Dark Tranquillity tarjoili uuden ”Moment” albumin kokonaisuudessaan live-striiminä, 21.11.2020 Stora Teatern, Göteborg

Kirjoittanut Jani Lahti - 26.11.2020

Ruotsalaisen melodisen death metalin kärkikastiin jo vuosikymmenet kuulunut Dark Tranquillity juhlisti tuoretta ”Moment” pitkäsoittoaan monen muun live-bändin tapaan stream-keikalla kotikaupungistaan Göteborgista. Jo 1800-luvun lopulla rakennettu uusrenessanssia edustava tyylikäs rakennus esiintymissaleineen on ollut nykyaikana niin teatteri- kuin musiikkiesitysten tyyssijana.

Mitä itse streamiin tulee, on alkuun pakko todeta sen pätkivyys, joka meinasi haitata ainakin kolmen ensimmäisen kappaleen aikana. Jälkilähetyksenäkin tallenne meinasi jäädä bufferoimaan aina tiettyihin kohtiin, joten muu ei auttanut kuin skipata aina yhdet 10 sekuntia per biisi ja jatkaa katselua menettäen aina hieman jotain. Todennäköisesti ei kuitenkaan paljoakaan, sillä materiaali uudella Dark Tranquillity -albumilla on perushyvää, muttei tarjoa varsinaisesti mitään uusia ihmeellisyyksiä, joita yhtye ei olisi aiemminkin jo tehnyt. 

Dark Tranquillity soitti siis kotikentällään ”Moment” albuminsa samassa kappalejärjestyksessä, kuin se alunperinkin levyllä esiintyy. Alun teknisten haparointien ja perusvarmojen DT-biisien kuten ”Phantom Days”, ”Transient” ja ”Identical To None” jälkeen alkoi kappaleissa olla enemmänkin syvyyttä, kuin vain satoja kertoja toistettuja melodeath-riffien variaatioita, Michael Stannen kuitenkin varsin tyylikkäällä ärinällä höystettynä. Tavallinen on tavallista myös Dark Tranquillityn kohdalla, jollaiseksi voisi laskea myös ne puhtaammat laulu-osuudet, jotka ovat yhtyeen kohdalla tulleet tutuisi esimerkiksi jo 20 vuoden takaa ”Projector” albumilta. 

Mitään liian uutta Dark Tranquillityn kohdalla eivät siis tarjoa kappaleet kuten ”The Dark Unbroken” tai ”Remain in The Unknown”, mutta kokonaisuuteen niiden puhdasta laulua ja seesteisempää musiikillista otetta tarjoavat tunnelmat vaikuttavat positiivisella tavalla, erityisesti live-tilanteessa. Yhtyeen soitto ja varsinkin vokalisti Stannen esiintyminen oli läpi striimin energistä ja tavallaan yleisöäkin herättelevää, vaikka sellaista ei kamera-henkilöiden lisäksi tainnut juuri paikalla olla Ruotsin pandemia-tilanteen vuoksi, joka jatkunut yhä hyvin herkkänä.

Uudet kappaleet tarjosivat selvästi jälleen myös pop-tyylisiä melodioita siellä täällä, yhdistyen sulavasti milloin raskaaseen tai reippaampaan komppaamiseen. Uudet kappaleet tuntuivat olevan myös hyvällä tavalla polveilevia, eikä omituisiltakaan rumpusovituksilta keskellä säkeistöä vältytä, mikä tekee kuuntelukokemuksesta vähemmän tylsän. Loppua kohden keikan meno tuntui paranevan paitsi materiaalin, myös esiintymisen osalta. Silti ei voinut olla havaitsematta osan kappaleista kuulostavan varsin tutun oloisilta aiemmasta DT materiaalista. Ideoita kierrätetään; niin tekevät kaikki Iron Maidenista lähtien mitä pidemmälle ura etenee, mutta esimerkiksi ”Failstate” kappaleen kertosäkeistön hittipotentiaalin omaavassa poljennossa tuntui olevan jotain hyvin tuttua. Välispiikkejä kuului muutamia loppua kohden myös, joka rikkoi keikan osittain staattistakin tunnelmaa hieman paremmaksi. ”Are you guys still watching?” kysymys ennen ok-tason kappaletta nimeltä ”Eyes Of The World” oli hauska ja innostava heitto yhtyeeltä, mikä osoittaa, että siltä löytyy tarvittaessa hyvää pilkettä silmäkulmasta.

Dark Tranquillityn ensimmäinen livestream keikka Göteborgista päättyi albumin viimeiseen ja rauhallisimpaan kappaleeseen ”In Truth Divided”. Myös lavan valot selvästi himmenivät viimeisessä kappaleessa, mikä kertoo jotain keikan suunnitelmallisuudesta. Tuotanto koko striimillä oli muutenkin hyvin toteutettu useine kamerakulmineen edestä, takaa, oikealta ja vasemmalta, eikä savukonettakaan säästelty. Viimeisessä spiikissään vokalisti Stanne lupaili seuraavan esiintymisen tapahtuvan oikean yleisön edessä ja kiitteli kovasti katselijoita. Hänen kommentista voisi jopa päätellä, että stream-keikat eivät ole aivan se juttu, jota yhtye esiintymisiltään lopulta hakee, mutta nähtäväksihän se jää, millä mallilla maailma makaa vaikkapa keväällä 2021. Toivottavasti Dark Tranquillity nähdään myös vielä tulevaisuudessa tekemässä sitä, mitä mieluiten tekee, eikä koronapiru pääse täysin lannistamaan heidänkään tuotantoaan. Vajaan tunnin mittainen kokonaisuus varsin hyvää musiikkia tunnelmasta toiseen oli lopulta se, mikä keikasta jäi mieleen onnistuneen live-tuotannon ohella.

”Moment” setlist:

 

Phantom Days

Transient

Identical to None

The Dark Unbroken

Remain in the Unknown

Standstill

Ego Desception

A Drawn Out Exit

Eyes Of the World

Failstate

Empires Lost To Time

In Divided Truth