Death the Levellerin debyytti on kauniin raskas itsetutkiskelun ääniraita

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 7.4.2020

Irlantilainen Death the Leveller, joka kasattiin jäsentensä entisen yhtyeen Mael Mórdhan raunioille, lähestyy toimitusta ensimmäisen albuminsa tiimoilta. Yhtye on ennen debyyttikokopitkäänsä julkaissut yhden EP:n, joka johti levytyssopimukseen Cruz Del Sur Musicin kanssa. Yksinkertaisesti ”II” -nimeä kantava debyyttialbumi sisältää pesunkestävää doom metallia, edustamatta sen kummemmin traditionaalista kuin mitään muutakaan genren alatyyppiä. Ehkä bändin soinnissa on jonkinasteista eeppisyyttä, mutta ei kuitenkaan fantastisessa miekka ja magia -mielessä. Luvassa ei siis ole minkään sortin retroilua, ei rääkyvokaaleja, eikä stoner- tai sludge-vaikutteita. Ilmapiiri on melankolinen. Väistämättä mieleen tulevat yhtyeet kuten Warning, Solstice ja jossain määrin myös Solitude Aeturnus sekä Candlemass. Yhtyeen laulajan, Denis Dowlingin äänessä on jotain samaa kuin maanmiehellään Primordialin Alan Averillillä.

”II” sisältää neljä koskettavaa ja melankolista kappaletta, joiden sanoituksissa on jotain, joka panee miettimään. Sanoissa on merkitystä, ne tarkoittavat jotain. Surumieliset elegiat ovat kuin ääniraita itsetutkiskelun hetkellä. ”II” alkaa vahvasti ”The Hunt Eternalilla”, joka asettaa levyn mukavasti uralleen. ”The Golden Bough” nostaa yhtyeen uudelle tasolle ja onnistuu koskettamaan allekirjoittanutta syvästi, mutta ”So They May Face the Rising Sun” toimii sävellyksenä parhaiten. ”The Crossing” lopettaa levyn arvokkaasti. Death the Leveller taitaa kauneuden ja raskaiden riffien vuoropuhelun oivallisesti. Kitarat helisevät kauniin alakuloisina läpi albumin, mutta produktio olisi omalta osaltaan voinut olla isompikin. Hyvä näinkin.

”II” on mainio pelinavaus uudelta yhtyeeltä, ja eritoten se on hyvä lisä jo hyvin alkaneeseen tuomiometallin vuoteen. Debyyttialbumi ei jätä kovinkaan paljoa parantamisen varaa, mutta jotain voisi kuitenkin tehdä toisin. Täyden kympin suorituksessa täytyisi kiinnittää enemmän huomiota tuotantoon, jonka soisi olevan jollain tapaa runsaampi. Death the Leveller on kuitenkin pelinavauksineen parasta A-ryhmää.

8/10

Kappalelista:

1. The Hunt Eternal
2. The Golden Bough
3. So They May Face the Rising Sun
4. The Crossing

Death the Leveller Facebookissa

Luetuimmat

Uusimmat