Dark Tranquillity – Construct

Dark Tranquillity, yksi ruotsalaisen melodeathin ja Göteborg-soundin pioneereista, julkaisi debyyttialbuminsa jo kaksikymmentä vuotta sitten. Yhtyeen uusi albumi näkee päivänvalon toukokuun 27. päivä ja tarjoaa kuulijoille helposti tunnistettavaa, voisi jopa sanoa tuttua ja turvallista Dark Tranquillityä.

Heti ensikuuntelulla huomio kiinnittyy useammassakin biisissä suuressa roolissa oleviin puhtaisiin vokaaleihin ja ennen kaikkea siihen, miten hyvältä ne kuulostavat. Jos aiemmilla levyillä Mikael Stannen ulosanti on puhtaasti laulettaessa kuulostanut paikoin lievästi teennäiseltä ja ylitulkitsevalta, niin ”Constructilla” kyseiset osuudet ovat parhaimmillaan kaikessa tarttuvuudessaan jopa biisiensä parasta antia. Toisaalta aiemmilta levyiltä tutut matalammat murinat loistavat tyystin poissaolollaan.

Kun bändin katalogissa on entuudestaan jo yhdeksän kokopitkää albumia, on vertailukohtiakin suhteellisen helppoa etsiä. Ja mukavan monipuolisesti Dark Tranquillity aiempien levyjensä suuntauksia uutukaisellaan kierrättääkin, kokonaisuuden kuitenkin kuulostaessa tuoreelta ja elinvoimaiselta. Vaikka materiaali pääpiirteittäin onkin lähimpänä parin edellisen levyn suuntausta, löytyy ”Constructilta” myös reilusti vivahteita jopa vuoden 1999 ”Projectorilta”.

Avausraita ”For Broken Words” antaa tummine sävyineen viitteitä albumin kokonaistunnelmista. Hitaasti aukeava biisi julkaistiin ehkä hieman yllättäen ensimmäisenä maistiaisena levyltä, sillä tarttuvampiakin kappaleita lätyltä löytyy. Esimerkiksi levyn rivakamman osaston biisit ”The Silence In Between”, ”Apathetic”  ja ”Endtime Hearts” tuovat ilahduttavasti mieleen albumikolmikon ”Haven”, ”Damage Done” ja ”Character”. 2000-luvun kolme ensimmäistä DT-levyä edustavat bändin tuotannon onnistuneinta osastoa ja kuulostaakin, että ruotsalaiset ovat taas löytäneet musiikkiinsa jotain, mikä ”Fictionilla” ja varsinkin ”We Are The Woidilla” oli enemmän tai vähemmän hukassa.

Uniformity” seilaa tyylillisesti kevyen goottirockin ja painostavan, miltei doomahtavan melodeathin aallokossa. Vaikka yhdistelmä ei paperilla ehkä kuulostakaan toimivalta, on kappale kuitenkin omalla tavallaan malliesimerkki niistä vahvuuksista, joilla Dark Tranquillity on asemansa hankkinut; raskaan runttauksen ja hienojen melodioiden yhdistelmä toimii upealla tavalla. Myös ”None Becoming” nousee albumin parhaimmistoon lähes samoin eväin, vaikka lopulta kovin erilainen biisi onkin. Kauniin melankoliset melodiat yhdessä paikoin musertavan painavien riffien kanssa päättävät albumin suorastaan mahtipontisiin tunnelmiin.

Vaikka Dark Tranquillity ei koskaan varsinaisesti pelistä poistunutkaan, tekisi silti mieli toivottaa bändi tervetulleeksi takaisin. ”Construct” on rakennettu pitkälti niistä aineksista, joihin itse aikanaan bändissä ihastuin. Levy ei kuitenkaan ole mikään välittömästi avautuva hittikimara, vaan vaatii useamman kuuntelun alleen. Kun albumi hiljalleen on kuulijalle avautunut, se ei helpolla päästä otteestaan, vaan synkän tumma tunnelma vetää puoleensa yhä uudestaan ja uudestaan. Kappalemateriaali on monipuolista, tasaisen laadukasta ja levy onkin ennen kaikkea hyvin tasapainoinen sekä vahva kokonaisuus.

8/10

Kappalelista:
1. For Broken Words
2. The Science Of Noise
3. Uniformity
4. The Silence In Between
5. Apathetic
6. What Only You Know
7. Endtime Hearts
8. State Of Trust
9. Weight Of The End
10. None Becoming

http://www.darktranquillity.com/

Kirjoittanut: Toni Lehtonen

Kommentoi julkaisua