Death metal -konkariyhtye Cannibal Corpse jatkaa teurastusta – arviossa bändin neljästoista kokopitkä ”Red Before Black”

Melkein kolmekymmentä vuotta napsahtaa death metal -pioneeri Cannibal Corpsen ikämittariin. Yhtye on 2000-luvulta tähän päivään mennessä julkaissut uusia lihakimpaleita keskimäärin kolmen tai neljän vuoden välein, eikä tahti näytä hidastuvan saati tule kompromisseja. Nyt yhtyeen 14. kokopitkä ”Red Before Black” löyhkää uudesta ruumisarkusta ulos. – Uutta ja tuoretta väkivaltaa, ruumiita ja ennen kaikkea death metalia on luvassa!

Täytyy suoraan todeta, ettei Cannibal Corpse tyydy iästään huolimatta kevyempään suuntaan vaan samaa, tuttua ja turvallista kuolonjyrää pistetään tulemaan lihatiskiin. Etenkin, kun kannibalistisessa perhepotretissa henki pihisee ja väkivallan ihannoimaa mielikuvitusta riittää. Jotkut ovat jopa kysyneet bändin jäseniltä, miten he jaksavat yhä tänä päivänä soittaa ja tehdä samaa kauhistuttavaa musiikkia, jota he ovat tehneet jo alusta lähtien. Siihen ukot ovat todenneet suurin piirtein yksinkertaisesti, että ”kysyntää riittää ja on hauskaa, niin miksipäs sitä ei vaan jatka eteenpäin”.

Edelliset kokopitkät, ” A Skeletal Domain” (2014) ja ”Torture” (2012), ovat ainakin osoittaneet, että Cannibal Corpsen 2010-luvun tuotanto on vielä jaksanut herättää mielenkiintoa, kun taas ”Evisceration Plague” (2009) osoittautui pienoiseksi pettymykseksi. Onneksi 2010-luku ei vielä koitunut kannibaalien eläkepäivien ajankohdaksi, mutta löytyykö uusimmasta kiekosta ”Red Before Black” vielä voimaa ja väkivaltaa sen verran, että eläkepäiville ja kuolemalle voi vain nauraa päin naamaa?

Raivoa pursuavat ”Only One Will Die”, ”Red Before Black” ja ”Scavenger Consuming Death” takaavat hyvää näyttöä uusimmalta levyltä, joten bändiltä löytyy vielä toivoa. Mitään ”uutta ja odottamatonta” kannattaa tuskin odottaa uudelta tuotokselta, mutta se lienee ainoastaan hyvä asia. Kuka nyt haluaisi Cannibal Corpsen muuttuvan?

Levyltä löytyy sentään joitakin kappaleita monipuolisemmista aggressiivisista näytteistä, joista esimerkiksi ”Corpus Delictin” tunnistaa levyltä ensimmäisenkin kuuntelukerran jälkeen. Kappale ei ole pelkästään suoraviivaista blast beatilla ja kitarariffeillä sahattua kuolonhuutoa, vaan vanhasta Cannibal Corpselta löytyy vielä hyviä ideoita siitä, miten bändin tarjoamaa musiikkia voidaan sovittaa monipuolisemmaksi sävellykseksi. Täysin erilaiseksi ja epä-corpsemaiseksi säestystä ei ole sentään pilattu, sillä tunnistettavia Cannibal Corpsen elementtejä löytyy.

Kahdentoista kappaleen mittainen uutuusalbumi ”Red Before Black” on mainio osoitus siitä, että death metal -konkariyhtye Cannibal Corpse saa vielä hyvää musiikkia aikaiseksi. Kaksitoista kappaletta raivoa ja kuolemaa voi ehkä tuntua suurelta palalta yhteen putkeen, mikäli levyn kanssa viettää enemmän aikaa. Paino sanalla ehkä, sillä Cannibal Corpse on edelleen vanha ja tuttu yhtye death metalin piireissä. Vaikka yhtye jalostaisi tulevaisuudessa lisää ruumiita, maku tuskin muuttuu miksikään.

Mutta ei mietitä tulevaisuutta sen enempää, vaan nautitaan uusimmasta ”Red Before Black” -raadosta. Siitä saadaan hyvää irti vielä pitkäksi aikaan!

8/10

Kappalelista:
1. Only One Will Die
2. Red Before Black
3. Code of the Slashers
4. Shedding My Human Skin
5. Remaimed
6. Firestorm Vengeance
7. Heads Shoveled Off
8. Corpus Delicti
9. Scavenger Consuming Death
10. In the Midst of Ruin
11. Destroyed Without a Trace
12. Hideous Ichor

Cannibal Corpse Facebook

Cannibal Corpse Homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentit