The Darkness – Hot Cakes

Kukapa osasi odottaa, että seitsemän vuotta sitten edellisen studioalbuminsa julkaissut ja hajoamispisteessä vokalistinsa päihdepyristelyiden takia käväissyt The Darkness ilmoittaisi työstävänsä uutta albumia alkuperäiskokoonpanollaan. Näin kuitenkin kävi toissa keväänä. Kuolleeksi kanonisoitu glamkvartetti Briteistä piti kutinsa, ja uunituore ”Hot Cakes” on nyt käsillä vain hetken luvattua myöhemmin. Vieläkö kasseja kiristää?

Ironia on musiikinkin kentällä vaikea laji, ja sen kohdistuessa bändiin itseensä ollaan rocktähtioppaiden perushaasteen edessä: jos et suhtaudu tekemisiisi vakavasti, miksi kenenkään muun pitäisi? Vakavuus ja vakavamielisyys ovat kuitenkin eri asioita, enkä vielä tänä päivänäkään ole varma, kummalla kentällä Justin Hawkins orkestereineen seisoo. ”There are seas of sleeveless T-shirts/ and cues around the block/ and every man wanting so/ wants to suck my cock!” kiljutaan avausraidalla “Every Inch Of You”. Haara-asento on leveä. Biisi on verevän kukkoilevaa The Darknessia tuttuine säröineen ja falsettikertseineen. Lyriikkapuolen omaelämäkerrallinen aseistariisuvuus toimii aika kivasti, ja hymy nousee huulille. Kakkosena netin kautta jo helmikuussa ilmaisjaeltu ”Nothin’s Gonna Stop Us” jatkaa samaa linjaa ja hokemavetoinen rymistely onkin instant-kotibilehitti. Kolmosraita ”With A Woman” onkin sitten oiva osoitus yhtyeen taidosta. Kukkoilu antaa sijaa haavoittuvuudelle ja kliseillä pelaillaan onnistuneesti. Sopassa on yllättäen sitä jotakin The Darknessilta pitkään kaipaamaani. Kerrankin laulumaneerit eivät ole itsetarkoitus, vaan Hawkins instrumentteineen malttaa asettua kokonaisuuden osaksi veljensä Danin (kitara), Frankie Poullainin (basso) ja Ed Grahamin (rummut) rinnalle. Nyt bändi soi yhtyeenä ja ”With A Woman” onkin paitsi ”Hot Cakesin”, myös The Darknessin tähänastisen levytysuran parhaimmistoa.

Lopuista yksittäiskappaleista mainittakoon vienosti Musemainen ja ryhdikäs ”Concrete” sekä täysin puskista yllättävä Radiohead-laina ”Street Spirit (Fade Out)”. ”The Bends” -klassikon nahkahousuversiointia ei voi syyttää kosiskelevuudesta, mutta se toimii hävyttömän hyvin. Levyn laiskinta antia taas edustaa puolessavälissä videosinkku ”Everybody Have A Good Time”, joka on muotovalio The Darkness-singalong – sillä väärällä tavalla.

The Darknessilla on kunnia toimia Lady Gagan lämmittelijänä kahdella loppuunmyydyllä Hartwall Areenan keikalla 27. ja 28. kuluvaa kuuta. Yhtälö on eittämättä hämmentävä, muttei ole epäilystäkään, etteivätkö kesäfestareiden perusteella terävässä liveiskussa olevan The Darknessin paluukiekon pääosin iloluontoiset cockrock-pyrskäykset ajaisi asiaansa. Ja onhan aina ”I Believe In A Thing Called Love”. Takavuosien menestyskrapula vaikuttaisi kuitenkin olevan kärsitty, kasvoille jäävä hymy ei enää ole pelkästään ironinen.

7/10

Kappalelista:
01. Every Inch Of You
02. Nothin’s Gonna Stop Us
03. With A Woman
04. Keep Me Hangin’ On
05. Living Each Day Blind
06. Everybody Have A Good Time
07. She Just A Girl, Eddie
08. Forbidden Love
09. Concrete
10. Street Spirit (Fade Out)
11. Love Is Not The Answer

http://www.theactualdarkness.com/

Kirjoittanut: Eero Tarmo

Kommentoi julkaisua