Darkthrone – The Underground Resistance

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 14.2.2013

Darkthrone on legenda, Darkthrone on kultti, Darkthronea ei sovi mollata jne. Näihin kommentteihin törmäsin lähes kyllästymiseen asti, kun totesin yhtyeen olleen viimeisillä albumeillaan korkeintaan keskinkertainen black metallia ja punkkia sekoittava orkesteri, jonka kulta-ajat ovat kaukana 90-luvulla.

On toki myönnettävä, että Darkthrone tulee jäämään ikuisiksi ajoiksi historiankirjoihin yhtenä kaikkien aikojen kovimmista Norjanmaan black metal bändeistä. Albumeita kuten ”Under A Funeral Moon” ja vaikkapa ”Transilvanian Hunger” ei todellakaan voi sivuuttaa black metallin historiaa lukiessa, ja omasta mielestäni yhtye ansaitsee nimensä myös death metallin historiaan aliarvostetulla debyytillään ”Soulside Journey”. Mutta mitä tulee yhtyeen nykypäivään, onkin sitten ihan toinen asia.

2000-luvun alun heikohkojen black metal levytysten jälkeen kaksikko Fenriz ja Nocturno Culto lähtivät uudistamaan Darkthronen soundia entistä punkimpaan suuntaan. Lopputuloksena on ollut, kuten jo aiemmin mainitsin, korkeintaan keskinkertaisia levytyksiä. Ihan totaalisia floppeja ei yhtyeeltä kuitenkaan ole ilmoille vielä päässyt, joten siinä mielessä jaksaa vielä tänäkin päivänä odottaa, josko yhtye saisi vielä jonain päivänä ilmoille yhden klassikoksi luokiteltavan Darkthrone-levytyksen.

Nyt julkaistavalla 16. täyspitkällään yhtye ottaa jälleen yhden askeleen uuteen suuntaan, sillä räkäisen punk rockin, black metallin ja thrash metallin lisukkeeksi ”The Underground Resistance” sisältää selkeästi aiempia tuotoksia enemmän vaikutteita vanhan koulukunnan heavy metallista. Lopputulos on vähintään hämmentävä, eikä niinkään positiivisesti ajateltuna. Laukkahevillä ratsastava aloituskappale ”Dead Early” saa peräänsä heikon ”Misfits goes black metal” -tyylisen ”Valkyrie”-kappaleen, ja koko levy tuntuu muutenkin pomppivan genrestä toiseen ilman sitä kuuluisaa punaista lankaa. Eeppinen, lähes 14-minuuttinen päätösraita ”Leave No Cross Unturned” Mercyful Fate -vaikutteineen alkaa kuulostaa jo ihan mukavalta, mutta siitäkin on vielä pitkä matka klassikoksi asti.

”The Underground Resistance” on kokonaisuutena aivan liian sekalainen, ja samalla se kuulostaa aivan liian hätäisesti työstetyltä levyltä, josta tulee enemmän mieleen kokoelma nopeasti sutaistuja veisuja kuin varsinainen täyspitkä. Vaikka Darkthrone on tällekin levylle saanut aikaiseksi muutaman ihan kohtalaisen rallin, kuten yllä mainittu ”Leave No Cross Unturned”, on pakko todeta, ettei Darkthrone tule koskaan olemaan uusi Misfits, Slayer tai Mercyful Fate. Siihen ei riitä sen paremmin sävellys- kuin soittotaitokaan, ainakaan tämänkaltaisen levytyksen perusteella. Senpä takia olisi kannattanut keskittyä ennemmin siihen black metalliin, jonka kaksikko parhaiten taitaa, tai ainakin päättää se linja, mille tällä kertaa lähdetään. ”The Underground Resistance” jää vuoden 2013 historiankirjoihin yhtenä suurena pettymyksenä, sekalaisena tuotoksena, jonka juonesta ei ainakaan allekirjoittanut saa kiinni, vaikka kuinka yrittäisi.

3/10

Kappalelista:
1. Dead Early
2. Valkyrie
3. Lesser Men
4. The Ones You Left Behind
5. Come Warfare, the Entire Doom
6. Leave No Cross Unturned

http://www.myspace.com/officialdarkthrone

Kirjoittanut: Riku Mäkinen