

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat